Toelating

Wil je weten wat je nodig hebt om met de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) - sportklas te starten? We hebben alle eisen voor je op een rijtje gezet, zodat je meteen kunt zien wat voor jou geldt.

Instroomeisen Leraar Basisonderwijs (pabo) sportklas

E&M Let op: aanvullende kenniseisen
N&T Let op: aanvullende kenniseisen
N&G Let op: aanvullende kenniseisen
C&M Let op: aanvullende kenniseisen

Heb je een havo- of mbo-opleiding?

Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie en NLT voldoe je aan de toelatingseisen. Als je voor een of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, moet je een toelatingstoets afleggen voor dat vakgebied. Heb je een mbo-vooropleiding (niveau 4), dan maak je alle drie de toelatingstoetsen. 

Lees meer over de toelatingstoetsen.

Hulp bij toelatingstoetsen

Wil je hulp bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen? Voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek kun je op deze site terecht voor de leerdoelen en het studiemateriaal. Ook kun je gratis meedoen aan landelijk ondersteuningsaanbod: een trainingsweek met lessen van pabo-docenten.

Vind tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen op de site Goed voorbereid naar de pabo

Aanmelden toelatingstoetsen

Om de toelatingstoets te kunnen maken meld je je eerst via Studielink aan voor de opleiding. Als je dit gedaan hebt ontvang je vanuit de HU pabo een link waarmee je je in kunt schrijven voor de toets(en). Er zijn tussen eind maart en half augustus verschillende momenten en tijdstippen waarop je de toetsen kunt maken op de HU pabo in Utrecht. 

Toelatingstoetsen in het studiejaar 2023-2024

Als je per 1 september 2023 wil beginnen met de pabo, moet je nog steeds voldoen aan de extra toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Je hebt voorafgaand aan de start van de opleiding per september 2023, één kans om de toetsen te maken (per vakgebied). Deze kans is verplicht. Als je de toelatingstoets(en) met een voldoende afrondt, voldoe je aan de extra toelatingseisen voor dat vak en mag je beginnen met de pabo. Als je één of meerdere toelatingstoetsen voor 1 september 2023 nog niet hebt gehaald, dan mag je toch beginnen met de pabo. Je moet dan in het eerste jaar van inschrijving op de pabo voldoen aan de extra toelatingseisen. Dat betekent dat je in jaar één alsnog twee kansen hebt om de betreffende toelatingstoetsen te halen. Als je de toetsen voor een of meerdere vakken niet worden haalt dan moet je de opleiding alsnog verlaten.

We adviseren je om alles in het werk te stellen om alle toelatingstoetsen voor de start van de opleiding in september 2023 te halen. Als je de toetsen voorafgaand aan de studie haalt, kun je je in het eerste studiejaar volledig richten op je studie.

Heb je nog steeds vragen?

Je kunt altijd terecht bij de hogeschool waar je staat ingeschreven. Ook vind je veel antwoorden op de site Goed voorbereid naar de pabo.

E&M Direct toelaatbaar
N&T Direct toelaatbaar
N&G Direct toelaatbaar
C&M Direct toelaatbaar

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je het 21+ toelatingsonderzoek haalt. Schrijf je in via Studielink en geef je meteen op voor het onderzoek.

Ook maak je alle drie de toelatingstoetsen. Bekijk alle informatie over de kennistoetsen.

Je kunt je via Studielink aanmelden voor de reguliere opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo). Tijdens je aanmelding geef je in Studielink aan dat je kiest voor de HU pabo sportklas. De opleiding zorgt er vervolgens voor dat je in de juiste klas terechtkomt.

Landelijke CITO rekentoets

Wil je leraar in het basisonderwijs worden en de pabo volgen? Dan moet je in het eerste jaar de landelijke CITO rekentoets afleggen. Daarmee laat je zien dat je goed genoeg kunt rekenen. Wil je daar alvast aan werken? Lees dan meer over de CITO rekentoets.

Heb je nog vragen?