Tijdens de opleiding

Vanaf dag een ga je onder begeleiding van onze bevlogen docenten direct aan de slag met medestudenten. Daarna werk je met echte patiënten in onze eigen HU kliniek. Gedurende je opleiding zorgen wij ook voor passende stages zodat jij zoveel mogelijk alle kennis direct in de praktijk kan toepassen.

inhoud van de opleiding optometrie

In het eerste jaar leer je al een hoop over de werking van het oog en hoe je op basis van een oogmeting mensen verder kunt helpen. Hebben ze een bril of contactlenzen nodig? Of een ander hulpmiddel? Maar nog belangrijker: je leert met mensen omgaan. Je onderzoekt hun ogen, dus daarvoor moeten ze je wel kunnen vertrouwen. Om dit te leren doe je bijvoorbeeld veel rollenspellen met studiegenoten.

In het tweede jaar leer je diagnoses stellen. Je leert meer over de werking van het oog, maar ook of sommige medicijnen en medische behandelingen uitwerking hebben op het zicht. Je oefent veel met studiegenoten en na het tweede jaar weet jij hoe je bij iemand contactlenzen of hulpmiddelen voor slechtzienden kunt aanmeten.

In het tweede jaar oefende je nog op je studiegenoten, maar in het derde jaar ga je opdrachten uitvoeren in de kliniek van de HU en werk je met echte patiënten. Je gaat op stage, waarbij je meer moet leren over zowel optometrie als oogheelkunde. En je hebt een halfjaar vrije keuzeruimte: je kunt dan bijvoorbeeld een minor doen of verschillende losse cursussen volgen.

Als je in je derde jaar geen stage hebt gelopen, doe je het in je laatste studiejaar. Je hebt ook een halfjaar vrije keuzeruimte, waarin je bijvoorbeeld een minor of verschillende losse cursussen kunt doen. En dan volgt het afstuderen met een afstudeeropdracht. Hiervoor ga je met een optometrisch onderwerp aan de slag, waarover je een artikel schrijft. Je houdt ook nog een presentatie over je afstudeeronderwerp.

Tijdens de opleiding Optometrie: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

21
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Je zit tijdens je opleiding Optometrie niet alleen maar in de klas. Je krijgt ook praktijklessen, werkt in de kliniek van de HU en gaat op stage.

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, verslagen en opdrachten. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk alles over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in totaal zo'n € 1750 kwijt. In het eerste jaar kosten je instrumenten € 900 en in het tweede jaar € 500.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Optometrie studeren bij de HU?

  • Unieke opleiding

   Je kunt alleen aan Hogeschool Utrecht de opleiding Optometrie volgen.

  • Werken in de HU-kliniek

   Hogeschool Utrecht heeft een eigen oogkliniek waar je vanaf je derde jaar werkt. Je komt dan met echte patiënten in aanraking.

  • Kleinschalig en gezellig

   Optometrie is een kleinschalige opleiding. Je bent geen nummer, docenten en studenten kennen elkaar bij naam.

  Foto van Jonas Boukhedmi

  "Ik vond het fijn dat we in jaar één meteen al te leren kregen hoe we de ogen moeten meten waardoor we iemand een bril konden adviseren met de juiste sterkte."

  Jonas Boukhedmi (22 jaar) Vierdejaars student
  Foto van Jessica Bijl

  "Wat je doet en meemaakt op een dag ervaar je voornamelijk door je zicht en gehoor, dus als ik daar één van kan verbeteren, dan help ik mensen daar graag mee."

  Jessica Bijl (24 jaar) Vierdejaars student

  Vragen over de opleiding?