Tijdens de opleiding
Vanaf dag 1 ga je aan de slag met IT-problemen van bestaande bedrijven en maakt zo kennis met het vak van ICT-specialist. Zo kun je werken aan website applicaties, mobiele apps, Artificial Intelligence producten, security en cloud oplossingen. Alles rondom software oplossingen bedenken, maken en veilig beschikbaar stellen. Bij Open-ICT leer je door te doen en bouw je zelfstandig je kennis uit. Zo ontdek je snel genoeg wat je het leukste vindt en waar je blij van wordt. Zo ben jij klaar voor jouw toekomst!
Een slimme afvalbak helpt voedselverspilling tegengaan
Restaurants gooien dagelijks enorm veel voedsel weg. Als koks precies weten wat wanneer de prullenbak in gaat, kunnen ze slimmer inkopen en zowel op het milieu als op hun budget besparen.
HU-studenten van de opleiding HBO-ICT maakten een app die deze data inzichtelijk maakt voor koks. Door het gebruik van deze app krijgen ze meer inzicht in de behoeftes van hun gasten. Daar kunnen ze vervolgens bestellingen en bereidingen op aanpassen.
Met deze app leer je in een mum van tijd academisch schrijven
Al een paar jaar spookte dit idee rond in het hoofd van HU-docent Dominic Ruiz. Hoe handig zou het zijn als er een tool bestond die studenten kan helpen bij het academisch schrijven van een essay? Dat is namelijk nog best lastig, zegt Ruiz. Bovendien zijn docenten vaak veel tijd kwijt aan de begeleiding van het schrijven in plaats van aan de inhoud van een werkstuk. Dat kan toch anders? Het blijkt inderdaad anders te kunnen.
Stylelise, zo heet de nieuwe app. HU-studenten Niels van Brakel (22) en Patrick Kottman (21), ze studeren beiden ICT, maakten die met hun docent Dominic Ruiz. Anders dan het bekende ‘Grammarly’, dat alleen op grammatica checkt, kun je met deze app je Engelse essays laten checken op academisch schrijven.
Het is simpel: je koopt een token, voert het essay in en de app laat meteen met rode strepen zien welke woorden of zinnen je aandacht nodig hebben. Aan de zijkant vind je, een beetje zoals de comments in Word, ballonnetjes met de uitleg wat er mogelijk mis is. Klik erop en krijgt verdere uitleg. Anders dan bij Word komt er niet meteen het ‘goede’ antwoord. Je moet zelf nadenken en zelf verbeteren. Zo leer je steeds beter academisch schrijven.
Uren spenderen aan feedback
Het klinkt zo simpel en je vraagt je af waarom het nog niet bestond, behalve in het hoofd van Ruiz. Daar suddert het al jaren, legt hij uit: ‘Academisch schrijven is een andere vorm van schrijven dan je gewend bent. Studenten hebben er moeite mee. Ik gaf les na les om het ze te leren en je spendeert als docent uren aan het geven van feedback. Dat terwijl er zoveel andere zaken zijn die je inhoudelijk aan moet pakken. Dus je hebt niet de tijd of de middelen om de studenten te leren over hoe je academisch schrijft. We moeten er bijna vanuit gaan dat ze het zelf ontwikkelen. Ik dacht: hier moeten we toch iets mee kunnen doen?’
Vanuit deze noodzaak klopte Ruiz aan bij de minor Open Innovation. Daar zaten Niels en Patrick die, samen met nog andere studenten, de opdracht van Ruiz aan wilden nemen. Dat begon met een proefconcept. Het team vroeg Ruiz op een A4’tje te schrijven wat hij nu wilde. ‘Dominic is niet technisch’, vertelt Van Brakel. ‘Aan ons de taak om de vertaalslag te maken van een idee naar een manier waarop je het voor elkaar kunt krijgen. Mensen zeggen soms: “Ik wil een app maken.” Maar je moet details weten.’
Dus het team stelde vragen aan Ruiz: Wil je dat mensen kunnen inloggen? Moeten ze een eigen account krijgen of wil je dat ze informatie delen? Van Brakel: ‘Iedere twee tot vier weken kwamen we bij elkaar. We lieten zien wat we hadden gedaan. Dominic gaf daar feedback op en zo heb je elke maand een beter product.’
Na een half jaar was het proefconcept klaar en gingen Niels en Patrick alleen verder met de app. Nu, anderhalf jaar later, staat Stylelise inschreven bij de Kamer van Koophandel en is het een app die helemaal klaar is voor gebruik.
