Toelating

Wil je weten wat je nodig hebt om met de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) - sportklas te starten? We hebben alle eisen voor je op een rijtje gezet, zodat je meteen kunt zien wat voor jou geldt.

Instroomeisen

Bij havo-profielen die niet toelaatbaar zijn, neem contact op met de intakecoördinator van Techniek (in verband met uitzonderingen).

E&M Let op: aanvullende kenniseisen
N&T Let op: aanvullende kenniseisen
N&G Let op: aanvullende kenniseisen
C&M Let op: aanvullende kenniseisen

Toelatingstoetsen nog niet gehaald

Studenten die naar de pabo willen, maar de toelatingstoetsen nog niet hebben gehaald, mogen per 1 september 2020 onder voorwaarden aan de opleiding beginnen. Deze studenten moeten dan wel voor 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen hebben behaald. Per vak hebben zij hier twee kansen voor. Als dit niet lukt, dan moeten ze de opleiding alsnog verlaten. 

Wat betekent dit voor jou?
Je mag de toelatingstoetsen maken in de beschikbare toetsvensters tussen juni en december 2020. Voor 1 januari 2021 moet je de toelatingstoetsen succesvol hebben afgerond. We raden je sterk aan om de toelatingstoetsen voor 1 september 2020 af te ronden, dan begin je met een schone lei aan de pabo, zonder de last van ‘het nog moeten halen’ van de toelatingstoetsen.

Aangepaste data en aanvangstijden toelatingstoetsen

Het hbo gaat vanaf 15 juni 2020 weer beperkt open voor onder meer toetsing. Niet voor hele dagen, maar alleen tijdens werkdagen tussen 11.00 uur en 15.00 uur en vanaf 20.00 uur. Hiermee wordt mogelijke overbelasting van het openbaar vervoer voorkomen.
 
Wat betekent dit voor jou?

De beperkte opening van het hbo heeft twee gevolgen voor de planning van de afname van de toelatingstoetsen:
1.De toetsvensters van juni en van juli worden verschoven;
2.De tijdstippen waarop de toetsen kunnen worden gemaakt zijn aangepast. 

De aangepaste planning van de toetsvensters vind je op Goed voorbereid naar de pabo.nl. Als je al bent ingeschreven voor de toetsen in juni, juli en augustus dan word je hiervoor uitgeschreven. Cito brengt je hiervan op de hoogte via een persoonlijke mail. Je kunt jezelf zo snel mogelijk weer inschrijven voor het maken van de toelatingstoetsen in de aangepaste toetsvensters. 

Meer informatie

Met vragen kun je altijd terecht bij de hogeschool waar je staat ingeschreven en op de website Goed voorbereid naar de pabo.nl.

Kenniseisen

Heb je havo of mbo? Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie en NLT voldoe je aan de toelatingseisen. Als je voor een of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, moet je een toelatingstoets afleggen voor dat vakgebied.

Heb je een mbo-vooropleiding (niveau 4), dan maak je alle drie de toelatingstoetsen.

Bekijk alle informatie over de toelatingstoetsen externe link .

Hulp bij toelatingstoetsen

Wil je hulp bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen? Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl externe link vind je tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen. Voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek op deze site terecht voor de leerdoelen en het studiemateriaal.

Ook kun je gratis meedoen aan landelijk ondersteuningsaanbod: een trainingsweek met lessen van pabo-docenten. Kijk op de site externe link voor meer informatie

Nadere informatie over eventuele nieuwe trainingsmogelijkheden volgt in maart.

Aanmelden toelatingstoetsen

Om de toelatingstoets te kunnen maken meld je je eerst via Studielink aan voor de opleiding. Als je dit gedaan hebt ontvang je vanuit de HU pabo een link waarmee je je in kunt schrijven voor de toets(en). Er zijn tussen eind maart en half augustus verschillende momenten en tijdstippen waarop je de toetsen kunt maken op de HU pabo in Utrecht. Meer informatie over hoe de toetsen worden afgenomen vind je hier externe link .

Bij vwo-profielen die niet toelaatbaar zijn, neem contact op met de intakecoördinator van Techniek (in verband met uitzonderingen).
E&M Direct toelaatbaar
N&T Direct toelaatbaar
N&G Direct toelaatbaar
C&M Direct toelaatbaar

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je het toelatingsonderzoek 21+ haalt. Schrijf je in via Studielink en geef je meteen op voor het onderzoek.

Ook maak je alle drie de toelatingstoetsen. Bekijk alle informatie over de kennistoetsen.

Je kunt je via Studielink aanmelden voor de reguliere opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo). Tijdens je aanmelding geef je in Studielink aan dat je kiest voor de HU pabo sportklas. De opleiding zorgt er vervolgens voor dat je in de juiste klas terechtkomt.

Landelijke CITO rekentoets

Wil je leraar in het basisonderwijs worden en de pabo volgen? Dan moet je in het eerste jaar de landelijke CITO rekentoets afleggen. Daarmee laat je zien dat je goed genoeg kunt rekenen. Je kunt de toets ook al halen tijdens de studiekeuzecheck. Wil je daar alvast aan werken? Lees dan meer over de CITO rekentoets.

Lessituatie tijdens opleiding Leraar Basisonderwijs Sportklas

Interesse in de bachelor Leraar Basisonderwijs - sportklas?