Ben je geïnteresseerd in monumenten zoals industriële objecten, kantoorpanden, woonhuizen, kerken en boerderijen? Wil je leren waarom het behouden en gebruiken van gebouwd erfgoed belangrijk is en vakgenoten ontmoeten? Schrijf je dan in voor de leergang Gebouwd Erfgoed. Na afronding heb je de kennis om monumenten te waarderen, restauratieprocessen te ondersteunen en uitdagingen zoals digitalisering en verduurzaming aan te gaan.

In onze gebouwde omgeving bevindt zich een schat aan monumenten die ons erfgoed vertegenwoordigen. Tijdens deze leergang leer je het belang van behoud en gebruik van gebouwd erfgoed te begrijpen. Ook herken je de culturele en historische waarde van een object of gebouw in zijn omgeving. Je kennis van bouwhistorie, verduurzaming, waardestelling en bouwtechnieken pas je direct toe in een praktijkopdracht.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met de opleidingsadviseur Miranda Broekhuizen via miranda.broekhuizen@hu.nl. Wij helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment 4 september
Lesdata Woensdag 14.00 - 21.00 uur
Studie-investering 6 uur college, zelfstudie van 4 tot 8 uur per week
Kosten

€ 5000 (vrij van btw)

Deelnemers Maximaal 25
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Opleidingsinhoud

Tijdens de leergang ontwikkel je vaardigheden om de cultuurhistorische waarde van gebouwen te identificeren en onderhoudsbehoeften te beoordelen. Je maakt kennis met de verschillende facetten van het restauratieproces, zoals bouwhistorisch onderzoek en bouwkundige schadeopname. Je verkent digitale technieken rond actuele thema’s als instandhouding en verduurzaming van gebouwd erfgoed.

Leer de gelaagdheid en schadebeelden die het gebouw laat zien analyseren en interpreteren door zelf te leren kijken naar een gebouw. Ook leer je het gebouw in zowel een bouwhistorische als bouwtechnische context te plaatsen. Je past de basiskennis op het gebied van verduurzaming, architectuur, bouwhistorie, waardestelling, bouwtechniek en (digitale) opnametechniek toe op één onderzoeksproject. Hierin werkt iedereen aan hetzelfde object. Het gebouw wordt fysiek bezocht en naderhand als virtueel 3D-model gehanteerd.

De bachelorleergang Gebouwd Erfgoed is opgebouwd uit 2 modules van 11 weken: Bouwhistorie en Restauratie.

Klassikaal onderwijs wordt afgewisseld met waardevolle kennisdeling tussen docenten en medecursisten. Er is veel ruimte voor jouw inbreng en vragen. We werken met boeiende praktijkvoorbeelden om de stof te verrijken en bieden je een diverse set aan leermaterialen.

 • Je sluit de module Bouwhistorie af met een bouwhistorische beschrijving van het onderzoeksobject en waardestelling.
 • De module Restauratie sluit je af door een bouwkundige inspectie op te stellen met een schadeanalyse hiervoor een adviesrapport te schrijven.

Na afronding ben je in staat om een object of gebouw te waarderen op basis van zijn architectonische en bouwhistorische eigenschappen in zijn historische context. Je kunt vanuit het inspecteren van een bestaand gebouw de bouwkundige toestand vastleggen en de relatie leggen tussen oorzaak, gevolg en urgentie van onderhoudsgebreken. Je kunt dit vertalen naar een inhoudelijk adviesrapport.

Docenten

De docenten zijn experts uit het vakgebied van gebouwd erfgoed.

Toelating

Je hebt werkervaring en/of een afgeronde opleiding op het gebied van Bouwkunde, Built Environment, Bouwmanagement, Civiele Techniek, Facility Management, Vastgoed en Makelaardij, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Tijdens een intakegesprek verkennen we samen of de opleiding aansluit bij jouw behoeften en doelen.

Na deze opleiding

Na afronding van deze bachelorleergang ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht.

Na de bacheloreergang Gebouwd erfgoed kun je:

 • door een inspectie de bouwkundige toestand van een bestaand gebouw vastleggen;
 • de relatie leggen tussen oorzaak, gevolg en urgentie van onderhoudsgebreken;
 • zelf kijken naar een monument en de historische gelaagdheid en schadebeelden van een gebouw analyseren en interpreteren;
 • een monument in een bouwhistorische én bouwtechnische context plaatsen.

Met deze leergang leg je de basis voor onze vervolgopleidingen Bouwhistorie & Restauratie, Erfgoed & Ruimte of Monumentenzorg. Na afronding van deze leergang ontvang je een korting van 10% op één van deze opleidingen. Meer weten? Neem contact op met de opleidingsadviseurs Jeroen Twisk of Miranda Broekhuizen.

Overige informatie

De bachelorleergang Gebouwd Erfgoed kost € 5.000, vrij van btw. Deze prijs is inclusief catering en materialen.

Je werkt in de erfgoedsector, vastgoed(her)ontwikkeling, architectuursector, bij de overheid, een woningcorporatie of een soortgelijke organisatie. Ben je geïnteresseerd in monumentenzorg en restauratie, maar ben je (nog) niet werkzaam in deze sector? Dan vormt deze leergang een ideale inleiding in het vakgebied.

Waarom Gebouwd Erfgoed bij de HU?

 • Gebruik meteen wat je leert

  In de praktijkopdracht, die als een rode draad door de cursus loopt, zet je je opgedane kennis meteen in.

 • Docenten zijn vakspecialist

  Laat je inspireren en begeleiden door enthousiaste docenten met ruime ervaring in het veld van gebouwd erfgoed.

 • Sterke start

  Brede verkenning van bouwhistorie en restauratie. Je legt een solide basis voor je toekomst in de erfgoedsector.

"Lees een antwoord op de 3 meest gestelde vragen"

Miranda Broekhuizen Opleidingsadviseur

Interesse in de opleiding Gebouwd Erfgoed?

Heb je nog vragen?