Bij Built Environment komen ontwerpen, bouwkunde en ruimtelijke ordening samen. Hier leer je alles over het ontwerpen en realiseren van de steden van morgen. Hoe kunnen we als samenleving omgaan met de uitdagingen van drukke steden en ons energiegebruik optimaliseren? Duurzame steden en gebouwen zijn geen luxe, maar een noodzaak. Daarom hebben we slimme, creatieve denkers nodig met technische vaardigheden. 

Ontdek Built Environment, de brug tussen theorie en praktijk

Video afspelen

Hoe maak je buurten en gebouwen waar het fijn wonen en werken is? In steden is meestal niet veel ruimte. Je moet kunnen werken met wat er is. Een 'slimme stad en een slim gebouw' maken dus. Wat is waar nodig? Welke materialen gebruik je? Hoe zorg je voor genoeg groen? Wil jij bijdragen aan een oplossing voor vragen over architectuur, bouwkunde, stedenbouw, digitaal ontwerpen of ruimtelijke ordening? Dan is Built Environment iets voor jou.

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!

Aanmelden

Zin om te beginnen? Meld je aan!

Tijdens de opleiding Built Environment: voorbeeld van een lessituatie
Tijdens de opleiding

Wat je leert tijdens de studie

Je werkt aan échte vraagstukken van échte bedrijven. Je leert creatieve oplossingen bedenken voor de gebouwen en gebieden van morgen. Je leert ook hoe je strakke plannen maakt en een project perfect runt. Kies zelf waar je de focus op legt: op Stadsontwikkeling, Bouwen of Digitaal ontwerpen.

Na de opleiding Built Environment: praktijksituatie
Na de opleiding

De wereld aan je voeten als ontwerper, adviseur of projectleider

Na de opleiding ben je ingenieur (ing.) en mag je de titel Bachelor of Science (BSc) achter je naam zetten. Dit opent de deur naar gave banen en opdrachten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een ingenieursbureau, bouwbedrijf, gemeente, provincie of adviesbureau.

Toelatingseisen Built Environment

Je kunt starten met deze opleiding met een vwo- of mbo-diploma niveau 4 of havo-diploma (bij C&M moet je wel wiskunde in je pakket hebben). Heb je geen geschikt diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je bent creatief en technisch

    Je bent geïnteresseerd in techniek en je wilt mooie, slimme dingen maken die je later terugziet in de stad.

  • Je wilt het verschil maken

    Je wilt bijdragen aan een betere leef- en werkomgeving door duurzaam en verantwoord te bouwen.

  • Je bent ambitieus

    Je wilt wat bereiken en blijven groeien in je vak.

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc) of Ingenieur (ing.)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Built Environment
Croho-code 39280

Veelgestelde vragen

De bachelor Built Environment biedt een brede opleiding waarin je kennismaakt met verschillende aspecten van de gebouwde omgeving, zoals stedenbouw, bouwen, digitaal ontwerpen Bouwkunde is een specifiek onderdeel van Built Environment en richt zich voornamelijk op het ontwerpen en bouwen van gebouwen. Bij Built Environment kijk je ook naar bredere vraagstukken zoals stadsontwikkeling en digitaal ontwerpen. Daarbij zijn milieukunde, ruimtelijke ordening en mobiliteit belangrijk. Deze integrale aanpak biedt studenten een veelzijdige basis voor hun carrière.

Ja, duurzaamheid en milieukunde zijn een integraal onderdeel van Built Environment. Je leert hoe je duurzame oplossingen kunt ontwikkelen voor uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, energie en circulaire economie. Dit vakgebied maakt de opleiding aantrekkelijk voor iedereen die een positieve impact wil maken op zowel de gebouwde omgeving als het milieu.

Ruimtelijke ordening gaat over de inrichting van onze leefomgeving. Binnen Built Environment leer je hoe je steden, wijken en landschappen zo kunt plannen en ontwerpen dat ze functioneel, aantrekkelijk en toekomstbestendig zijn. Dit vakgebied speelt een cruciale rol in het creëren van leefbare en duurzame omgevingen.

Ja, geodesie komt aan bod in Built Environment, met name in de vakken die zich richten op landmeetkunde en geografische informatiesystemen (GIS). Deze kennis is essentieel voor het nauwkeurig meten en in kaart brengen van de fysieke ruimte, wat een belangrijke rol speelt in veel projecten binnen de gebouwde omgeving.

Na het afronden van Built Environment kun je aan de slag bij bouwbedrijven, adviesbureaus, ingenieursbureaus en overheden als stedenbouwkundige, verkeerskundige, bouwkundige, projectmanager, GIS-specialist of duurzaamheidsadviseur. De opleiding biedt een brede basis waarmee je je in diverse richtingen kunt specialiseren.

De HU biedt een praktijkgerichte opleiding waarin je leert door samen te werken aan echte projecten. Je krijgt begeleiding van ervaren docenten en werkt nauw samen met bedrijven en overheden. Daarnaast heeft de opleiding een sterke focus op innovatie en duurzaamheid, zodat je goed voorbereid bent op de uitdagingen van de toekomst.

Om toegelaten te worden tot de bachelor Built Environment moet je een mbo-diploma niveau 4, een havo- of vwo-diploma met een passend profiel of een associate degree-, hbo- of wo-diploma hebben. Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan deze eisen voldoet, kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek.

Ja, de bachelor Built Environment wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden aan Hogeschool Utrecht. De deeltijdvariant is speciaal ontworpen voor werkenden die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden naast hun baan, bij voorkeur in de bouwsector. Lees meer over de deeltijdopleiding op de opleidingspagina.


Ervaren docenten en studiecoaches begeleiden je.Ook zijn diverse faciliteiten beschikbaar om je studie tot een succes te maken. Denk aan moderne labs, projectruimtes en een uitgebreide mediatheek.

Vragen over de opleiding?