Tijdens de opleiding

Direct vanaf week één ben je bezig met interviews houden, berichten schrijven, reportages voorbereiden en onderwerpen researchen. Een betere manier om het vak te leren is er niet.

Opleiding Journalistiek: praktijksituatie

Inhoud van de opleiding Journalistiek

Het eerste jaar bestaat uit twee semesters. Het ene semester ben je bezig met geschreven journalistiek en fotografie, het andere gaat vooral over audiovisuele media. Terwijl je een nieuwssite maakt voor en over bijvoorbeeld de stad Amersfoort, maak je kennis met alle basisvaardigheden van de journalistiek. Je leert hoe je onderzoek doet en contact onderhoudt met je publiek. Ook verdiep je je in de nieuwste ontwikkelingen op mediagebied.

In je tweede studiejaar werk je verder aan je journalistieke vaardigheden en je algemene kennis. Ook ga je aan de slag met multimediale toepassingen. Dit doe je niet alleen door te studeren, maar vooral ook door praktische opdrachten te doen. Samen met je studiegenoten maak je programma’s. De nadruk wordt daarbij steeds op een ander aspect van het vak gelegd.

Na twee jaar studie heb je waarschijnlijk wel ontdekt welke aspecten van het journalistieke vak je het meeste aantrekken. In het derde jaar maak je een start met je profilering. Dit doe je aan de hand van je stage en freelanceopdrachten, maar ook door de vakken die je kiest. In het derde en vierde jaar ga je een half jaar stage lopen. Je mag deze periode helemaal zelf invullen.

Na het afronden van je stage ga je in het vierde jaar aan de slag met je meesterproef. Je maakt een aantal (crossmediale) producties en doet een praktijkgericht onderzoek. Je presenteert het gemaakte journalistieke werk in een eindgesprek waarin je laat zien dat je klaar bent voor de beroepspraktijk.
Opleiding Journalistiek: praktijksituat
 • 80%Praktijk
 • 20%Theorie
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

22
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens je studie krijg je de volgende lesvormen:

 • hoorcolleges
 • werkcolleges
 • vaardigheidstrainingen
 • practica
 • gastlessen
 • excursies     

Veel projecten rond je af met een tentamen of een toets. Bij het toetsen gaat het niet alleen om de kwaliteit van je producties, maar ook om de manier waarop je te werk bent gegaan.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Meteen aan het begin van je studie Journalistiek maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie en eventuele studieproblemen. Ook bespreken jullie samen regelmatig je studievoortgang.

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Journalistiek? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Opgeleid tot startklare professional

  Na je opleiding ben je niet alleen startklaar voor de arbeidsmarkt, je hebt ook een aantal extra's zoals ondernemerschap, creativiteit, inlevingsvermogen en 'tech-savviness'. 

 • Utrecht studentenstad

  Utrecht is een gezellige studentenstad, waar je veel nieuwe mensen zult leren kennen.

 • Creatieve industrie is booming

  De creatieve sector is goed vertegenwoordigd in de provincie Utrecht. Goed nieuws voor jou als afgestudeerde journalist aan de HU.