In een paar seconden
Ruiz is trots op het product en op Niels en Patrick. Duidelijk is dat er bij de groep erg veel vertrouwen in het product zit. Volgens Ruiz gaat het een uitkomst zijn voor studenten en onderzoekers die barsten van de ideeën maar deze niet op papier kunnen krijgen. En ook voor docenten moet het een handige tool zijn, legt Van Brakel uit.
‘Als je werk van studenten na moet kijken, kost het veel tijd om het handmatig te doen. Dit programma doet het voor je in een paar seconden’, zegt hij. ‘Je ziet alle stukken waar nog verbetering nodig is. Dan download je het essay als pdf en stuur je het zo terug naar de student.’
Volgens Ruiz hebben sommige docenten hun studenten al aangespoord om het programma te gebruiken. Dat geeft docenten vervolgens de kans om inhoudelijk op het werk van de student te reageren.
De speech van Donald Trump
‘Sommige aanbevelingen in zo’n essay worden sterk geadviseerd’, zegt Ruiz. Hij noemt een paar voorbeelden. Zo zeg je in een Engels essay nooit het woord ‘like’. Je gebruikt dan ‘such as’. Zinnen begin je niet met ‘and’, maar wel met ‘in addition’ of ‘moreover’. Het zijn vastomlijnde regels waar Stylelise je op attendeert. Maar ook subjectieve woorden als ‘goed’ worden rood gemarkeerd. Wat is er precies ‘goed’ aan iets? En als je een nummer opschrijft, vraagt het programma je waar je het vandaan hebt en of je er een bron aan toe kunt voegen. ‘Je kunt dit programma gebruiken zonder iets te weten over academisch schrijven. Stukje bij beetje leer je hoe het moet.’
‘Je moet eens een toespraak van Donald Trump in de app zetten’, grinnikt Ruiz. ‘Hij gebruikt heel erg vaag taalgebruik. Dat doet hij expres zodat als mensen hem ergens van betichten, hij kan zeggen: dat heb ik niet gezegd want je kunt de tekst op verschillende manieren interpreteren. Als je zijn toespraak dus in het programma zet, wordt bijna elk woord rood gemarkeerd.’
Blijven ontwikkelen
Het groepje heeft grootse plannen en is met veel mensen in gesprek. Eerst is Nederland aan de beurt maar op termijn willen ze wereldwijd opereren. Van Brakel mijmert over het ultieme doel met Stylelise, zijn ‘kleine baby’, waar hij en Patrick bijna al hun vrije tijd aan besteden: internationaal gaan. ‘Daar zitten onze meeste klanten’, zegt hij. Hij hoopt na zijn studie, in januari studeert hij af, fulltime met Stylelise bezig te gaan. Hij wil mensen aannemen en zijn brood ermee verdienen. ‘En dan hopelijk iedereen tevreden houden’, zegt hij.
Misschien worden jullie wel miljonair? ‘Who knows! We hebben een kleine niche gevonden.’
Over de app
De app Stylelise is te gebruiken op je desktop. De eerste keer dat je een essay upload is gratis. Daarna koop je tokens (1 x is zes euro) of neem je een maandelijks/jaarlijks abonnement. Met zo’n abonnement kun je onbeperkt essays uploaden en rechtstreeks in het document werken (net als bij Google Docs). Als je een essay invoert, krijg je meteen te zien hoeveel aanbevelingen Stylelise kan doen. Dan is het aan jou om te bepalen of je er voor wilt betalen of er toch vanaf ziet. Kies je ervoor een token in te zetten, dan kun je meteen aan de slag.
Bron: Trajectum
Inhoud van de opleiding Open-ICT
In het eerste jaar staat praktijkgericht leren centraal. Studenten werken intern op de HU, waar ze in teams van vijf tot zeven studenten samenwerken aan diverse opdrachten. Blok A omvat de eerste tien weken, waarin studenten een eigen applicatie maken. Blok B, ook tien weken, focust op het gezamenlijk werken aan een groter project: het ontwikkelen van ICT-producten en diensten voor een boerencamping. Het tweede semester omvat blok C en D, beide tien weken, waarin studenten een beroepsrol kiezen en aan een echt project werken, met de mogelijkheid om extern te werken of zelf een pitch te doen voor een product.
In jaar 2 werken studenten in teams aan projecten voor echte opdrachtgevers. De projectindeling van ongeveer 5 studenten per team is gebaseerd op de voorkeuren van de studenten, waardoor ze zich kunnen ontwikkelen in hun eigen richting. Per week besteden ze drie dagen aan het project, deels op locatie van de opdrachtgever. De overige twee dagen worden besteed aan verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling.
