Tijdens de opleiding

Je studeert voor leraar gebarentaal of tolk Nederlandse Gebarentaal. Je maakt tijdens je opleiding uitgebreid kennis met de dovengemeenschap en de dovencultuur.

Inhoud van de opleiding gebarentaal

In het eerste jaar zijn de vakken voor leraar Nederlandse gebarentaal (NGT) en tolk (NGT) bijna hetzelfde. Je leert gebarentaal: een echte beeldtaal met een eigen woordenschat en grammatica. Je leert ook wat er bij het werk als leraar gebarentaal en tolk komt kijken en brengt wat je in de klas hebt geleerd meteen in de praktijk.

Je wordt steeds beter in Nederlandse Gebarentaal en Nederlands en verdiept je in lesstof over hoe je leraar NGT of tolk kan worden. Daarnaast leer je steeds meer over de Dovencultuur. Tijdens je stage doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in de dovengemeenschap om je kennis en vaardigheden uit de NGT-lessen en lessen Dovencultuur alvast in de praktijk te brengen.

Je hebt de dovenwereld leren kennen en gaat nu meer vakinhoudelijk aan de slag. Je observeert andere leraren of tolken Nederlandse gebarentaal. Er is ook vrije keuzeruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld een minor volgen om je kennis te verbreden of verdiepen.

In het vierde studiejaar begin je met afstuderen. Je loopt stage en volgt het vak intervisie. Daarin bekijk je samen met andere studenten naar je eigen handelen en dat van anderen. Je schrijft ook een eindscriptie.

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens de opleiding tot leraar gebarentaal of tolk gebarentaal krijg je te maken met de volgende lesvormen:

 • Hoorcollege
 • Werkcolleges
 • Projectgroepen
 • Stage

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je maakt ook een toets voor de camera, zodat een docent kan beoordelen of je een goede mimiek hebt en goed gebaart. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

Waarom Gebarentaal studeren bij de HU?

 • Unieke opleiding

  De opleiding leraar Nederlandse gebarentaal (NGT)/Tolk NGT is uniek in Nederland en kun je alleen aan Hogeschool Utrecht volgen.

 • Je verbindt

  Communicatie verbindt en jij speelt hierin als de communicatieve schakel tussen horenden en niet-horenden een bijzondere rol.

 • De praktijk in

  Je leert te dovengemeenschap in de praktijk kennen, via stages en vrijwilligerswerk.

Studenten op een terras in het centrum van Utrecht

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT?

Heb je nog vragen?