Na de opleiding
Opleiding Built Environment afgerond? Dan mag je jezelf stedelijk ingenieur noemen. En het mooie is: de bouwsector zoekt hard naar hoogopgeleide professionals zoals jij. De kans op een baan is dan ook groot. In Nederland óf het buitenland. Je kunt aan de slag als ontwerper, (bouwkundig) adviseur, constructief ontwerper of bouwmanager en kunt doorgroeien naar een leidinggevende baan. Je werkt bijvoorbeeld bij een ingenieurs-, advies- of architectenbureau of bij een gemeente.
Wat kan ik worden met Built Environment?
Onze studenten komen overal terecht. Bij architectenbureaus, bouwbedrijven, ingenieursbureaus, gemeente, provincie, rijksoverheid, adviesbureaus, projectontwikkelaars. De bouwsector is hard op zoek naar jou! Dit kan zijn binnen een bestaand beroepsgebieden zoals hieronder, maar de sector ontwikkelt zich zo snel dat we ze niet allemaal kunnen noemen. Wat dacht je van adviseur circulair bouwen of adviseur big data?
Binnen het beroepenveld stadsontwikkeling werk je samen met bouwers, woningcorporaties, gemeentes, bewoners en ondernemers aan de ontwikkeling en het behoud van een aantrekkelijke, leefbare en gezonde stad. Denk hierbij aan de ontwikkeling van duurzame gebouwen of hoe iets veilig, efficiënt en duurzaam beweegt van locatie A tot B (vb: ecoduct). Voorbeelden van beroepen die hieronder vallen zijn planoloog, verkeerskundige, wijkregisseur en adviseur leefomgeving, energietransitie en klimaatadaptatie.
Binnen het beroepenveld bouwen stuur je het bouwproces en de stakeholders aan. Wanneer moet wat op de bouwplaats zijn? Hoe beheer je de kosten? Hoe zorg je ervoor dat de bouw geen vertraging oploopt en dat alles goed verloopt? Je gaat werken als aannemer, projectleider, BIM-specialist, planner of als kosten- en contractdeskundige.
In plaats van iets nieuws bouwen kan je ook kiezen voor een duurzame renovatie. Hierbij kijk je hoe je de levensduur van een bestaand gebouw kan verlengen of de materialen van de sloop hergebruikt. Je gaat hiervoor bijvoorbeeld aan de slag als renovatiespecialist, assetmanager of vastgoedeconoom.
Naast het bouw- en renovatieproces kan jij je ook buigen over het ontwerp. Bijvoorbeeld bij een architectenbureau als bouwkundig tekenaar of architectonisch ontwerper. Je zet hierbij je technisch en wiskundig inzicht in om innovatieve en tastbare bouwwerken in een 3D-model te maken.
Binnen het beroepenveld Data houd jij je onder andere bezig met het begrijpen van informatie en data voor de ontwikkelingen en het beheer in de stad. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een 3D-model voor een bouwproject of bedenkt een app die locatiegebonden data analyseert. Denk hierbij aan beroepen als adviseur big data, app ontwikkelaar of BIM-specialist (Building Information Modeling).
Je kunt aan de slag bij
- BAM
- Royal Haskoning
- Heijmans
- VolkerWessels
- ProRail
- etc.
Doorstuderen na je diploma?
Er zijn verschillende vervolgstudies die je kunt volgen, zoals bijvoorbeeld:
- de éénjarige doorstroommaster Next Level Engineering van de HU.
- de master of Urban and Area Development (MUAD) van de HU.
Tijdens deze master verdiep je je verder in gebiedsontwikkeling. Om deze master te kunnen volgen dien je te beschikken over een aantal jaar werkervaring.
Je kunt ook verder studeren in richtingen als architectuur of stedenbouwkundige, zoals bijvoorbeeld de master Architectuur in Amsterdam of Delft.
Welke master je kunt volgen is afhankelijk van de hogeschool of universiteit waar je wilt gaan studeren. Kijk op doorstroommatrix.nl voor een overzicht.
Wil je doorstromen van een hbo-bachelor naar een universitaire master? Dan is er bijna altijd een doorstroom- en schakelprogramma dat je moet volgen. Universiteiten geven bij hun opleidingen aan of en onder welke voorwaarden je met jouw hbo-bachelor wordt toegelaten tot de master en of er aanvullende eisen gesteld worden.
Interesse in de bachelor Built Environment?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.