Tijdens de opleiding
Vanaf dag 1 ga je aan de slag met IT-problemen van bestaande bedrijven en maakt zo kennis met het vak van ICT-specialist. Zo kun je werken aan website applicaties, mobiele apps, Artificial Intelligence producten, security en cloud oplossingen. Alles rondom software oplossingen bedenken, maken en veilig beschikbaar stellen. Bij Open-ICT leer je door te doen en bouw je zelfstandig je kennis uit. Zo ontdek je snel genoeg wat je het leukste vindt en waar je blij van wordt. Zo ben jij klaar voor jouw toekomst!
Inhoud van de opleiding Open-ICT
In het eerste halfjaar maak je een volledig werkende software-applicatie. Daarbij voer je de activiteiten van A tot Z zelf uit, waardoor je snel ontdekt wat je het leukste vindt in het ICT-vak. Programmeer je het liefst, leid je graag een team, bedenk je data-algoritmes of ga je het liefst in gesprek met de klant? Na het eerste halfjaar kies jij jouw favoriete rol in het ontwikkelteam en bouw je verder aan je professionele ontwikkeling.
Periode A en B
De eerste tien weken maak je een eigen portfoliowebsite waarin je de rest van de studie je opdrachten op tentoonstelt. Zo laat je familie, vrienden, opdrachtgevers en mentoren eenvoudig zien wat je gemaakt hebt. Bij het maken van je eigen site proef je al welke ICT-activiteiten je het leukste vindt en waar je in wilt verdiepen. Je kunt daarbij denken aan het ontwerpen of bouwen van software, het veilig beschikbaar stellen van software in de cloud, of nadenken wat de vraag is achter een opdracht en bepalen wat gemaakt moet worden.
Na de eerste tien weken bouw en ontwerp je samen met andere studenten een complete applicatie. Momenteel is dat een applicatie om kappers te helpen een hogere bezettingsgraad te realiseren. Jullie bedenken daarvoor zelf oplossingen, zoals een reserveringstool, een stoplicht-oplossing of een touchscreen bij de deur van een kapperszaak. Het idee zet je vervolgens ook om in een echte applicatie. Het fijne is: ook hierbij ontdek je alle delen van het IT-vak dus je weet snel wat je het beste ligt.
Periode C en D
Na een half jaar oriënteren heb je vast een idee welk IT-gebied je het leukste vindt. Dit is dan ook het moment om voor de eerste keer een beroepsrol te kiezen (business analist, front-end developer, back-end developer, AI-engineer, of cybersecurity/cloud engineer) waarin je wilt verdiepen.
Afhankelijk van het teamniveau waarin je wordt geplaatst (je mag altijd 1 buddy kiezen), ga je voor een externe opdrachtgever werken, zelf een project pitchen of je werkt aan één van onze eigen softwareprojecten. Je werkt altijd in een gemengd team van specialisten.
Ieder halfjaar ga je in een software-ontwikkelteam aan de slag bij bestaande opdrachtgevers. Je werkt samen met vier of vijf andere studenten drie dagen per week aan een opdracht. Hogeschool Utrecht heeft afspraken met diverse bedrijven in de provincie Utrecht en jullie kiezen zelf een opdracht en opdrachtgever waar jullie voor aan de slag willen. De twee andere dagen doe je aan zelfstudie, kennisdelingen in een groep specialisten (ook wel gilde genoemd) en heb je coachingsgesprekken met je mentor.
Je kiest ieder halfjaar weer een nieuwe rol (product owner, scrummaster, front-end developer, back-end developer, AI-engineer of cloud specialist). Kies je vaak dezelfde rol, dan word je meer een specialist. Kies je voor verschillende rollen, dan ontwikkel je meer in de breedte. Jij kiest.
In het derde jaar doe je ieder half jaar een Open Innovatie-project waarvoor je zelf het onderwerp kiest en de opdrachtgever werft. Denk bijvoorbeeld aan machine learning, big data, internet of things, autonome robotica, blockchain of quantum computing.
Vervolgens stel je zelf een team van specialisten samen (product owner, scrummaster, front-end developer, back-end developer, AI-engineer of cloud specialist) waarmee je dit onderwerp wilt uitdiepen. En een opdrachtgever waar je voor aan de slag kunt. Wil je graag het tweede halfjaar liever stagelopen? Dat kan. Ook dan kies je zelf je opdrachtgever.
Benieuwd hoe zo;n project eruitziet? Bekijk de projectvideo "Virtual Reality" van derdejaars studenten HBO-ICT.
Start je eigen bedrijf
Ben je een echte ondernemer? Dan kun je ook vanaf het derde jaar je eigen bedrijf opstarten. Je werkt dan drie semesters (ook in het vierde jaar) aan dit eigen project en studeert ook af in je eigen ICT-bedrijf.
