Ben jij de datasteward van de toekomst? Zie jij ook dat data het nieuwe goud wordt en wil je daar een rol in spelen? Dan is de leergang Datamanagement iets voor jou. De bachelorleergang Datamanagement is een deeltijdopleiding voor de professional die zich bezighoudt met de inrichting van data binnen zijn of haar bedrijf.

Hoe zet je een goede datastructuur op? Wat is de kwaliteit van data en hoe creëer je meerwaarde met bestaande data?Vragen die aan bod komen in deze leergang. Aan de hand van de internationale standaard DMBOK werk je aan opdrachten in jouw eigen beroepspraktijk.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdata
Startmoment september, november, februari en april
Lesdata De lessen vinden afwisselend plaats op vrijdag en zaterdag samen met hbo-bachelorstudenten. Elke module kent vier of vijf lesdagen.
Studie-investering 20 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 9950 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Geen minimum of maximum aantal deelnemers
Locatie Utrecht Science Park
Diploma Certificaat met de studiepunten (60 punten)

Opleidingsinhoud

Datamanagement bestaat uit vier modules, die onderdeel zijn van de bacheloropleiding HBO-ICT Data Management & BI. Je sluit aan in de klas met studenten die deze vierjarige opleiding volgen.

Je volgt drie vaste modules en één keuzemodule.

 • Privacy, Law & Security
 • Data Integration & Interoperability
 • Data Quality & Data Governance

Keuzemodules:

 • Datamodelleren
 • Business Intelligence

De klassikale lessen vinden afwisselend plaats op vrijdag en zaterdag. Daarnaast werk je aan een casus binnen je werk. Elke module sluit je af met een schriftelijke toets, het beroepsproduct en een assessment.

Je leert inzicht te krijgen in de datahuishouding van jouw bedrijf, je kan je bedrijf daarover adviseren en je weet data om te zetten in zinvolle informatie waar jouw bedrijf meerwaarde mee kan creëren.

Toelating

Om de bachelorleergang Datamanagement te kunnen volgen, heb je minimaal een havo-/mbo-4 diploma nodig en minimaal twee jaar relevante werkervaring. Toelating vindt plaats na een intakegesprek.

Docenten

De docenten van de bachelorleergang werken allemaal in de praktijk. Daardoor kunnen ze zich goed inleven in de situaties waar jij in je werk mee te maken hebt en zijn ze goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen.

Na deze opleiding

Na de bachelorleergang Datamanagement beschik je over de benodigde theoretische kennis en vaardigheden om je bezig te houden met het datamanagement van het bedrijf waarvoor je werkt.

Je krijgt gedegen theoretische kennis en werkt daarnaast ook aan een aantal HBO-skills, zoals het geven van feedback, pitchen en presenteren.

Deze leergang brengt verdieping aan in jouw werk en zorgt ervoor dat je voorbereid bent op de vraagstukken die zich in de toekomst gaan voordoen op het gebied van datamanagement.

Na afronding van de bachelerleergang Datamanagement kan je zonder vertraging instromen bij de bacheloropleiding HBO-ICT Data management & BI.

Overige informatie

De bachelorleergang kost € 9950,- vrij van btw. Dit bedrag is exclusief de aanschaf van literatuur.

In de opleiding zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Wel is een relevante werkplek vereist om de wisselwerking te creëren tussen het opdoen van kennis en delen van praktijkervaringen.

Waarom Datamanagement bij de HU?

 • Blijf gefocust met modulair onderwijs

  De opleiding werkt volgens een modulair model. Je verdiept je gedurende 10 weken in één thema. Zo blijf je goed gefocust.

 • Actualiteit staat voorop

  Je krijgt les van docenten die werkzaam zijn in de beroepspraktijk en specialist zijn in hun vakgebied.

 • Direct toepasbaar binnen jouw eigen werk

  De opdracht zoek je zelf binnen jouw eigen werkkring, zodat de theorie en praktijk naadloos aansluiten.

Direct contact

hetty veenstra

Hetty Veenstra

Programmaleider

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Heb je nog vragen?