Na de opleiding

Na het succesvol afronden van je opleiding ontvang je het Associate degree Digitale Techniek & Media diploma. Je kan hiermee aan de slag bij bedrijven in de media, e-business, broadcasting, maar ook bij facilitaire bedrijven die het materiaal en personeel verzorgen voor een audiovisuele productie. Jouw rol? Technische media producer, broadcast it-engineer, integration specialist, streaming specialist of seo-specialist.

Digitale Media en Techniek

Je werkt nauw samen met collega’s uit verschillende disciplines binnen de content- en productieworkflow. Door je proactieve houding ben je een rots in de branding voor je collega’s tijdens live-uitzendingen, postproductie & ict-mediaproductie. Je raakt vertrouwd met verschillende disciplines uit de media-industrie en de contentproductie, denk aan live videoregistratie, bekabeling, kleurcorrectie en het realtime implementeren van augmented reality. Zo ben je multi-inzetbaar, soms ook ’s avonds of tijdens het weekend.

Wat kan ik worden met Ad Digitale Techniek & Media?

Als Ad’er Digitale Techniek & Media kan je je op verschillende vlakken specialiseren. Hieronder vind je voorbeelden van functies in het werkveld:

Als Digital Operations Engineer zorg je voor een optimale beschikbaarheid van digitale content. Denk aan het beheren van mobiele apps of video on demand- en streamingplatforms. Je signaleert incidenten zoals onverstaanbare audio of een wegvallend videosignaal, analyseert deze en zorgt samen met collega’s van andere afdelingen voor de juiste opvolging van het incident.

In de rol van Media Operator werk je als expert in beeld- en audiocontent in een productieteam met supervisors, regisseurs en producenten. Je bent deels verantwoordelijk voor het inladen van de verschillende mediabestanden, bedient het mengpaneel om te schakelen tussen camera’s en selecteert welke content er beschikbaar komt tijdens uitzendingen. Media Operators werken in PCR's (Production Control Rooms) maar ook in Editing & Grading Suites van audiovisuele producenten en zenders als Talpa en RTL.

Als Technisch Media Producer ben jij hoofdverantwoordelijk voor het opleveren van een product tijdens een mediaproductie, denk aan een stukje documentaire of het verzorgen van een tv-interview met de minister president. Binnen het project ben jij degene die de keuzes maakt. Je werkt binnen de vooropgestelde afspraken en deadlines, levert conform de eisen van de klant en brieft je teamgenoten nauwkeurig over de technische uitdagingen en deliverables van het project en/of uitzending.

De Broadcast IT Engineer voelt zich als een vis in het water bij alle facetten van de facilitaire broadcast-industrie. Denk aan cameravoering, satellietverbindingen, regie en eindredactie, augmented reality en nog veel meer. Als ict-specialist begrijp je als geen ander hoe verschillende media worden gemaakt, vanaf de pre-production tot en met de live-registratie. Bij technische storingen houd jij het hoofd koel en kom je met inventieve oplossingen om een signaalstoring en/of mogelijke uitval op te lossen.

Als Integration Specialist, ook wel Solutions Specialist genoemd, ga jij bij een seminar, concert of ander event voor een klant aan de slag. Je stelt intelligente (hardware) media-oplossingen samen en configureert vooraf de juiste systemen en (live)streamingtechnieken. Alles om ervoor te zorgen dat het (live)streaming van het evenement van het begin tot het eind vlekkeloos verloopt, en mensen van waar ik ook ter wereld kunnen meegenieten!

De Streaming Specialist is op de hoogte van de modernste streaming technieken, kent de juiste instellingen van de meest voorkomende audio -en video compressie codecs en weet de juiste balans in frame -en datarates te kiezen om in verschillende resoluties (480p/720p/HD/2K/4K) video te streamen.

Als Quality Tester in een e-business- of broadcastomgeving waak je over de kwaliteit van content: beeld, geluid en alle variaties daarvan. Als specialist die weet hoe goede content eruit ziet en klinkt, weet jij als geen ander waar je op moet letten. Of het nu gaat om content voor smartphones of content in 4K-formaat (Ultra HD). Je hebt een scherp oog en oor als het gaat om het ontdekken van opnamefouten en andere onregelmatigheden, en je test webcontent, producten of diensten in verschillende browsers en besturingssystemen.

Jij bent als AV Engineer een technische allrounder in de wereld van beeld en geluid. Je wordt al vroeg betrokken in het ontwerpproces van audiovisuele media. Alles wat daarbij komt kijken, van de designs tot het geluid, komt dankzij jou bij de juiste persoon in het productieproces terecht. Je werkt graag daar waar IP-gelinkte broadcastsystemen en glasvezeltechnologie worden gebruikt. Verder begrijp je als geen ander hoe verschillende audiovisuele bedrijven en afdelingen met elkaar samenwerken, en als dat nodig is kom jij met slimme oplossingen om het project tot een goed einde te brengen.

Als Content Engineer analyseer, benoem en rangschik je alles wat we verstaan onder content (tekst/beeld/audio/analytics/metadata). In nauwe samenwerking met design -en layout-specialisten analyseer en categoriseer je bestandstypen en data. Gaat het om videodata, graphics, mixed content of bijvoorbeeld kijkcijferdata? Jij zorgt ervoor dat alles bij de juiste distributieplatformen en displaysystemen terecht komt. Tools voor de optimalisatie van content en systemen voor het managen van media hebben voor jou geen geheimen.

De Prototyper richt zich op het realiseren van een digitale "mockup" ofwel prototype, die de functionaliteit van een (mobile) app of webomgeving zo realistisch mogelijk weergeeft. De nadruk ligt hierbij op het simuleren van de juiste interactiviteit en user experience, waarmee de klant een goede impressie krijgt van de look & feel in het finale eindproduct.

Je kunt aan de slag bij

  • Mediabedrijven en televisiezenders
  • Broadcast facilitaire bedrijven zoals NEP en United
  • Technische audiovisuele studio’s
  • Reclamebureaus & content providers

Doorstuderen na je diploma?

Wil je na afronding van de Ad Digitale Techniek & Media niet meteen aan het werk? Dan kun je natuurlijk ook doorstuderen.
Je kunt doorstromen in een verkort traject van de voltijd bacheloropleiding HBO-ICT of Communication and Multimedia Design (CMD).

Vragen over de opleiding?