Tijdens de opleiding
Direct vanaf week één ben je bezig met interviews houden, berichten schrijven, reportages voorbereiden en onderwerpen researchen. Een betere manier om het vak te leren is er niet.
Inhoud van de opleiding Journalistiek
In jaar 1 maak je direct kennis met het journalistieke werk. Samen met je medestudenten vorm je een redactie en werk je aan jullie eigen lokale nieuwswebsite. Je maakt verhalen in zowel tekstvorm als op audiovisueel gebied. Zo maak je audio-items en filmpjes. Maar ook schrijven hoort erbij, van korte nieuwsberichten tot langere verhalen en interviews. Natuurlijk word je hierbij goed begeleid door onze docenten, die vaak zelf ook werkzaam zijn in de media.
Weleens gehoord van fake news? Bij ons leer je om eerst de feiten goed te checken en dan pas te publiceren. Je leert om een oordeel te vormen over ethische kwesties en onderzoekt hoe je het publiek het beste kunt bereiken.
In het vakkenoverzicht zie je een beschrijving van de vakken het eerste jaar. Dit jaar is verdeeld in twee semesters, die gespiegeld aangeboden worden. Dat wil zeggen dat de ene helft van de studenten begint met het semester tekst en de andere helft met het semester AV. Halverwege het studiejaar wissel je van semester.
Semester AV en semester tekst
Je maakt kennis met je redactie en met het werk in de journalistieke praktijk. Gelijk in de eerste week ga je met je hoofdredacteur naar de wijk of gemeente waarover jullie verslag doen. Je maakt kennis met het journalistieke handwerk: hoe schrijf je kort en krachtig en aantrekkelijk voor de doelgroep? Ook krijg je les over politiek en de woningmarkt.
Objectiviteit, een belangrijk begrip in de journalistiek. Maar wanneer ben je objectief? En kun je wel helemaal objectief zijn? Bij Humanities onderzoek je hoe jouw mening tot stand komt. Je leert kritisch naar jezelf en je eigen oordeel te kijken.
Tijdens deze cursus ga je de interactie aan met je publiek. Hoe zorg je ervoor dat jouw verhalen beter worden gelezen en meer impact krijgen?
Je werkt verder in de redactie aan jullie website. Je ontwikkelt vaardigheden die je als journalist in de praktijk nodig hebt: op tijd leveren voor de deadline, hoor- en wederhoor toepassen, zorgen dat er elke week artikelen op de site staan en samenwerken met de andere redactieleden om goede, actuele verhalen te maken, met eigen foto’s.
Je krijgt college over de landelijke politiek en over de rol van religie in Nederland.
Dit is misschien wel de spannendste tijd ooit om journalist te zijn. Bij praktijkgericht onderzoek leer je onderzoek doen naar het turbulente medialandschap. Hoe verandert de rol van de journalist? Blijft de krant bestaand? En kijken we straks nieuws in virtual reality?
Je maakt kennis met je redactie en met het werk in de journalistieke praktijk. Gelijk in de eerste week ga je met je hoofdredacteur naar de wijk of gemeente waarover jullie verslag doen. Je maakt je eerste radio-items en publiceert deze. Ook krijg je les over kunst en economie. Een journalist moet immers goed op de hoogte zijn!
Je wilt als journalist graag gelezen worden, maar hoe bereik je je publiek? Je leert onderzoek te doen naar de behoeftes en wensen van je lezers.
Met de klas werk je verder als redactie aan jullie website. Na audio-items, ga je nu video-items maken. Je maakt kennis met begrippen als storyboards, beeldverhalen, shots en montage. Je gaat met de camera op pad om videoreportages te maken. Daarnaast krijg je les in economie en recht.
Hoe ver mag je gaan voor een goed verhaal? Kun je zomaar alles maken als journalist? Bij media-ethiek discussieer je over ethische dilemma’s.
In je tweede studiejaar werk je verder aan je journalistieke vaardigheden en je algemene kennis. Je gaat aan de slag op multimediale redacties en verdiept je in internationale thema’s. Dit doe je vooral door praktische opdrachten te maken in verschillende genres en samen met je studiegenoten in bijvoorbeeld een uitzending.