In de derde fase zijn er drie semesters waarin studenten kunnen kiezen uit: werkplekleren (langdurige stage), werken in teamprojecten uit het (internationale) werkveld of een start-up en het volgen van een minor. Het vierde semester is het afstudeertraject. Elke route biedt unieke kansen voor verdere groei en specialisatie. Afstuderen bij Open-ICT betekent niet langer een scriptie, maar het opleveren van beroepsproducten, waarvoor studenten een half jaar werken bij een opdrachtgever.
Versnelde route
Met een vwo-diploma op zak is het mogelijk om versneld je bachelordiploma halen. Je stroomt in, in het tweede jaar en behaalt je bachelordiploma in drie jaar. Je moet wel bereid zijn om hard te werken, want het tempo ligt hoger dan in de reguliere vierjarige route.
Meer weten over deze opleiding?
Bij Open-ICT draait het om leren in de praktijk. In jaar 1 werk je vijf dagen aan het project, waarbij je drie dagen op school bent en twee dagen online. Vanaf jaar 2 besteed je drie dagen per week aan het project, deels op locatie van de opdrachtgever. De overige twee dagen worden besteed aan verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Bij Open-ICT kennen we geen tentamens. Je levert doorlopend (deel)producten op en je verzamelt bewijzen van jouw ontwikkeling. Iedere 10 weken beoordeel je jezelf op 10 vaardigheden. Vervolgens is er een assessment gesprek met je coach en stellen jullie samen vast wat het bereikte niveau is.
Merk je na het eerste halfjaar dat deze manier van zelfstudie toch niet helemaal bij je past? Dan kun je overstappen naar de reguliere HBO-opleiding. Dat kan overigens ook in jaar 3.
Hogeschool Utrecht werkt hard om vrouwen in de ICT-opleidingen een warm welkom te geven. Dit doen we o.a. door: buddy programma’s, netwerkevents met rolmodellen en lunches met eerstejaars. Ontdek de groeiende diversiteit in onze ICT-opleiding.
Tijdens je hele opleiding heb je een coach waarmee je de voortgang van je studie bespreekt. Je hebt met deze coach iedere 2 weken een persoonlijk coaching gesprek. Indien gewenst is het mogelijk om naast je coach ondersteuning te krijgen door SLB+.
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.
Je vindt alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje in de studiegids. Naast lesprogramma’s en studieonderdelen staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.
Waarom Open-ICT studeren bij de HU?
-
Kleinschalig en persoonlijk onderwijs
Docenten en studenten kennen elkaar goed en begeleiden je bij het maken van alle keuzes tijdens je opleiding.
-
Veel praktijkervaring
Bij Open-ICT leer je ontzettend veel van de praktijkopdrachten die je voor echte bedrijven uitvoert. Zo leer je het ICT-vak in de praktijk!
-
Betrokken docenten uit de praktijk
Je docenten zijn erg betrokken bij wat je doet en begeleiden je persoonlijk. Ook hebben veel docenten een uitgebreid netwerk bij IT-bedrijven.
Open-ICT brengt uitval HBO-ICT studenten terug naar een kwart
Lees het artikel van AG Connect over het terugbrengen van de uitval van HBO-ICT studenten.
We zijn dit niet gaan doen om plotsklaps rijk te worden
Swipe Your Job heet de onderneming waaraan Lars van Scheijndel en Bart Hiemstra met drie medestudenten werken. Een app die ervoor zorgt dat iedereen die een bijbaan zoekt een goede match met een werkgever vindt.
In deze serie interviewen we HU-studenten met een onderneming. Deel 2: Lars van Scheijndel (25, rechts op de foto) en Bart Hiemstra (24), derdejaars HBO-ICT, bouwen samen met drie medestudenten aan de toekomst van hun V.O.F. Swipe Your Job: een app die bijbaanzoekende jongeren in één swipe aan een passende werkgever koppelt. ‘We verdienen inderdaad nog niets, maar we hebben ook nog geen cent verlies gedraaid.’
Wat is Swipe Your Job?
Lars: ‘Swipe Your Job is een app waar werkgevers en jonge werkzoekenden elkaar kunnen ontmoeten. Werkgevers hebben moeite met het vinden van nieuw personeel en voor jongeren is het aanbod van bijbaantjes ondoorzichtig. Daardoor kunnen veel jongeren geen bijbaan vinden of hebben er een waar ze niet per se gelukkig van worden. Swipe Your Job gaat ervoor zorgen dat iedereen die een bijbaan zoekt een goede match met een werkgever vindt.’
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om juist dit op de markt te brengen?
