Wil jij er aan bijdragen dat doven, slechthorenden en horenden elkaar beter begrijpen, omdat je hun gesprekken tolkt? Of wil jij ervoor zorgen dat bijvoorbeeld families beter met elkaar kunnen communiceren omdat ze gebarentaal kennen? Dan is de opleiding tot leraar of tolk gebarentaal iets voor jou.

Studenten laten zien hoe zij mensen in de horende maatschappij helpen

Video afspelen

Aangemeld, en nu?

Start je in september? Voltooi dan je inschrijving.

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de open dag!

Tijdens de opleiding

Maak communicatie voor iedereen mogelijk

Belangstelling in taal? En wil je de communicatie tussen doven en horenden mogelijk maken? Kies dan voor de bacheloropleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Tolk NGT.

Na de opleiding

Aan de slag als Leraar of Tolk NGT

Je wordt óf leraar, óf tolk. De meeste tolken werken als zzp’er, terwijl je als leraar kunt werken als zzp'er of binnen het onderwijs voor doven, slechthorenden of mensen met spraakmoeilijkheden.

Toelatingseisen opleiding gebarentaal

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal/Tolk NGT als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

• Je bent een mensen-mens

Omdat je de horende en niet-horende wereld met elkaar verbindt, is het belangrijk dat je goed met mensen kunt opschieten.

• Je kunt goed presenteren

Zowel als leraar en als tolk is het belangrijk dat je het leuk vindt om te presenteren en anderen te informeren.

• Je biedt een luisterend oor

Het is belangrijk dat je als leraar en tolk goed naar anderen kunt luisteren.

Samantha van der Rijst, tweedejaars student Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)

"Er ging een wereld voor mij open, namelijk de Dovengemeenschap en de bijbehorende taal en cultuur"

Samantha van der Rijst (22) Tweedejaars student

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startdatum September
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Bachelor of Arts (BA)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal
Croho-code 34104

Veelgestelde vragen

Het leren van gebarentaal is te vergelijken met het leren van een andere vreemde taal. Vooral het onder de knie krijgen van de grammatica en het vloeiend gebruiken van gebaren is een uitdaging. Tijdens de opleiding gebarentaal is daarom één ding belangrijk: oefenen! Lees wat je nog meer doet tijdens de opleiding.

Als leraar gebarentaal leer je niet alleen dove en slechthorende kinderen en volwassenen zich in gebaren te uiten, maar ook de horende mensen om hen heen. Je kunt ook lesgeven aan een andere doelgroep, zoals studenten of zorgverleners. Of mensen die vanuit interesse gebarentaal willen leren.

Als gebarentolk speel je een belangrijke rol in het leven van doven en slechthorenden. Je tolkt voor hen in uiteenlopende situaties: van een doktersbezoek of een toneelvoorstelling, tot een nieuwsuitzending op televisie. Ontdek wat je nog meer kunt worden na de opleiding.

Tolken werken vaak als zelfstandig ondernemer (zzp'er) in opdracht van diverse organisaties. Het tarief verschilt per opdracht, maar ligt vaak tussen de € 40 tot € 50 per uur. Vergoedingen voor bijvoorbeeld reiskosten komen daar nog bovenop.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

Studenten op een terras in het centrum van Utrecht

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT?

Heb je nog vragen?