Het eerst halfjaar kies je zelf wat je wilt doen. Zo kun je een minor volgen op een Hogeschool (of Universiteit) in Nederland. Of je mag nog een keer Open Innovatie doen uit jaar 3.
Het laatste halfjaar van je studie werk je als afstudeeropdracht, alleen of met een medestudent, aan een innovatieve ICT-oplossing voor een organisatieprobleem.
Heb je een eigen ICT-bedrijf? Dan kun je daarin ook afstuderen. Met je afstudeerproject toon je aan dat je door eigen onderzoek een zinvolle ICT-oplossing weet te realiseren. En bewijs je dat je anderen ook kunt overtuigen van jouw ideeën.
Versnelde route
Met een vwo-diploma op zak of met 2 jaar relevante werkervaring is het mogelijk om versneld je bachelordiploma halen. Je stroomt in in het tweede jaar en behaalt je bachelordiploma in drie jaar. Je moet wel bereid zijn om hard te werken, want het tempo ligt hoger dan in de reguliere vierjarige route.
Meer weten over deze opleiding?
Bij Open-ICT draait het om leren in de praktijk. Zo werk je vanaf dag 1 drie dagen per week aan bestaande problemen voor opdrachtgevers. De overige twee dagen doe je aan zelfstudie en heb je coachingsgesprekken met je begeleider.
Bij Open-ICT kennen we geen tentamens. Je levert doorlopend (deel)producten op en je verzamelt bewijzen van jouw ontwikkeling. Iedere 10 weken beoordeel je jezelf op 10 vaardigheden. Vervolgens is er een assessment gesprek met je coach en stellen jullie samen vast wat het bereikte niveau is.
Ervaar zelf hoe het is om te leerroute Open-ICT te volgen en loop een halve dag mee met een eerstejaars team. Meld je aan per e-mail en geef aan op welke dag je graag mee wilt lopen. Je ontvangt zo snel mogelijk van ons bericht.
Merk je na het eerste halfjaar dat deze manier van zelfstudie toch niet helemaal bij je past? Dan kun je overstappen naar de reguliere HBO-opleiding. Dat kan overigens ook in jaar 3.
Hogeschool Utrecht werkt hard om vrouwen in de ICT-opleidingen een warm welkom te geven. Dit doen we o.a. door: 20-25% vrouwen per klas, buddy programma’s, netwerkevents met rolmodellen en lunches met eerstejaars. Ontdek de groeiende diversiteit in onze ICT-opleiding!
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Tijdens je hele opleiding heb je een mentor waarmee je de voortgang van je studie bespreekt. Je hebt met deze mentor iedere 2 weken een persoonlijk coaching gesprek.
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.
Waarom Open-ICT studeren bij de HU?
-
Kleinschalig en persoonlijk onderwijs
Docenten en studenten kennen elkaar goed en begeleiden je bij het maken van alle keuzes tijdens je opleiding.
-
Veel praktijkervaring
Bij Open-ICT leer je ontzettend veel van de praktijkopdrachten die je voor echte bedrijven uitvoert. Zo leer je het ICT-vak in de praktijk!
-
Betrokken docenten uit de praktijk
Je docenten zijn erg betrokken bij wat je doet en begeleiden je persoonlijk. Ook hebben veel docenten een uitgebreid netwerk bij IT-bedrijven.
Open-ICT brengt uitval HBO-ICT studenten terug naar een kwart
Lees het artikel van AG Connect over het terugbrengen van de uitval van HBO-ICT studenten.
We zijn dit niet gaan doen om plotsklaps rijk te worden
Swipe Your Job heet de onderneming waaraan Lars van Scheijndel en Bart Hiemstra met drie medestudenten werken. Een app die ervoor zorgt dat iedereen die een bijbaan zoekt een goede match met een werkgever vindt.
In deze serie interviewen we HU-studenten met een onderneming. Deel 2: Lars van Scheijndel (25, rechts op de foto) en Bart Hiemstra (24), derdejaars HBO-ICT, bouwen samen met drie medestudenten aan de toekomst van hun V.O.F. Swipe Your Job: een app die bijbaanzoekende jongeren in één swipe aan een passende werkgever koppelt. ‘We verdienen inderdaad nog niets, maar we hebben ook nog geen cent verlies gedraaid.’
Wat is Swipe Your Job?
Lars: ‘Swipe Your Job is een app waar werkgevers en jonge werkzoekenden elkaar kunnen ontmoeten. Werkgevers hebben moeite met het vinden van nieuw personeel en voor jongeren is het aanbod van bijbaantjes ondoorzichtig. Daardoor kunnen veel jongeren geen bijbaan vinden of hebben er een waar ze niet per se gelukkig van worden. Swipe Your Job gaat ervoor zorgen dat iedereen die een bijbaan zoekt een goede match met een werkgever vindt.’
