Tijdens de opleiding

Tijdens de hbo-opleiding Digitale Techniek & Media leer je hoe je digitale content maakt en publiceert op internet, tv en/of radio. Je duikt in de wereld van cross reality door een virtuele studio en een augmented reality app te maken. Ook ga je voor een opdrachtgever gebruiksvriendelijke en toegankelijke digitale producten ontwikkelen. Je werkt met je studiegenoten in teams. Samen zijn jullie vaak te vinden op het mediapark in Hilversum en bij e-businessbedrijven in de omgeving van Utrecht. Zo leer je al je kennis meteen toe te passen in de praktijk, en ben jij straks helemaal klaar voor het werkveld!

Inhoud van de opleiding Digitale Techniek & Media

Op school werk je aan projecten en volg je workshops, masterclasses, colleges en gastlessen over de onderwerpen UX, Publish, Connectivity, Cross Reality, Tech, Post Production en Cooperate. Samen met studiegenoten vorm je een leerteam, waarin jij je eigen manier van leren ontdekt. Een studiecoach helpt je met je professionele ontwikkeling, zodat jij straks helemaal klaar bent voor een baan of vervolgstudie.

Tijdens deze opleiding:

 • leer je samen te werken in een team volgens de veelgebruikte Agile werkmethode;
 • leer je video- en audiocontent te registreren, optimaliseren en publiceren voor internet of radio en tv;
 • leer je gave crossreality-oplossingen te maken, zoals een virtuele studio en augmented reality app;
 • leer je digitale producten te ontwikkelen die aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever én de gebruikers. Dat doe je door het maken van prototypes en het uitvoeren van gebruikers- en toegankelijkheidstesten.
 

Tijdens je eerste jaar op onze opleiding ga je drie dagen per week aan de slag met fictieve én echte projecten. De andere dagen werk je zelfstandig, of spreek je af met je projectgroep. We beginnen de dagen op school met een gezamenlijk dagstart, waarna docenten in een werkcollege de benodigde kennis doornemen of jullie verder gaan met het project.

 • In het eerste halfjaar ga je samen met medestudenten aan de slag met projecten in e-business of broadcast. Het doel is het opleveren van een product, bijvoorbeeld een live video-registratie, podcast of een e-business prototype. Op die manier leer je basisvaardigheden voor het registeren, publiceren en optimaliseren van content, het ontwikkelen van digitale producten en samenwerken in een projectteam.  
 • In het tweede helft van het eerste jaar ben je er klaar voor om samen te werken aan complexere projecten voor echte opdrachtgevers, zowel binnen als buiten de HU. Jouw projecten verbeter je door steeds te testen. Je verzamelt en visualiseert externe data (denk aan verkiezingsuitslagen die je via een realtime 3D-systeem grafisch in een live-uitzending weergeeft) en leert werken in een remote production-omgeving.

Naast de projecten is er ruimte om te experimenten met nieuwe technieken voor de lopende of je eigen projecten in het Makerlab. In deze ruimte kan je aan de gang met bijvoorbeeld het programmeren van robots, 360º videocamera's en VR-headsets.

In het begin van het tweede jaar ben je niet alleen op school, maar ook veel bij bedrijven. Afhankelijk van de opdracht werk je zelfstandig, of weer in een team met medestudenten. Na deze periode weet je hoe je mediagerelateerde hard- en software beheert en controleert in verschillende platforms en systemen: van Windows, Mac en Linux tot mediaservers en in de cloud. Naast de projecten uit de praktijk heb je ook ruimte om te experimenteren met nieuwe technieken zoals dronebesturing, facial recognition of robotgestuurde camera’s.

Het laatste half jaar van de opleiding staat in het teken van stage lopen en afstuderen in het bedrijfsleven. Je komt op vaste momenten op school en leert dan hoe je kennis en ideeën goed overdraagt aan collega’s, klanten en bedrijven. Daarnaast bouw je aan je professionele netwerk. Na het afronden ben jij helemaal klaar om de volgende stap in je toekomst te maken!

Studenten in overleg
 • 60%Praktijk
 • 40%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
 • 40%individueel werk
 • 60%Groepswerk

Studiebelasting

40
uur per week

  Meer weten over deze opleiding?

  Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kunt je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

  Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Tijdens de opleiding moet je beschikken over je eigen laptop. Bekijk de minimale en de aanbevolen specificaties voor je eigen laptop.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. De opleiding kijkt dan hoeveel studiepunten je hebt gehaald. Zijn het er minder dan 30? Dan krijg je het dringende advies om te stoppen, aangezien je de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen. Dit dringende studieadvies mag je naast je neerleggen.

  Waarom Digitale Techniek & Media studeren bij de HU?

  • Veel praktijkervaring

   Leren doe je bij ons niet alleen op school, je werkt ook aan echte projecten voor bedrijven en andere opdrachtgevers.

  • Leren van en met elkaar

   Je werkt samen met een groepje medestudenten in een leerteam. Zo leer je samen, oefen je met elkaar en kun je ook samen je leerproces verbeteren.

  • Betrokken docenten

   Je docent is ook je coach. Hij of zij geeft specifieke aandacht aan jouw ontwikkeling als digital professional.

  Vragen over de opleiding?