Tijdens de opleiding

In de sportklas volg je de reguliere opleiding leraar basisonderwijs met extra aandacht en tijd voor sport, bewegen en gezondheid.  Je leert hoe je gymlessen voorbereidt, organiseert, uitvoert en evalueert. In de gymzaal en op de basisschool.

Inhoud van de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) - SPORTKLAS

Je oriënteert je vooral op bewegen en bewegingsonderwijs. Je krijgt, naast de reguliere uren van de pabo, elke week les in de gymzaal. Je leert over bewegen op eigen niveau, over hoe je bewegingsonderwijs geeft aan kleuters en hoe je bewegingsactiviteiten op het schoolplein uitvoert met kinderen. Je sluit het jaar af met het organiseren van een sportdag voor groep 1 tot en met 4. Dit doe je samen met medestudenten.

In het tweede jaar bouwen we voort op de ervaringen uit het eerste jaar. Je hebt iedere week les in de gymzaal, leert nieuwe activiteiten en ontwikkelt je verder in het geven van bewegingsonderwijs aan kleuters. Je leert hoe je bewegingsonderwijs kunt koppelen aan het ontwikkelen van een gezonde levensstijl voor kinderen. Je sluit het jaar af met het organiseren en uitvoeren van een sportdag voor kinderen van groep 5 tot en met 8.

Je gaat daadwerkelijk gymles geven aan groep 3 tot en met 8. Je leert hoe je deze lessen voorbereidt, organiseert, uitvoert en evalueert. Je loopt stage bij een vakleerkracht bewegingsonderwijs op de stageschool waar je ook je reguliere stage in de klas loopt. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan EHBO en bouw je voort op de inhoud van jaar 1 en 2.

In je afstudeerjaar start je met de minor Bewegingsonderwijs, waarmee je de opleiding voor de extra bevoegdheid bewegingsonderwijs afrondt. Het tweede half jaar staat in het teken van je afstudeerstage in de klas.

 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

15
uur per week
 • 75%individueel werk
 • 25%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) – sportklas krijg je te maken met de volgende lesvormen:

 • Hoorcolleges
 • Werkcolleges
 • Projectgroepen
 • Stage
 • Simulatie
 • Vaardigheidstrainingen
 • Overleggen en gesprekken

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Neem dan direct contact op met een van onze docenten bewegingsonderwijs: Marco van Soest (marco.vansoest@hu.nl) of Jeanet Visser (jeanet.visser@hu.nl of 06-81195563).

Studeren bij de HU

 • Veel keuze uit stageplekken

  De opleiding heeft veel contacten met verschillende soorten scholen in de regio. Je kunt dus in aanraking komen met verschillende type scholen.

 • Je bent extra aantrekkelijk

  Met je pabo diploma én je bevoegdheid om gymles te geven, ben je straks nog aantrekkelijker als meester of juf.

 • Sporten, gezondheid en bewegen

  Je beweegt lekker veel tijdens je studie, en kunt als juf of meester je klas straks alles bijbrengen over gezondheid.

Lessituatie tijdens opleiding Leraar Basisonderwijs Sportklas

Interesse in de bachelor Leraar Basisonderwijs - sportklas?