Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT
Heb jij belangstelling voor taal? Wil je de communicatie tussen horenden en doven mogelijk maken of wil je graag kennis overdragen? Dan is de bacheloropleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT iets voor jou. Voordat je start met de opleiding kies je voor de afstudeerrichting Leraar NGT of Tolk NGT.
Aanmelden
Zin om te beginnen? Meld je aan!
Open dagen
Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!
Maak communicatie voor iedereen mogelijk
Belangstelling in taal? En wil je de communicatie tussen doven en horenden mogelijk maken? Kies dan voor de bacheloropleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Tolk NGT.
Aan de slag als Leraar of Tolk NGT
Je wordt óf leraar, óf tolk. De meeste tolken werken als zzp’er, terwijl je als leraar kunt werken als zzp'er of binnen het onderwijs voor doven, slechthorenden of mensen met spraakmoeilijkheden.
Toelatingseisen opleiding gebarentaal
Studeren na middelbare school of mbo?
Je kunt starten met de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal/Tolk NGT als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.
Studeren zonder diploma?
Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.
Is deze opleiding iets voor jou?
-
Je bent een mensen-mens
Omdat je de horende en niet-horende wereld met elkaar verbindt, is het belangrijk dat je goed met mensen kunt opschieten.
-
Je kunt goed presenteren
Zowel als leraar en als tolk is het belangrijk dat je het leuk vindt om te presenteren en anderen te informeren.
-
Je biedt een luisterend oor
Het is belangrijk dat je als leraar en tolk goed naar anderen kunt luisteren.
"Er ging een wereld voor mij open, namelijk de Dovengemeenschap en de bijbehorende taal en cultuur"
Samantha van der Rijst (22) Tweedejaars student
"Er ging een wereld voor mij open, namelijk de Dovengemeenschap en de bijbehorende taal en cultuur"
Samantha van der Rijst (22)Tweedejaars student
Toen ik met deze opleiding begon, ging er een wereld voor mij open, namelijk de Dovengemeenschap en de bijbehorende taal en cultuur. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in gebarentaal. Daarnaast riep ik altijd dat ik later juf zou worden. Voor mij is deze opleiding de manier om twee van mijn passies te combineren.
In het begin was het even wennen, omdat je op een andere manier met communicatie om leert gaan. Nu ik in mijn tweede jaar zit, gaat dit een stuk makkelijker.
Voor de opleiding had ik mij nog nooit verdiept in de Nederlandse gebarentaal en Dovencultuur, waardoor ik ook bij nul begon. Nu ik anderhalf jaar verder ben, verbaas ik mij over de dingen die ik tot nu toe geleerd heb en hoe snel mijn gebarentaalvaardigheid gegroeid is. Ik ga dan ook met veel plezier naar de Hogeschool, waar er mij elke dag weer een ander avontuur te wachten staat.
Handig om te weten
Aanmelden | t/m 1 mei |
---|---|
Locatie | Padualaan 97 Utrecht |
Diploma | Bachelor of Arts (BA) |
Numerus fixus | Nee |
Croho-naam | B Opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal |
Croho-code | 34104 |
Veelgestelde vragen
Het leren van Nederlanse Gebarentaal is te vergelijken met het leren van een andere vreemde taal. Vooral het onder de knie krijgen van de grammatica en het vloeiend gebruiken van gebaren is een uitdaging. Tijdens de opleiding gebarentaal is daarom één ding belangrijk: oefenen! Lees wat je nog meer doet tijdens de opleiding.
Als Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) leer je niet alleen dove en slechthorende kinderen en volwassenen zich in gebaren te uiten, maar ook de horende mensen om hen heen. Je kunt ook lesgeven aan een andere doelgroep, zoals studenten of zorgverleners. Of mensen die vanuit interesse gebarentaal willen leren.
Als Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) speel je een belangrijke rol in het leven van doven en slechthorenden. Je tolkt voor hen in uiteenlopende situaties: van een doktersbezoek of een toneelvoorstelling, tot een nieuwsuitzending op televisie. Ontdek wat je nog meer kunt worden na de opleiding.
Tolken NGT werken vaak als zelfstandig ondernemer (zzp'er) in opdracht van diverse organisaties. Het tarief verschilt per opdracht, maar ligt vaak tussen de € 40 tot € 50 per uur. Vergoedingen voor bijvoorbeeld reiskosten komen daar nog bovenop.
Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.
Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.