Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding leer je wat er allemaal komt kijken bij werktuigbouwkunde. Je gaat aan de slag met duurzame energie en verschillende materialen, leert construeren, produceren en modelleren en ontdekt wat extreme engineering is.

Inhoud van de opleiding werktuigbouwkunde

In het eerste jaar krijg je een goed beeld van werktuigbouwkunde. Je leert werktuigen te ontwerpen en construeren met behulp van computerprogramma’s. Ook werk je aan een apparaat van Meccano die in een wedstrijd opdrachten kan uitvoeren. Verder volg je ontwerp- en constructievakken zoals Inleiding werktuigbouwkunde en Energie & Materialen en leer je presenteren en communiceren bij het vak Professionalisering.

De vakken van jaar 1

In de eerste helft van jaar twee volg je lessen en practica, en werk je op de hogeschool aan projecten. In de tweede helft van het jaar ga je stage lopen bij een bedrijf dat je zelf uitzoekt in het werkgebied van werktuigbouwkunde.

De vakken van jaar 2

Het derde studiejaar biedt je de mogelijkheid om keuzevakken te volgen waarmee je richting geeft aan jouw studie en loopbaan. Voorbeelden van keuzevakken zijn: Extreme engineering, Gebruikersgericht onderzoek, Industrieel produceren en Duurzame energiesystemen.

De vakken van jaar 3

In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor. Welke minor je volgt mag je zelf kiezen. Op die manier kun je je specialiseren of iets unieks aan je CV toevoegen. De tweede helft staat in het teken van je afstudeeropdracht of onderzoek.

De vakken van jaar 4

Overige informatie

Tijdens je opleiding Werktuigbouwkunde volg je hoorcolleges en werkcolleges. Maar je werkt ook met studiegenoten aan projecten en gaat zelf aan de slag in de werkplaats. Vanaf het tweede jaar werk je ook aan projecten voor bedrijven.

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens en opdrachten. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, scriptie en presentatie.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 700 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

  • Je kunt het dak op

    In de energietuin op het dak van Padualaan 99 kun je alle apparatuur testen.

  • Nieuw, nieuwer, nieuwst

    Je krijgt les en werkt aan je groepsopdrachten in de nieuwste werkplaatsen met de meest moderne apparatuur.

  • Samen met andere opleidingen

    Je werkt tijdens je studie aan 'quest projecten' samen met andere studenten van andere (technische) opleidingen.