Jaar 2
Je gaat je verdiepen in een keuzethema: ‘Nederland Wereldland’ of ‘Veiligheid in de Open Wereld’ en maakt door middel van diepgravende research, beeld- en schrijflessen twee grote journalistieke producties.
Je gaat de journalistieke markt verkennen om te achterhalen hoe deze in elkaar steekt. Dit geeft je de kans en de ruimte om te kijken waar jij aan de slag zou kunnen gaan, om je eigen keuzes te maken, om te ontdekken waar je in wilt specialiseren en hoe jij jezelf in de markt gaat zetten.
Je gaat je verdiepen in twee nieuwe keuzethema’s: ‘Identiteit en Subculturen’ of ‘De Maakbare Mens’. Je doet diepgravende research en je krijgt schrijf-, beeld-, datalessen om twee grote multimediale producties te maken.
Je gaat je verder verdiepen in de zakelijke kant van de freelancemarkt. Daarnaast ga je je eerste stappen zetten op de markt door aan de slag te gaan bij verschillende (laagdrempelige) media.
Je leert werken op een landelijke nieuwsredactie, gericht op jongvolwassenen. Jij weet wat er nodig is om nieuws snel te verwerken tot een journalistiek verhaal in video, audio of tekst.
Je werpt tijdens deze cursus een kritische blik op het functioneren van de journalistiek in Nederland. Je doet dat door je te verdiepen in de journalistieke cultuur en in mediatheorieën.
Onze toekomst – ons werk, onze interacties, onze netwerken – wordt in toenemende mate vormgegeven door onze interactie met technologie. Je leert herkennen en onderzoeken hoe technologische innovaties onze maatschappij kunnen veranderen.
Als redactie ben je verantwoordelijk voor radio-, podcast-, tv- of YouTube uitzendingen. Je creëert zelf formats, draagt onderwerpen aan, presenteert en bewaakt de kwaliteit – jullie zijn een goed geoliede publicatiemachine.
De cursus bestaat uit twee deelvakken. Bij Duiding verdiep je je in belangrijke thema's en vraagstukken in zowel de Nederlandse samenleving als op het wereldtoneel. Denk aan thema’s als migratie, ons zorgstelsel, internationale machtsverhoudingen (zoals Rusland en China) en de gevolgen van ingrijpende conflicten (zoals in het Midden-Oosten).
Bij het deelvak Fact-checking leer je hoe je op een efficiënte manier informatie kunt vinden, selecteren en beoordelen op betrouwbaarheid. Je gaat in beide vakken de Engelse taal beter beheersen door Engelse teksten te lezen.
Je leert de basis van ondernemen in de creatieve industrie. Je werkt aan een business plan dat betekenisvol is voor de wereld.
Vanaf je derde studiejaar krijg je in toenemende mate invloed op de invulling van je opleiding. Je bekwaamt je verder in journalistieke vaardigheden zoals schrijven, radio, televisie of datavisualisaties en je leert meer over inhoudelijke onderwerpen die jou aanspreken. Ook heb je legio mogelijkheden om in het buitenland ervaring op te doen. Als je afstudeert ben je een allround crossmediaal journalist die met alle journalistieke vaardigheden wel raad weet, een gedegen, kritische researcher, en heb je een ondernemende houding zodat je je zowel binnen een grote redactie als als freelance journalist goed zal weten te redden. De bovenbouw bestaat uit drie semesters die je in de volgorde doet die jij zelf bepaalt. Alleen voor het allerlaatste semester van de opleiding, het afstudeersemester staat vast dat je het op het eind doet.
