Tijdens de opleiding

Bij Open-ICT ga je vanaf dag 1 aan de slag met IT-problemen van bestaande bedrijven en maakt zo kennis met het vak van ICT-specialist. Zo kun je werken aan website applicaties, mobiele apps, Artificial Intelligence producten, security en cloud oplossingen. Alles rondom software oplossingen bedenken, maken en veilig beschikbaar stellen. Je leert door te doen en bouwt zelfstandig je kennis uit. Zo ontdek je snel genoeg wat je het leukste vindt en waar je blij van wordt. Zo ben jij klaar voor jouw toekomst!  

Inhoud van de opleiding Open-ICT

In het eerste halfjaar maak je een volledig werkende software-applicatie. Daarbij voer je de activiteiten van A tot Z zelf uit, waardoor je snel ontdekt wat je het leukste vindt in het ICT-vak. Programmeer je het liefst, leid je graag een team, bedenk je data-algoritmes of ga je het liefst in gesprek met de klant? Na het eerste halfjaar kies jij jouw favoriete rol in het ontwikkelteam en bouw je verder aan je professionele ontwikkeling.

Projecten jaar 1

Ieder halfjaar ga je in een software-ontwikkelteam aan de slag bij bestaande opdrachtgevers. Je werkt samen met vier of vijf andere studenten drie dagen per week aan een opdracht. Hogeschool Utrecht heeft afspraken met diverse bedrijven in de provincie Utrecht en jullie kiezen zelf een opdracht en opdrachtgever waar jullie voor aan de slag willen. De twee andere dagen doe je aan zelfstudie, kennisdelingen in een groep specialisten (ook wel gilde genoemd) en heb je coachinggesprekken met je mentor.

Je kiest ieder halfjaar weer een nieuwe rol (product owner, scrummaster, front-end developer, back-end developer, AI-engineer of cloudspecialist). Kies je vaak dezelfde rol, dan word je meer een specialist. Kies je voor verschillende rollen, dan ontwikkel je meer in de breedte. Jij kiest.

In het derde jaar doe je ieder half jaar een Open Innovatie-project waarvoor je zelf het onderwerp kiest en de opdrachtgever werft. Denk bijvoorbeeld aan machine learning, big data, internet of things, autonome robotica, blockchain of quantum computing.

Vervolgens stel je zelf een team van specialisten samen (product owner, scrummaster, front-end developer, back-end developer, AI-engineer of cloudspecialist) waarmee je dit onderwerp wilt uitdiepen. En een opdrachtgever waar je voor aan de slag kunt. Wil je graag het tweede halfjaar liever stagelopen? Dat kan. Ook dan kies je zelf je opdrachtgever. 

Start je eigen bedrijf

Ben je een echte ondernemer? Dan kun je ook vanaf het derde jaar je eigen bedrijf opstarten. Je werkt dan drie semesters (ook in het vierde jaar) aan dit eigen project en studeert ook af in je eigen ICT-bedrijf.

Het eerst halfjaar kies je zelf wat je wilt doen. Zo kun je een minor volgen op een Hogeschool (of Universiteit) in Nederland. Of je mag nog een keer Open Innovatie doen uit jaar 3.
Het laatste halfjaar van je studie werk je als afstudeeropdracht, alleen of met een medestudent, aan een innovatieve ICT-oplossing voor een organisatieprobleem.

Heb je een eigen ICT-bedrijf? Dan kun je daarin ook afstuderen. Met je afstudeerproject toon je aan dat je door eigen onderzoek een zinvolle ICT-oplossing weet te realiseren. En bewijs je dat je anderen ook kunt overtuigen van jouw ideeën. 

 • 70%Praktijk
 • 30%Theorie

Contact

14
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

26
uur per week

  Meer weten over deze opleiding?

  Bij Open-ICT draait het om leren in de praktijk. Zo werk je vanaf dag 1 drie dagen per week aan bestaande problemen voor opdrachtgevers. De overige twee dagen doe je aan zelfstudie en heb je coachinggesprekken met je begeleider. 

  Bij Open-ICT kennen we geen tentamens. Iedere 10 weken beoordeel je je zelf op 10 vaardigheden. Vervolgens is er een assessment gesprek met je mentor en stellen jullie samen vast wat het bereikte niveau is. Beoordeling vindt plaats op vaardigheden als kennis ontwikkelen, kwalitatief product maken, onderzoekend vermogen, samenwerken, boodschap overbrengen, proactief handelen en reflecteren. Alle producten die je iedere twee weken maakt worden gereviewd door andere studenten, je mentor en experts uit het veld. Deze producten gebruik je als bewijsmateriaal voor bijvoorbeeld kwalitatief product maken. Kortom bij Open-ICT staan vaardigheden centraal die je nodig hebt om succesvol te zijn in je toekomstige beroep.

  Ervaar zelf hoe het is om te leerroute Open-ICT te volgen en loop een halve dag mee met een eerstejaars team. Meld je aan per e-mail en geef aan op welke dag je graag mee wilt lopen. Je ontvangt zo snel mogelijk van ons bericht.

  Merk je na het eerste jaar dat deze manier van zelfstudie niet helemaal jouw ding is? Dan kun je overstappen naar de reguliere HBO-opleiding. Dat kan overigens ook in jaar 3. 

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je hele opleiding heb je een begeleider waarmee je de voortgang van je studie bespreekt. 

  In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten nodig, een voldoende beoordeling voor je stage en de Wiscat rekentoets voor de pabo hebben behaald. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

  Waarom Open-ICT studeren bij de HU?

  • Kleinschalig en persoonlijk onderwijs

   Docenten en studenten kennen elkaar goed en begeleiden je bij het maken van alle keuzes tijdens je opleiding.

  • Veel praktijkervaring

   Bij Open-ICT leer je ontzettend veel van de praktijkopdrachten die je voor echte bedrijven uitvoert. Zo leer je het ICT-vak in de praktijk!

  • Betrokken docenten uit de praktijk

   Je docenten zijn erg betrokken bij wat je doet en begeleiden je persoonlijk. Ook hebben veel docenten een uitgebreid netwerk bij IT-bedrijven.

  Vragen over de opleiding?