De opleiding

Bij de deeltijdopleiding Commerciële Economie aan Hogeschool Utrecht heb je zelf de regie in handen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, vooropleiding en werkervaring kun je sneller of langzamer door je studie heen.

Je krijgt les aan de hand van actuele onderwerpen uit het werkveld. Doordat de docenten veelal uit de praktijk komen, krijg je tijdens de colleges veel interessante cases. Ook leer je van elkaars praktijkvoorbeelden. Op deze manier kun je de theoretische kennis die je krijgt aangereikt, makkelijker vertalen naar de werksituatie. Elk onderwerp sluit je af met een concreet product. Dit kan een introductieplan zijn voor een nieuw product, maar ook een marktverkenning voor de buitenlandse markt, compleet met entreestrategie.

Commerciele Economie, tijdens de opleiding

Opleidingsinhoud

 

Je volgt een brede propedeuse, waarbij je bij de meeste vakken samen zit met deeltijdstudenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Finance & Control en Human Resource Management. De onderwerpen die je dit jaar behandelt zijn bedrijfskunde, financieel management, marketing management en informatie- en procesmanagement.

Cursussen propedeuse

Vanaf het tweede jaar verdiep je je steeds meer in commerciële economie. Je krijgt een salestraining en onderzoekt wat de consequenties zijn van de internationalisering van het bedrijfsleven voor de organisatie waar je voor werkt. Daarna ga je steeds meer de diepte in: je zet een marktonderzoek op waarover je vervolgens ook een rapportage schrijft. En je leert alles over de laatste trends op het gebied van branding.

Daarnaast ga je aan de slag met innovaties. Je leert hoe je op basis van gestructureerde methoden een innovatie kunt ontwikkelen. Vervolgens schrijf je hier een marketingplan voor en bouw je een gedegen businesscase op. Ook ga je dieper in op de strategie van je eigen organisatie en hoe je deze kunt verbeteren. Je kunt ook bepaalde thema's inwisselen voor vakken bij andere deeltijdopleidingen.

Nadat je je ten slotte hebt verdiept in salesmanagement en commercieel leiderschap, begin je met je afstudeeropdracht. Je gaat aan de slag met een probleem uit je eigen organisatie. Op basis van analyse en onderzoek kom je met een concrete oplossing die ook daadwerkelijk geïmplementeerd kan worden.

Cursussen hoofdfase

Losse modules

Volg je een andere economische deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere modules van de bachelor Commerciële Economie volgen? Dat kan. Neem contact op met het PMO-bureau door een mail te sturen naar pmo@hu.nl om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Docenten

De docenten van de deeltijdopleiding commerciële economie zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals.

Gerlach Velthoven, docent hbo-opleiding commerciële economie deeltijd, Hogeschool Utrecht

Gerlach Velthoven

Docent | afstudeerbegeleider | examinator

Gerlach Velthoven is sinds 2002 verbonden aan de deeltijdopleidingen van Hogeschool Utrecht; eerst alleen als docent, later ook als coördinator, begeleider van afstuderende studenten en examinator. "Er is niets mooier dan vakmensen te begeleiden bij hun ontwikkeling. De huidige maatschappij vraagt om hoger opgeleide professionals. Met onze opleidingen zijn onze studenten goed voorbereid op de toekomst."

Gerlach werkte jarenlang als adviseur en consultant op het gebied van communicatie en nieuwe media. Hij is expert op het gebied van digitale marketing en Business en IT Alignment. Hij deed o.a. onderzoek naar de succesfactoren van sociale media in het MKB.

Overige informatie

Een hbo-opleiding biedt je veel kennis en inzichten in de gekozen studierichting. Maar die kennis alleen maakt je nog geen hbo-professional. Juist de combinatie met professionele ontwikkeling zorgt ervoor dat jij straks het verschil kunt maken. Omdat wij weten hoe belangrijk dit is, besteden we hier gedurende de hele opleiding aandacht aan. We noemen dat professionalisering: een dynamisch proces, gericht op het uitdiepen en verbeteren van de kwaliteit van je professionele handelen. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van competenties maar ook om het vormen van een heldere professionele identiteit. Wie ben jij als professional en waar sta jij voor? Wat drijft jou en wat belemmert jou? Hoe zorg je dat je je steeds blijft ontwikkelen? Door onder andere workshops, intervisie, coaching en heel veel ervaring op te doen ontwikkel je je tot een reflective practitioner met impact.

De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.

Tijdens de deeltijdopleiding Commerciële Economie leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

Interesse in de bachelor Commerciële Economie?

Vragen over deze opleiding?