De opleiding

In het onderwijsprogramma van de deeltijd-hbo-opleiding HRM zit veel flexibiliteit. Samen met een leerteamcoach stel je jouw persoonlijke leerroute vast, waardoor de opleiding aansluit bij jouw beroepspraktijk.

Tijdens de propedeusefase krijg je een brede basis in bedrijfskunde, HRM, bedrijfseconomie en marketing. Vanaf de hoofdfase volg je je eigen leerroute, waarbij jouw professionele beroepshouding en persoonlijk leiderschap altijd centraal staan.

Inhoud van de opleiding Human Resource Management

Het eerste jaar is een brede management propedeuse met een HRM focus. Je volgt (gedeeltelijk) samen met studenten die een economische studie volgen, de volgende vier cursussen:

 • bedrijfskunde
 • HRM
 • bedrijfseconomie
 • marketing

Tijdens deze cursussen leer je de (HR-)vraagstukken in je eigen organisatie te analyseren vanuit strategisch perspectief. Je sluit elk blok af met een HR-beroepsproduct voor je eigen organisatie.

Hoelang de hoofdfase duurt, hangt af van je eigen mogelijkheden en keuzes. Als je elke periode één cursus afrondt, duurt de hoofdfase drie jaar. Als je ervoor kiest om meer dan één cursus per periode af te ronden, kun je sneller je HRM-diploma behalen.

Tijdens de opleiding is er aandacht voor:

 • People Analytics
 • Binden en behouden van talent
 • Coaching van individuen en teams
 • Duurzame inzetbaarheid en Vitaliteit
 • Change
 • Strategisch HRM
 • HR-onderzoek en advies
 • Innovatieve HR-praktijken
 • (Persoonlijk) leiderschap

Docenten

Al jarenlang zijn onze opleidingen HRM te vinden in de hoogste regionen van de landelijke rankings. Dat komt door het kwaliteitsbeleid van de HU. Ruim negentig procent van alle HRM-docenten heeft een masteropleiding en vijf procent is gepromoveerd. Alle docenten hebben veel ervaring in de praktijk.

Sjoerd van den Heuvel, docent Human Resource Management deeltijd, Hogeschool Utrecht

Dr. Sjoerd van den Heuvel

Hoofddocent Arbeid & Organisatie, Lead People Analytics Onderwijs & Onderzoek

Sjoerd van den Heuvel is hogeschoolhoofddocent bij het Instituut Arbeid en Organisatie, en onderzoeker binnen het Kenniscentrum Sociale Innovatie. 

Zijn primaire inhoudelijke focus ligt op het thema People Analytics. Sjoerd spreekt met grote regelmaat op congressen in binnen- en buitenland, waarbij de verbinding tussen wetenschap en praktijk op gebied van People Analytics altijd de rode draad vormt. Sjoerd is aan de Universiteit van Tilburg gepromoveerd op het thema weerstand tegen organisatieverandering.

Josefien Paap, docent Human Resource Management deeltijd, Hogeschool Utrecht

Drs. Josefien Paap 

Opleidingsmanager

Josefien Paap is opgeleid tot psychodynamisch therapeut en heeft een Master Sociale Wetenschappen. Ze werkt momenteel als opleidingsmanager en teamleider bij de opleiding HRM aan de HU.

Daarnaast heeft ze een praktijk voor psychodynamische therapie en coaching. Ze heeft tien jaar als HR-businesspartner en consultant gewerkt met teams en leidinggevenden. Daarnaast heeft zij diverse vervolgopleidingen (systemisch werk, runningtherapie en professionele begeleiding) afgerond. Ook heeft zij internationaal geparticipeerd als trainer in leiderschapsprogramma’s en heeft ze re-integratietrajecten begeleid.

Roos Hijner

Roos Hijner

Docente Human Resource Management

Roos Hijner werkt momenteel als hogeschooldocent bij het Instituut voor Arbeid en Organisatie bij de opleiding HRM en is daarnaast partner van het HR Trend Institute.

Roos is opgeleid tot arbeidspsycholoog en heeft een Master Psychologie van Arbeid en Gezondheid. Ze heeft voor haar werk in het onderwijs via verschillende rollen en organisaties ervaring binnen het HR vakgebied opgedaan, van werving & selectie tot HR advies in de breedste zin van het woord. Bij haar werkzaamheden staat altijd verbinden centraal; verbinden van mensen, verbinden van mens en werk en natuurlijk binnen de HU: het verbinden van onderwijs en praktijk.

Gertjan Stomp

"Als werkvelddeskundige denk ik mee over de vernieuwing van deze deeltijdopleiding."

Gertjan Stomp People Manager Rabobank

Overige informatie

De studieduur is in principe 4 jaar, maar er zijn mogelijkheden om te versnellen, afhankelijk van je werkervaring en keuzes. Eén keer in de twee weken is er een cursusdag, beurtelings de vrijdag (13:00 – 20:30) en de zaterdag (10:00 – 16:30). Hoeveel tijd je daarnaast kwijt bent aan de opleiding, verschilt per persoon. Je leert namelijk vooral door opdrachten in je eigen praktijk.

Tijdens de deeltijdopleiding HRM leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Jouw leren wordt ondersteund door onder andere (web)lectures, topclasses met experts, werkcolleges en trainingen. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en maakt het mogelijk om werk en studie optimaal te kunnen combineren.

We werken met authentieke en actuele opdrachten uit de (eigen) beroepspraktijk, waardoor onze studenten hands-on zijn en impact hebben. Je hebt daarom een werkplek nodig waarin je ruimte krijgt om de thema's uit te werken. Je past het geleerde zo direct toe in je werkomgeving; een win-win situatie voor zowel jezelf als je werkgever.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer €200 tot €400 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Interesse in de bachelor Human Resource Management?

Vragen over de opleiding?

Gerelateerde opleidingen