Ben jij nieuwsgierig hoe dingen werken en vind je het leuk om ze zelf te maken? Zet de 3D-printer aan en print je eigen idee. Als werktuigbouwkundige bedenk en ontwerp je praktische oplossingen voor technische problemen. Van een klein apparaat dat medicijnen onder de huid afgeeft, tot e-bikes en een stoomturbine in een energiecentrale. De hbo-opleiding Werktuigbouwkunde bereidt je hierop voor. Ontdek het zelf, techniek zit in alles om je heen.

Ontdek de opleiding Werktuigbouwkunde aan de HU

Video afspelen
2:21

Vanaf de start ga je met andere studenten en bedrijven aan de slag om de theorie te koppelen aan de praktijk. Als een heuse mechanical engineer werk je in onze geavanceerde labs aan mooie projecten om iets bijzonders te creëren. Denk aan het bouwen van een door de mens aangedreven koelmachine of een drone die pakketjes bezorgt. Jij bedenkt de oplossingen die morgen nodig zijn!

App naar Remco

Vraag het aan Remco

Heb je een vraag over de opleiding? Docent Remco Pollé heeft vast het antwoord. Stuur hem een bericht.

Stuur een appje (werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur)

Meer weten?

Wil je alle belangrijke informatie op een rij? Download de pdf!

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!

Tijdens de opleiding

Ontwikkel zelf de beste technologie

Tijdens je studie zit je bovenop de allernieuwste ontwikkelingen. Je leert je theorie direct toepassen en maken in de hypermoderne werkplaatsen en labs. Je krijgt vakken over o.a. (industrieel) ontwerpen, constructies en energiesystemen. Geen probleem is te gek om een oplossing voor te vinden.

Na de opleiding

Klaar voor een veelzijdige wereld

Als werktuigbouwkundige kun je werken aan energiecentrales, klimaatsystemen en productielijnen. Of je werkt aan technische producten en industriële machines. Je kunt als adviseur, ontwerper of (technisch) engineer alle kanten op.

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Werktuigbouwkunde als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt. Kijk bij de volledige toelatingseisen met welke profielen je toelaatbaar bent.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je bekijkt zaken net anders

    We leren je ontwerptools aan om problemen op te lossen die anderen niet zien.

  • Je bent geïnteresseerd in techniek

    We leren je technische interesse verder te ontwikkelen tot technische skills zodat jij een goede engineer wordt.

  • Je wilt weten hoe apparaten echt werken

    Je zoekt tot op de bodem uit hoe producten of systemen in elkaar zitten. Zo leer je echt te begrijpen hoe ze werken en kun je ze verbeteren.

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc) of Ingenieur (ing.)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Werktuigbouwkunde
Croho-code 34280

Veelgestelde vragen

Je hebt niet alleen een interesse in techniek, maar je wilt ook dingen maken. Je kijkt voorbij het probleem en creëert zelf een oplossing. Na een paar uur leren hoe iets technisch werkt, steek jij graag de handen uit de mouwen en ga je aan de slag om de beste oplossing voor het probleem te vinden.

In de techlabs ga je aan de slag met de mogelijkheden van techniek. Je vindt hier de machines die je nodig hebt om je product te realiseren zoals 3D printers, grote draaibanken en een waterstraalsnijder. Is de machine die je nodig hebt er niet? Dan ontwerp je deze toch zelf? Lees wat je nog meer gaat doen tijdens de opleiding.

Wat als je de kennis en mogelijkheden hebt om alles te ontwerpen wat je maar kan bedenken? Wat zou je dan maken? Een werktuigbouwkundige ontwerpt en verbetert producten, systemen en processen. Van kleine apparaten tot een klimaatinstallatie in een ziekenhuis. Je geeft advies, begeleidt projecten of ontwerpt nieuwe producten.

Het bruto startsalaris van een werktuigbouwkundige ligt gemiddeld rond de € 3.100 per maand.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

Vragen over de opleiding?