Lars: ‘We zagen veel potentie in het swipe-framework van Swipe Your Job. Als we het huidige concept helemaal hebben uitgewerkt, zouden we hetzelfde systeem kunnen vertalen naar een ander concept, bijvoorbeeld het swipen voor asieldieren of films. Deze potentie maakte het hele team enthousiast.’
Er zijn ook andere – op Tinder geïnspireerde – bijbaan apps, wat maakt jullie app anders?
Lars: ‘Wij zijn vooral voor de werkgevers overzichtelijker dan andere apps. Wanneer een bijbaan-vacature op de app heeft gestaan, ontvangt de werkgever een lijst van mensen die geïnteresseerd zijn. Op basis van de eisen in de vacature en de informatie van de sollicitant wordt een matchingspercentage gegeven, wat het sollicitatieproces vergemakkelijkt.’
Bart: ‘Ook voor de jongeren die een bijbaan zoeken, biedt onze app voordelen. Omdat we ons in eerste instantie focussen op Utrecht, is er geruime keus aan bijbanen in de buurt. Daarnaast willen we voorkomen dat er alleen maar horecabaantjes op de app staan. We werken hard om ervoor te zorgen dat we werkzoekenden een breed pallet aan bijbanen kunnen bieden.
Daarnaast tackelt onze app een ander groot probleem, namelijk discriminatie op de arbeidsmarkt. Bedrijven die zich bij ons aansluiten kunnen ervoor kiezen om persoonsgevoelige informatie onzichtbaar te laten, zodat de juiste kandidaat – ongeacht gender, leeftijd, (achter-)naam of huidskleur – kan worden geselecteerd.’
Is het starten van een bedrijf te combineren met studeren?
Lars: ‘Binnen onze studie HBO-ICT krijgt iedere student de ruimte om een semester projectmatig in te vullen, open innovation heet dat. Daar zijn we aan het begin van dit semester mee gestart. Je kunt dan kiezen om voor een opdrachtgever te gaan werken, maar wij wilden liever zelf een bedrijf starten.’
Bart: ‘Dat betekent dat alle tijd die we tot nu toe aan ons bedrijf besteden, dit semester als studie-uren tellen. Elke student zou volgens de richtlijnen veertig uur moeten studeren: dat wijkt niet veel af van de tijd die wij wekelijks investeren in Swipe Your Job. Onze studie staat dit semester dus volledig in teken van ons bedrijf. De perfecte combi.’
Hebben jullie veel geïnvesteerd in Swipe Your Job?
Bart: ‘We hebben veel tijd en energie geïnvesteerd in deze app. We doen alles zelf: de marketing, marktanalyse, noem maar op. Ook het bouwen van de app en website hebben we zelf gedaan. De programma’s die we hiervoor nodig hebben zijn pay as you grow. Omdat we nu in de testfase zitten en ons bedrijf nog klein is, zijn die programma’s geen kostenposten. We verdienen inderdaad nog niets, maar we hebben ook nog geen cent verlies gedraaid.’
Welke impact heeft corona op de bedrijfsvoering?
Lars: ‘Aan het begin van het semester konden we gelukkig nog samenkomen om te brainstormen. De latere overstap naar een online werkomgeving was niet zo groot. We zijn immers allemaal ict’ers en vonden hierin snel onze draai.’
Bart: ‘Daarnaast is het opzetten van een bedrijf een goede afleiding van de alomtegenwoordige coronaverveling: wij hebben altijd iets te doen. Het is wel jammer dat veel bijbanen in de pandemie zijn stilgevallen en er momenteel niet veel aanbod is. Hopelijk trekt dat straks bij.’
Hoe zien jullie de toekomst?
Bart: ‘We zitten nu midden in de testfase. Aankomende zomer willen we de app lanceren en de groei van ons bedrijf inzetten. Vervolgens willen we ons aanbod ook buiten Utrecht vergroten.’
Lars: ‘We zijn dit niet gaan doen om plotsklaps stinkend rijk te worden. Dan hadden we beter voor een groter bedrijf kunnen gaan werken. We doen dit omdat we denken dat we met deze app écht iets kunnen bijdragen. Het hele team vindt het leerzaam en leuk om dit project te doen. Dat gevoel zie ik niet verdwijnen als het semester is afgelopen en we buiten onze studie-uren het bedrijf draaiende moeten houden.’
Bart: ‘We gaan de tijd vinden om dit project ook na dit semester door te zetten. En als we er in de toekomst leuk aan gaan verdienen, dan is dat mooi meegenomen.’
Bron: Trajectum
Interesse in de bachelor Open-ICT?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur