Na de opleiding

Opleiding Built Environment afgerond? Dan mag je jezelf stedelijk ingenieur noemen. En het mooie is: de bouwsector zoekt hard naar hoogopgeleide professionals zoals jij. De kans op een baan is dan ook groot. In Nederland óf het buitenland. Je kunt aan de slag als ontwerper, (bouwkundig) adviseur, constructief ontwerper of bouwmanager en kunt doorgroeien naar een leidinggevende baan. Je werkt bijvoorbeeld bij een ingenieurs-, advies- of architectenbureau of bij een gemeente. 

Na de opleiding Built Environment: praktijksituatie

Wat kan ik worden?

 

Er zijn verschillende soorten bouwkundig adviseurs. Je kunt advies geven over duurzaamheid, bouwbesluit, geluidshinder en energiegebruik. Anderen delen hun ideeën over nieuwe bestemmingen voor gebouwen. Ook kun je advies geven over kosten of constructies. Je gaat werken bij een ingenieursbureau, gemeente of adviesbureau.

Als ontwerper creëer je innovatieve bouwwerken in je 3D-model. In bouwtekeningen combineer je technisch en wiskundig inzicht met gevoel voor schoonheid. Je ontwerpt details van fascinerende gebouwen, inspirerende wijken of complexe tramverbindingen. Dat doe je bijvoorbeeld bij een architectenbureau, gemeente of ingenieursbureau.

Als adviseur ruimtelijke ontwikkeling werk je samen met bouwers, woningcorporaties, bewoners en ondernemers aan een aantrekkelijke, leefbare en gezonde stad. Je vertaalt ruimtelijk beleid naar concrete projecten: wat moet waar en wanneer gebouwd worden? Je doet onderzoek naar wensen, behoeften en trends. Je rekent aan woningbouwprogramma’s, bijvoorbeeld ook aan mobiliteitsprogramma’s. Je werkt bij een gemeente, provincie, ingenieursbureau of projectontwikkelaar.

Als constructief ontwerper ontwerp je gebouwen, bruggen en viaducten. Voor een ingenieursbureau maak je complexe staal-, beton- en houtberekeningen. Samen met de architect bedenk je hoe je de stad van een mooi, duurzaam bouwwerk kunt voorzien. Welke innovatieve materialen passen daarbij? Je gaat werken bij een aannemer, ingenieurs- of adviesbureau.

Bij complexe bouwprojecten in de stad komt veel kijken. Als bouwmanager werk je bij een aannemer. Met je voeten in de bouwput stuur je het bouwproces en dus ook mensen aan. Wanneer moet wat op de bouwplaats zijn? Hoe beheers je de kosten? Hoe zorg je ervoor dat de bouw geen vertraging oploopt en dat alles goed verloopt?

Je kunt aan de slag bij:

  • BAM
  • Royal Haskoning
  • Heijmans
  • VolkerWessels
  • ProRail
  • etc.
Na de opleiding Built Environment: praktijksituatie

Baankans

85%
vindt een baan binnen 1,5 jaar

Doorstuderen?

Er zijn verschillende vervolgstudies die je kunt volgen. Een voorbeeld is de éénjarige doorstroommaster Next Level Engineering van de HU. De master Architectuur in Amsterdam of Delft is ook een optie. Wil je doorstromen van een hbo-bachelor naar een universitaire master? Dan is er bijna altijd een doorstroom- en schakelprogramma dat je moet volgen.