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om juist dit op de markt te brengen?
Lars: ‘We zagen veel potentie in het swipe-framework van Swipe Your Job. Als we het huidige concept helemaal hebben uitgewerkt, zouden we hetzelfde systeem kunnen vertalen naar een ander concept, bijvoorbeeld het swipen voor asieldieren of films. Deze potentie maakte het hele team enthousiast.’
Er zijn ook andere – op Tinder geïnspireerde – bijbaan apps, wat maakt jullie app anders?
Lars: ‘Wij zijn vooral voor de werkgevers overzichtelijker dan andere apps. Wanneer een bijbaan-vacature op de app heeft gestaan, ontvangt de werkgever een lijst van mensen die geïnteresseerd zijn. Op basis van de eisen in de vacature en de informatie van de sollicitant wordt een matchingspercentage gegeven, wat het sollicitatieproces vergemakkelijkt.’
Bart: ‘Ook voor de jongeren die een bijbaan zoeken, biedt onze app voordelen. Omdat we ons in eerste instantie focussen op Utrecht, is er geruime keus aan bijbanen in de buurt. Daarnaast willen we voorkomen dat er alleen maar horecabaantjes op de app staan. We werken hard om ervoor te zorgen dat we werkzoekenden een breed pallet aan bijbanen kunnen bieden.
Daarnaast tackelt onze app een ander groot probleem, namelijk discriminatie op de arbeidsmarkt. Bedrijven die zich bij ons aansluiten kunnen ervoor kiezen om persoonsgevoelige informatie onzichtbaar te laten, zodat de juiste kandidaat – ongeacht gender, leeftijd, (achter-)naam of huidskleur – kan worden geselecteerd.’
Is het starten van een bedrijf te combineren met studeren?
Lars: ‘Binnen onze studie HBO-ICT krijgt iedere student de ruimte om een semester projectmatig in te vullen, open innovation heet dat. Daar zijn we aan het begin van dit semester mee gestart. Je kunt dan kiezen om voor een opdrachtgever te gaan werken, maar wij wilden liever zelf een bedrijf starten.’
Bart: ‘Dat betekent dat alle tijd die we tot nu toe aan ons bedrijf besteden, dit semester als studie-uren tellen. Elke student zou volgens de richtlijnen veertig uur moeten studeren: dat wijkt niet veel af van de tijd die wij wekelijks investeren in Swipe Your Job. Onze studie staat dit semester dus volledig in teken van ons bedrijf. De perfecte combi.’
Hebben jullie veel geïnvesteerd in Swipe Your Job?
Bart: ‘We hebben veel tijd en energie geïnvesteerd in deze app. We doen alles zelf: de marketing, marktanalyse, noem maar op. Ook het bouwen van de app en website hebben we zelf gedaan. De programma’s die we hiervoor nodig hebben zijn pay as you grow. Omdat we nu in de testfase zitten en ons bedrijf nog klein is, zijn die programma’s geen kostenposten. We verdienen inderdaad nog niets, maar we hebben ook nog geen cent verlies gedraaid.’
Welke impact heeft corona op de bedrijfsvoering?
Lars: ‘Aan het begin van het semester konden we gelukkig nog samenkomen om te brainstormen. De latere overstap naar een online werkomgeving was niet zo groot. We zijn immers allemaal ict’ers en vonden hierin snel onze draai.’
Bart: ‘Daarnaast is het opzetten van een bedrijf een goede afleiding van de alomtegenwoordige coronaverveling: wij hebben altijd iets te doen. Het is wel jammer dat veel bijbanen in de pandemie zijn stilgevallen en er momenteel niet veel aanbod is. Hopelijk trekt dat straks bij.’
Hoe zien jullie de toekomst?
Bart: ‘We zitten nu midden in de testfase. Aankomende zomer willen we de app lanceren en de groei van ons bedrijf inzetten. Vervolgens willen we ons aanbod ook buiten Utrecht vergroten.’
Lars: ‘We zijn dit niet gaan doen om plotsklaps stinkend rijk te worden. Dan hadden we beter voor een groter bedrijf kunnen gaan werken. We doen dit omdat we denken dat we met deze app écht iets kunnen bijdragen. Het hele team vindt het leerzaam en leuk om dit project te doen. Dat gevoel zie ik niet verdwijnen als het semester is afgelopen en we buiten onze studie-uren het bedrijf draaiende moeten houden.’
Bart: ‘We gaan de tijd vinden om dit project ook na dit semester door te zetten. En als we er in de toekomst leuk aan gaan verdienen, dan is dat mooi meegenomen.’
Bron: Trajectum
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.