Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding leer je als technicus wat er allemaal komt kijken bij werktuigbouwkunde. Je gaat aan de slag met duurzame energie en verschillende materialen, leert construeren, produceren en modelleren en ontdekt wat extreme (mechanical) engineering is.

Inhoud van de opleiding werktuigbouwkunde

Techniek is dagelijks in beweging. Tijdens de opleiding loop je voorop bij alle nieuwe ontwikkelingen. Je leert de theorie en de praktijk ervaar je in de hypermoderne werkplaatsen en labs, om iets bijzonders te ontwerpen en te bouwen.

In het eerste jaar komt alle basisstof voorbij en krijg je een goed beeld van de opleiding. De focus ligt bijvoorbeeld op de basis van wiskunde en natuurkunde. Ook ga je aan de slag met praktijkgerichte onderwerpen als materiaalkunde, construeren en ontwerpmethodieken.

Met praktijkgerichte projecten leer je over samenwerken, projectmanagement en verslaglegging en ook over onderzoeken, presenteren en reflecteren. En nog veel leuker, je past de pasgeleerde theorieën toe op producten die je daadwerkelijk zelf gaat maken. Daarnaast ontwikkel je jezelf om een echte 21e-eeuwse ingenieur te worden.

De vakken van jaar 1

Het tweede jaar lijkt qua opzet op het eerste jaar. De theoriecursussen gaan nu dieper in op de basiskennis en -vaardigheden die je in jaar 1 hebt opgedaan. Ook maken we kennis met nieuwe onderdelen binnen de Werktuigbouwkunde.

 • In de eerste helft van jaar twee volg je lessen en practica, en werk je op de hogeschool aan projecten. Voor het project ga je aan de slag met het ontwerpen, bouwen, testen én verbeteren van een 3D-printkop.
 • In de tweede helft van het jaar ga je stage lopen bij een bedrijf dat je zelf uitzoekt in het werkgebied van werktuigbouwkunde.
De vakken van jaar 2

In het derde jaar specialiseer jij je verder door middel van keuzevakken. Tijdens deze vakken worden thema’s behandeld welke op dat moment actueel zijn. Daarnaast werk je gezamenlijk met studenten van de opleidingen Electrical Engineering en Technische bedrijfskunde in een groep van 4 tot 6 studenten aan 'authentieke' praktijkgerichte opdrachten uit het dagelijks leven. Dit doe je samen met bedrijven. Op basis van jouw interesses en kunde, bepaal jij waar je een professional in gaat worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zogenaamde warme kant van de Werktuigbouwkunde, hierbij worden onder andere verschillende vormen van duurzame energie besproken zoals stadverwarming en windenergie. Ligt je meer in de koude kant van de techniek? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het verduurzamen van verschillende werktuigen zoals een wafelijzer of het kijken naar het trilgedrag van een spoorlijn of achtbaan.

De vakken van jaar 3

De laatste fase van je studie is aangebroken. Het is tijd om te laten zien wat jij kan. Voor het zover is krijg je de kans om een half jaar zelf te bepalen wat voor onderwijs je gaat volgen.

Je volgt in het eerste half jaar een minor naar keuze. Op die manier kun je je specialiseren of iets unieks aan je CV toevoegen. De tweede helft van het jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht of onderzoek.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 35%Praktijk
 • 65%Theorie

Zelfstudie

18
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens je opleiding Werktuigbouwkunde volg je hoorcolleges en werkcolleges. Maar je werkt ook met studiegenoten aan projecten en gaat zelf aan de slag in de werkplaats. Vanaf het tweede jaar werk je ook aan projecten voor bedrijven.

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens en opdrachten. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, scriptie en presentatie.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 700 kwijt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een zogenaamd dringend studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies ontvangt als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies krijgt om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

  Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Vera Erends

  "Ik ben blij met mijn keuze voor deze creatieve, interessante en zo nu dan pittige studie."

  Vera Erends (24) derdejaars student
  Jasper Helberg

  "In mijn tweede jaar startte ik bij de opleidingscommissie van Werktuigbouwkunde. Dit jaar ben ik studentambassadeur."

  Jasper Helberg (25) Vierdejaars student

  Waarom Werktuigbouwkunde studeren bij de HU?

  • Je kunt het dak op

   In de duurzame energieproeftuin op het dak van Padualaan 99 staan verschillende zonnepanelen, zonneboilers, warmte pompen en witte dakbedekkingsmaterialen gecombineerd met zonnecellen opgesteld. Je maakt hier kennis mee tijdens ons werktuigbouwkundig techniekonderwijs.

  • Nieuw, nieuwer, nieuwst

   Je krijgt les en werkt aan je groepsopdrachten in de nieuwste werkplaatsen met de meest moderne apparatuur.

  • Samen met andere opleidingen

   Je werkt tijdens je studie aan 'quest projecten' samen met andere studenten van andere (technische) opleidingen.

  Heb je nog vragen?