Heb jij belangstelling voor taal? Wil je de communicatie tussen horenden en doven mogelijk maken of wil je graag kennis overdragen? Dan is de bacheloropleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT iets voor jou. Tijdens het eerste jaar van je opleiding kies je voor de afstudeerrichting Leraar NGT of Tolk NGT-NL.

Studenten laten zien hoe zij mensen in de horende maatschappij helpen

Video afspelen
4:45

Q&A donderdag 20 april

Via de online Q&A op donderdag 20 april kom je alles te weten over de unieke opleidingen zoals tolk, schrijftolk en leraar in de Nederlandse Gebarentaal. Stel al je vragen tijdens deze bijeenkomst.

Meld je aan

Aanmelden

Zin om te beginnen? Meld je aan!

Je eigen brochure

Meer weten over deze opleiding of over het studentenleven? Stel zelf je brochure samen!

Tijdens de opleiding

Maak communicatie voor iedereen mogelijk

Belangstelling voor taal? En wil je de communicatie tussen doven en horenden mogelijk maken? Kies dan voor de bacheloropleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Tolk NGT-NL.

Na de opleiding

Aan de slag als Leraar of Tolk NGT

Je wordt óf leraar, óf tolk. De meeste tolken werken als zzp’er. Als leraar kun je werken als zzp'er of binnen het onderwijs voor doven/slechthorenden en/of hun naasten.

Toelatingseisen opleiding gebarentaal

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal/Tolk NGT als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je bent sociaal ingesteld

    Omdat je de horende en niet-horende wereld met elkaar verbindt, is het belangrijk dat je goed met verschillende mensen kunt omgaan en over sterke communicatie- en interactievaardigheden beschikt.

  • Je kunt goed presenteren

    Voor zowel leraren als tolken NGT is het belangrijk dat je het leuk vindt om voor een groep te staan, in the spotlight, en dat je er niet voor terugdeinst om je lichaam en mimiek in te zetten om boodschappen over te brengen.

  • Je biedt een luisterend oor

    Het is belangrijk dat je als leraar en tolk goed een boodschap kunt analyseren en goed kunt communiceren.

Samantha van der Rijst, tweedejaars student Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)

"Er ging een wereld voor mij open, namelijk de Dovengemeenschap en de bijbehorende taal en cultuur"

Samantha van der Rijst (22) Tweedejaars student

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startdatum September
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Bachelor of Arts (BA)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal
Croho-code 34104

Veelgestelde vragen

Het leren van Nederlandse Gebarentaal is deels te vergelijken met het leren van een andere vreemde taal. Vooral het onder de knie krijgen van de grammatica en het vloeiend gebaren is voor velen een uitdaging. Daar komt nog bij dat je in een andere modaliteit leert communiceren (met je handen en ogen in plaats van met je stem en oren) en dat vraagt wat extra inspanning. Tijdens de opleiding gebarentaal is het daarom heel belangrijk om te oefenen, oefenen en nog meer oefenen! Lees wat je nog meer doet tijdens de opleiding.

Als Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) kun je gebarentaal aanleren aan dove en slechthorende kinderen en volwassenen, maar vaak ook vooral aan de horende mensen om hen heen. Je kunt ook lesgeven aan een andere doelgroep, zoals algemeen belangstellenden, studenten of zorgverleners.

Als Tolk NGT-NL speel je een belangrijke rol in de communicatie tussen doven/slechthorenden en horenden door beide kanten op te tolken tussen NGT en Nederlands. Je tolkt voor hen in uiteenlopende situaties van de wieg tot het graf: van een zwangerschapsecho, verjaardagsfeest of toneelvoorstelling, tot een schooldag, cursus of werkvergadering. Ontdek wat je nog meer kunt worden na de opleiding.

Tolken NGT-NL werken vaak als zelfstandig ondernemer (zzp'er) in opdracht van diverse organisaties. Het tarief verschilt per opdracht, maar ligt vaak tussen de € 60  tot € 70 per uur op doordeweekse dagen overdag. Dus ‘s avonds en in de weekenden meer. Vergoedingen voor bijvoorbeeld reiskosten komen daar dan nog bovenop.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

Studenten op een terras in het centrum van Utrecht

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT?

Vragen over de opleiding?