De opleiding

Tijdens de hbo-opleiding Built Environment deeltijd leer jij toekomstige uitdagingen in (middel-)grote steden te analyseren en op te lossen. Je werkt aan concrete stedelijke en bouwkundige opgaven, waarbij je jouw kennis en vaardigheden inzet, test en verbetert. 

Docent geeft uitleg voor de klas

Tijdens de opleiding staan vragen uit de praktijk centraal. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Hoe richt je drukke knooppunten in de stad in zonder het verkeer te ontregelen? 
  • Hoe kunnen we de stadsdelen vormgeven en verdichten om ruimte te bieden aan nieuwe bewoners?
  • Hoe kunnen we woningen en utiliteitsbouw verduurzamen op een snelle en innovatieve manier? 

Tijdens de colleges verdiep je je in deze materie om deze en soortgelijke vraagstukken op te kunnen lossen. Je eigen baan kan daarbij een belangrijke bron voor praktijkopdrachten en casussen zijn, maar datt is geen vereiste. 

Inhoud van de opleiding Built Environment

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de opleiding. Gezondheid van mens en milieu staat altijd voorop bij de ontwikkeling van gebouwen en gebieden. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor goede isolatie voor een laag energieverbruik? Hoe kan je sloopafval hergebruiken of gezondheidsproblemen en schimmels voorkomen door goede ventilatie?

Het eerste jaar krijg je een brede basis, vanaf het tweede jaar specialiseer je je in een van de twee richtingen: Stadsontwikkeling of Bouwen. 

In het eerste jaar begin je met een breed programma waarbij je leert wat er allemaal komt kijken bij een bouwproces. Je maakt kennis met de twee richtingen Stadsontwikkeling en Bouwen. Dit doe je door middel van theorie en praktijklessen. Daarnaast werk je samen met medestudenten in leerteams aan projecten voor echte opdrachtgevers.

Tijdens het hele jaar werk je aan je professionele ontwikkeling. Je ontwikkeling leg je vast in een portfolioverslag.

De cursussen van jaar 1

In het tweede jaar van de studie ga je je specialiseren en kies je een van de twee richtingen:  

  • Stadsontwikkeling 
  • Bouwen

Je gaat dieper in op een van de twee richtingen door middel van keuzevakken en projecten. We besteden veel aandacht aan de doorontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals projectmanagement, onderzoeksvaardigheden en het gebruik van datamiddelen, zoals BIM en GIS. Tijdens beide jaren krijg je begeleiding in de vorm van tweewekelijkse bijeenkomsten met je leerteam. Je medestudenten zijn professionals en brengen allemaal iets in het leerteam. 

Leerroutes

In het derde jaar voer je een stageopdracht uit en volg je een integraal project. Beiden duren een half jaar. De stage kun je lopen bij je eigen bedrijf, of door een dag in de week bij een andere werkgever aan de slag te gaan.

Bij het integrale project kies je uit een aantal keuzeprojecten binnen een van de vijf thema's: duurzame mobiliteit, energietransitie, slimme stad, gezonde stad en circulair en industrieel bouwen. Daarnaast zetten we de tweewekelijke leerteambijeenkomsten door. 

In het vierde jaar volg je een minor. Hierbij kies je zelf of je je wil verdiepen, of verbreden binnen een ander vakgebied. De minorruimte kun je invullen door 30 studiepunten aan cursussen te volgen bij andere opleidingen binnen de Hogeschool Utrecht of bij andere onderwijsinstellingen.

Daarnaast voer je een afstudeeronderzoek van een half jaar uit. Dit doe je bij een opdrachtgever binnen de sector. Dit mag ook je eigen werkgever zijn. Tijdens het afstuderen los je een actueel vraagstuk uit de beroepspraktijk op. 

Wil je een losse module volgen?

Losse modules

De Built Environment docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Een dag in de week is er een lesmoment, van 14:30 tot in de avond. 
Naast dit contactmoment zal de studie-investering tussen de 8 en 16 uur liggen, afhankelijk van je achtergrond en ervaring.

Tijdens de deeltijdopleiding Built Environment leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het tweede jaar ontvang je een studieadvies. Het betreft een dringend studieadvies. Dat betekent dat je het advies niet hoeft op te volgen, ook al word je geadviseerd om de opleiding wel of niet voort te zetten. 

Aan het begin van de opleiding is er de mogelijkheid om een matchingsgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek bekijk je samen met de opleidingscoördinator of leerteambegeleider naar je opleidingsachtergrond en werkervaring. Zo bepaal je samen welke leerroute je wilt volgen, welke kennis je al in huis hebt en welke kennis je nog aan moet vullen.

Je eigen baan kan een belangrijke bron voor praktijkopdrachten en casussen zijn. Ook is het mogelijk om deze opleiding te volgen als je in een heel ander vakgebied werkt.

Ben je nu nog niet werkzaam in de bouwwereld of techniek, maar wil je graag overstappen? Hogeschool Utrecht faciliteert dit voor een aantal opleidingen via het initiatief “Be an engineer". Dit is een samenwerkingsinitiatief van hogescholen en bedrijven waarbij je naast het volgen van een deeltijdopleiding direct aan de slag gaat bij een werkgever naar keuze. Be an engineer helpt je bij het vinden van een bedrijf dat bij jou past om zo de overstap te maken. 

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 tot € 600 kwijt.

Losse modules

De cursussen van de deeltijdopleiding zijn ook afzonderlijk van elkaar te volgen.
De kosten voor deelname aan een losse module bedragen € 1685 (Onder voorbehoud van prijswijzigingen). Inclusief certificaat met de studie-investering 420 uur.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

  


Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Interesse in de bachelor Built Environment?

Vragen over de opleiding?