De opleiding

De hbo-opleiding Business IT & Management (BIM) behandelt de afstemming tussen de organisatie en de ICT. De opleiding bied je het nodige kader voor je huidige werkzaamheden en kan je helpen bij het maken van een volgende carrièrestap. Je leert denken en werken vanuit de bedrijfsprocessen en vanuit die achtergrond keuzes te maken over de inzet van IT.

Met deze deeltijd-hbo-opleiding word je de ultieme bruggenbouwer tussen bedrijfsstrategie, ICT en werknemers. Je leert innovatieve ICT-producten toe te passen om bedrijfsprocessen en informatiesystemen te verbeteren. Je leert werkprocessen binnen bedrijven te ontwerpen en ze te implementeren. En je leert de informatievoorziening in een organisatie in te voeren en te beheren.

HBO-ICT Business IT & Management (BIM), tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding HBO-ict Business It & Management

Vanaf de start pas je de theorie gelijk toe in je eigen werkomgeving.Je doet dit door middel van een zg beroepsproduct waarover je ook een assessment voert met de docent. Naast de vakinhoud werk je aan jouw persoonlijke ontwikkeling door middel van skillstrainingen.Al vanaf je eerste jaar leer je de theoretische kennis en praktijkvaardigheden die je nodig hebt voor een leidinggevende, adviserende of coördinerende functie in de ICT. Maar je gaat ook met de praktijk aan de slag.

Je behandelt vier thema’s die daar naadloos bij aansluiten:

  1. bedrijfskunde
  2. inleiding ICT
  3. modelleren
  4. informatiemanagement.

Ieder thema sluit je af door een beroepsproduct te schrijven over een reële situatie binnen je baan.

In de hoofdfase is het mogelijk om dìe module te volgen die op dat moment het beste past bij jouw werksituatie. De modules staan zelfstandig ten opzichte van elkaar.


Losse modules

Weet je niet zeker of je een hele bacheloropleiding wilt doen? Dan kun je er ook voor kiezen om een bachelorleergang te volgen. Deze bestaat uit een viertal modules van de opleiding.

Bekijk de modules

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse praktijk.


Overige informatie

De studielast is 15 tot 20 uur per week, waarvan je 10 tot 15 uur besteedt aan zelfstudie.

Tijdens de opleiding krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen:

  • klassikaal onderwijs
  • praktijkleren
  • blended Learning
  • werkgroepen/leerteams

Tijdens de deeltijdopleiding ICT BIM leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 500 per jaar kwijt voor boeken en tot € 800 voor een laptop.

Door de modulaire opbouw is het mogelijk je eigen tempo te bepalen. Daarnaast is het mogelijk om voor een eenjarige bachelorleergang in te schrijven, waarna je eventueel overstapt naar de vierjarige bacheloropleiding.

Heb je veel relevante werkervaring, dan kun je bepaalde toetsen maken zonder de colleges te volgen. Zo kun je je opleidingsduur verkorten. Andersom werkt het ook. Heb je een drukke periode op het werk? Dan kun je modules op een later moment oppakken. Een intakegesprek en coaching helpen je bij het bepalen van je persoonlijke leerroute.

Binnen de bacheloropleiding is het mogelijk te versnellen of te vertragen, zodat je je studie goed kunt laten aansluiten op jouw werk- en privéleven. Als je al veel werkervaring heeft op hbo-niveau, kunt je ook direct een toets maken. De tijd die overblijft, kunt je benutten voor bijvoorbeeld een andere module.

Door flexibel onderwijs kunt je je studie goed combineren met je baan. Drukke periode op het werk? Daarna vervolg je je studie weer. Andersom kan natuurlijk ook. Is het juist even heel rustig? Dan kun je je richten op meer modules.

Interesse in de opleiding hbo-ict Business IT & management (BIM)?