Vakken jaar 3 en 4
In het specialisatiesemester ga je je verder specialiseren op zowel inhoudelijk vlak als in journalistieke vaardigheden. Je ontwikkelt je audiovisueel of op schrijfgebied, of bekwaamt je verder in datavisualisaties. Ook leer je meer over crossmediaal werken, en de combinaties van verschillende mediatypes, en je publiceert je producties op jullie eigen platform. Op het gebied van inhoud kies je uit een van de volgende thema’s:
Burger, Politiek en Maatschappij
Je krijgt inzicht in het reilen en zeilen van de samenleving en de politieke en publieke kant daarvan, én welke rol journalisten en burgers hierin spelen.
Kunst, Cultuur en Lifestyle
Dit thema behandelt verschillende vormen van cultuur die mensen bedacht hebben om het leven zin te geven en zichzelf een identiteit te verschaffen. Je kijkt in het bijzonder naar enkele specifieke kunstvormen: literatuur, film, muziek, beeldende kunst.
Crossborder Journalism
De specialisatie die aandacht besteedt aan buitenlandjournalistiek. Er is aandacht voor belangrijke internationale thema’s als de opmars van grootmachten als China, India en Brazilië, botsing der culturen van het ‘vrije’ westen en de islamitische wereld, en de uitdagingen van een verenigd Europa.
Creatieve industrie
Dit is een interdisciplinaire specialisatie. Je werkt samen met studenten van andere creatieve en technische opleidingen. Jullie verdiepen je in de nieuwe economie en de opkomst van de creatieve industrie en de gevolgen voor de maatschappij. Je werkt in opdracht van echte opdrachtgevers aan vernieuwende businessmodellen.
In het praktijksemester ga je 20 weken echt werken in de journalistiek. Je draait mee in een redactie van een nieuwsplatform, televisieprogramma, krant, of productiehuis. Je gaat meedenken over inhoud en vormgeving en ervaren hoe het is om in de echte wereld als journalist te opereren.
Eén semester in je studie krijg je de gelegenheid om kennis op te doen buiten je eigen opleiding. Je volgt dan een zogeheten minor, een vakkenpakket dat een opleiding heeft samengesteld om andere dan de eigen studenten wat basiskennis op hun gebied mee te geven. Van psychologie tot wiskunde, religie of marketing, alles kan. Ook kun je ervoor kiezen binnen de journalistiek je verder te ontwikkelen bij de minors datavisualisatie, campusdoc (documentaire maken), of fotojournalistiek en beeldredactie. Een andere mogelijkheid die je hebt is om een half jaar in het buitenland te studeren bij een van onze partneruniversiteiten.
Dit semester is het laatste onderdeel van je studie. Een half jaar lang ga je werken aan een portfolio waarbij je wordt gecoacht door een docent, en in elk geval een deel intensief samenwerkt in een leerteam, een klein groepje medestudenten dat afstudeert. Je kiest je eigen route, denkt zelf uit waar je je nog verder in wilt ontwikkelen en maakt de laatste stap die nodig is om helemaal klaar te zijn om de arbeidsmarkt te betreden.
Journalistiek
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Journalistiek. Bron: studiekeuze123.nl
Overige informatie
Tijdens je studie krijg je de volgende lesvormen:
- hoorcolleges
- werkcolleges
- vaardigheidstrainingen
- practica
- gastlessen
- excursies
Veel projecten rond je af met een tentamen of een toets. Bij het toetsen gaat het niet alleen om de kwaliteit van je producties, maar ook om de manier waarop je te werk bent gegaan.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Meteen aan het begin van je studie Journalistiek maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie en eventuele studieproblemen. Ook bespreken jullie samen regelmatig je studievoortgang.
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Journalistiek? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt.
In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.
Studeren bij de HU
-
Opgeleid tot startklare professional
Na je opleiding ben je niet alleen startklaar voor de arbeidsmarkt, je hebt ook een aantal extra's zoals ondernemerschap, creativiteit, inlevingsvermogen en 'tech-savviness'.
-
Utrecht studentenstad
Utrecht is een gezellige studentenstad, waar je veel nieuwe mensen zult leren kennen.
-
Creatieve industrie is booming
De creatieve sector is goed vertegenwoordigd in de provincie Utrecht. Goed nieuws voor jou als afgestudeerde journalist aan de HU.