Om communicatie tussen doven en mensen die geen gebarentaal kunnen te faciliteren, zijn professionals zoals tolken en leraren Nederlandse Gebarentaal (NGT) nodig. Wil je hierover meer weten en leren? Kies dan voor de HBO-opleiding Leraar NGT of Tolk NGT/NL bij de HU. Een uitdagende studie met toekomst- perspectief. Je leert de taal en volgt vakken op het gebied van didactiek en dovenstudies. We zijn hierin de enige opleider in Nederland.

Een inkijkje in het Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies

Video afspelen
4:45

De opleiding Leraar NGT of Tolk NGT/NL wordt zowel in deeltijd als voltijd aangeboden. Wanneer past de deeltijd variant bij jou? Je weet dat je goed kan plannen, je kan goed zelfstandig werken en heb anderen minder nodig om je aan deadlines te houden. Mogelijk heb je al werkervaring en ben je gewend om autonoom te werken.

dovengemeenschap

De Nederlandse dovengemeenschap is veel meer dan een groep mensen die niet of slecht hoort.  Het is een gemeenschap met een eigen cultuur en taal: de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Doven en slechthorenden maken deel uit van onze maatschappij en hebben nauw contact met mensen die niet doof zijn; op school, op feestjes, in het werk of bijvoorbeeld bij de dokter. Als tolk NGT/NL maak je de communicatie tussen deze mensen makkelijker.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor je startdatum
Startmoment Jaarlijks in september
Lesdata Gemiddeld twee lesdagen per week. 
Studie-investering Circa 40 uur per week
Collegegeld € 2530 (vrij van btw)

Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.

Bekijk de financieringsmogelijkheden van de Lerarenbeurs.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Bachelor of Arts (BA)
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam B Opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal
Croho-code 34104
Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT, tijdens de opleiding
De opleiding

maak communicatie voor iedereen mogelijk

Kern van de opleiding is het je eigen maken van de Nederlandse Gebarentaal, een officiële taal in Nederland. Het is één van de voorkeurstalen en de meest toegankelijke taal voor veel dove mensen.

Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT, carriereperspectief
Carrièreperspectief

Aan de slag als leraar of tolk NGT

Je wordt óf leraar, óf tolk. Als tolk werk je vrijwel altijd als zelfstandig ondernemer of in dienst bij een school of instelling.

Aanmelden

Zin om te beginnen?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Toelatingseisen opleiding gebarentaal

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal/Tolk NGT als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je hebt aanleg voor het leren van een nieuwe taal & cultuur

    Kern van beide beroepen is de Nederlandse Gebarentaal. Die hoef je bij aanvang van de opleiding nog helemaal niet vaardig te zijn, maar je wil de taal leren begrijpen, analyseren en creatief weten toe te passen. Als tolk moet je bovendien net zo enthousiast zijn over het analyseren en verbeteren van je Nederlandse taalvaardigheid.

  • Je werkt graag met mensen

    Je gaat in jouw toekomstige beroep met veel verschillende mensen werken. Je vindt dat leuk en doet dat op een respectvolle en open manier. Je beschikt ook over sterke communicatie- en andere interactievaardigheden.

  • Je wilt een afwisselende en betekenisvolle baan

    Iedere dag ziet er anders uit, waardoor je veel afwisseling hebt in je werk. Het is belangrijk dat je er niet voor terugdeinst om je lichaam en mimiek in te zetten voor het goed overbrengen van de taal.

Wat kost een hbo-opleiding?

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT in deeltijd? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt.

Wil je als leraar een opleiding volgen? Dan ontvang je met een lerarenbeurs een flinke vergoeding!

En misschien kom je (ook) in aanmerking voor andere subsidies. Kijk hiervoor op DUO.

Veelgestelde vragen

Het leren van Nederlandse Gebarentaal is deels te vergelijken met het leren van een andere vreemde taal. Vooral het onder de knie krijgen van de grammatica en het vloeiend gebaren is voor velen een uitdaging. Daar komt nog bij dat je in een andere modaliteit leert communiceren (met je handen en ogen in plaats van met je stem en oren) en dat vraagt wat extra inspanning. Tijdens de opleiding gebarentaal is het daarom heel belangrijk om te oefenen, oefenen en nog meer oefenen! Lees wat je nog meer doet tijdens de opleiding.

Als Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) kun je gebarentaal aanleren aan dove en slechthorende kinderen en volwassenen, maar vaak ook vooral aan de horende mensen om hen heen. Je kunt ook lesgeven aan een andere doelgroep, zoals algemeen belangstellenden, studenten of zorgverleners.

Als Tolk NGT/NL speel je een belangrijke rol in de communicatie tussen doven/slechthorenden en horenden door beide kanten op te tolken tussen NGT en Nederlands. Je tolkt voor hen in uiteenlopende situaties van de wieg tot het graf: van een zwangerschapsecho, verjaardagsfeest of toneelvoorstelling, tot een schooldag, cursus of werkvergadering. Ontdek wat je nog meer kunt worden na de opleiding.

Tolken NGT/NL werken vaak als zelfstandig ondernemer (zzp'er) in opdracht van diverse organisaties. Het tarief verschilt per opdracht, maar ligt vaak tussen de € 60  tot € 70 per uur op doordeweekse dagen overdag. Dus ‘s avonds en in de weekenden meer. Vergoedingen voor bijvoorbeeld reiskosten komen daar dan nog bovenop.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

"Ik wilde graag juf worden en was geïnteresseerd in gebarentaal"

Fleur Schildkamp

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) /        Tolk NGT?

Vragen over de opleiding?