Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles over gezondheid en ziektes, voeding en leefstijl. Daarnaast leer je natuurlijk hoe je moet lesgeven. Vanaf het eerste jaar loop je al stage op een school.

Inhoud van de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads

In het eerste jaar leer je alles over gezondheid, ziekte en voeding en hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Ook leer je hoe je moet lesgeven en ga je een dag in de week stage lopen op een school.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar volg je vakken over leefstijl en voeding. Je leert ook hoe je onderwijs ontwerpt en hoe jij als leraar je leerlingen het beste kunt begeleiden. Daarnaast loop je een dag per week stage op een school, waar je steeds zelfstandiger les gaat geven.

In je derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas op je stageschool. Tijdens je lessen op de HU leer je meer over het ontstaan van ziektes en de werking van geneesmiddelen.

In je laatste jaar werk je bijna helemaal zelfstandig: drie dagen in de week sta je als docent voor de klas. Daarnaast werk je aan een project in opdracht van je stageschool. In je vrije ruimte kun je een minor naar keuze volgen. Je hebt wekelijkse bijeenkomsten, waarin je samen met je studiegenoten terugblikt op de lessen en ervaringen deelt. Je sluit je opleiding af met een assessment, waar je je tijdens je laatste jaar op voorbereidt.

Tijdens de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 30%Praktijk
 • 70%Theorie

Contact

12
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding leer je op verschillende manieren: in de klas op de hogeschool, tijdens je stage, in een leerteam met andere studenten en online. Dit is blended learning. Je vindt alle lesstof en opdrachten in een digitale leeromgeving. Hier kun je ook communiceren met je begeleider en medestudenten.

  Tijdens de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcolleges
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Intervisie

  We toetsen op verschillende manieren jouw studievoortgang: kennistoetsen, een dossier en portfolio’s. Je sluit de opleiding af met een eindassessment.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Samen met andere studenten vorm je een leerteam, onder begeleiding van een leerteambegeleider. Met je leerteam bespreek je alles wat jou bezighoudt: hoe pak je het studeren aan, welke leerstrategieën passen bij jou, hoe ga je om met tegenslag? Ook reflecteer je gezamenlijk op wat je leert en ervaart tijdens je studie.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 350 kwijt.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies krijgen om door te stromen naar het tweede jaar óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Gezondheidszorg en Welzijn studeren bij de HU?

  • Veel goede stageplekken

   De stagescholen waarmee wij samenwerken hebben van ons een keurmerk gekregen. Zo weet jij zeker dat je de beste begeleiding krijgt.

  • Altijd actuele lessen

   In onze lessen koppelen we steeds de actualiteit aan het thema zorg en welzijn. Hierdoor leer je continu nieuwe innovatieve lessen ontwerpen die je leerlingen aanspreken.

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt twee lerarenopleidingen volgen. Zo haal je een dubbele onderwijsbevoegdheid en mag je lesgeven in twee vakken.

  Utrecht Science Park met uitzicht op Padualaan 97

  Interesse in de bachelor Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads?

  Heb je nog vragen?