De opleiding

Je studeert voor leraar gebarentaal of doventolk. Je maakt tijdens je opleiding uitgebreid kennis met de dovengemeenschap en de dovencultuur.

Tijdens de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT in deeltijd leer jij een brug slaan tussen de niet-dove en dove mensen. De vakken maken van jou een goede professional.

Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) / Tolk NGT

In het eerste jaar zijn de vakken van de opleidingen Leraar NGT en Tolk NGT bijna gelijk. Er is veel aandacht voor het leren van de Nederlandse Gebarentaal, het verwerven van kennis over de dovencultuur en de didactische en tolktechnische vakken. Je leert welke begrippen er in de dovengemeenschap worden gebruikt, wat er leeft in de dovencultuur, Je wordt je bewust van de barrières waar doven en horende mensen tegenaan kunnen lopen. Hoe je goed gebruik maakt van je handen en je gezichtsuitdrukking. Daarnaast leer je alle vaardigheden die je als leraar of tolk nodig hebt.

Zoals voor elke taal geldt, leer je ook de Nederlandse Gebarentaal door veel te oefenen. Op de opleiding heb je alle ruimte om te oefenen in de speciaal ingerichte oefenlokalen.

Gedurende je hele studie word je begeleid door je studieloopbaanbegeleider. Bij deze persoon kun je terecht voor al je vragen over je studieroute.

In de hoofdfase (jaar 2 t/m 4) volgt u onderwijs in drie onderdelen:

  • Taal: taalvaardigheid NGT en Nederlands
  • Beroep: onderwijskunde en vakdidactiek voor de opleiding Leraar NGT en tolkvaardigheden voor de opleiding Tolk NGT
  • Dovencultuur: verdieping in de dovencultuur

Tijdens de stage in het derde jaar ga je meer vakinhoudelijk aan de slag. Je observeert andere leraren of tolken NGT. In het derde jaar heb je tevens profileringsruimte. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen of te verbreden, bijvoorbeeld door het volgen van een minor of een specialisatie.

In volgt het vak Intervisie, om samen met andere studenten op je eigen en andermans handelen te reflecteren. Ook schrijf je een eindscriptie als onderdeel van je onderzoeksvaardigheden.

De Nederlandse Gebarentaal docenten

De colleges worden gegeven door docenten met veel praktijk ervaring.

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT deeltijd krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage

Tijdens de deeltijdopleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen jou en je medestudenten en docenten.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

Ben je al leraar? Dan kunt u wellicht een lerarenbeurs aanvragen. Je kunt deze beurs aanvragen via de site van DUO externe link . Ook leest je hier alles over de voorwaarden, bedragen en uitzonderingen.

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) / Tolk NGT?

Vragen over de opleiding?