Toelating

Wil je weten wat je nodig hebt om met de opleiding leraar Nederlandse gebarentaal (NGT)/Tolk NGT te starten? We hebben alle eisen voor je op een rijtje gezet, zodat je meteen kunt zien wat voor jou geldt.

Instroomeisen Nederlandse Gebarentaal/Tolk NGT

E&M Direct toelaatbaar
N&T Direct toelaatbaar
N&G Direct toelaatbaar
C&M Direct toelaatbaar

E&M Direct toelaatbaar
N&T Direct toelaatbaar
N&G Direct toelaatbaar
C&M Direct toelaatbaar

Je kunt starten met de opleiding leraar Nederlandse gebarentaal (NGT)/Tolk NGT aan Hogeschool Utrecht als je klaar bent met mbo (niveau 4).

Wil je meer weten? Kijk dan op de pagina over doorstuderen na mbo.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je het 21+ toelatingsonderzoek haalt. 

De opleiding Leraar Nederlandse gebarentaal (NGT) kun je volgen wanneer je horend of niet-horend bent. Als je horend bent en de afstudeervariant Tolk NGT volgt, is het wel belangrijk dat je een goed gehoor hebt. Ook is het handig als je dan goed kunt praten, zodat iedereen je goed kan verstaan. Daarom krijg je tijdens de opleiding ook de mogelijkheid om een module logopedie te volgen. Maar omdat je met je hele lichaam tolkt zijn ook je zicht, mimiek en motoriek belangrijk. In de toekomst wordt de afstudeervariant tolk NGT mogelijk ook toegankelijk voor dove studenten. Laat je informeren over de status via secretariaat.igtd@hu.nl.

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT?

Heb je nog vragen?