Na de opleiding

Na het succesvol afronden van je opleiding ontvang je het Associate degree Digitale Techniek & Media diploma. Je kan hiermee aan de slag bij bedrijven op het mediapark, in de media, e-business, broadcasting, maar ook bij facilitaire bedrijven die het materiaal en personeel verzorgen voor een audiovisuele productie. Jouw rol? (Technische) media producer, cameraman, beeltechnicus, audio technicus, broadcast-engineer of streaming specialist.

Digitale Media en Techniek

Je werkt nauw samen met collega’s uit verschillende disciplines binnen de content- en productieworkflow. Door je proactieve houding ben je een rots in de branding voor je collega’s tijdens live-uitzendingen, postproductie & ict-mediaproductie. Je raakt vertrouwd met verschillende disciplines uit de media-industrie en de contentproductie, denk aan live videoregistratie, bekabeling, kleurcorrectie en het realtime implementeren van augmented reality. Zo ben je multi-inzetbaar, soms ook ’s avonds of tijdens het weekend.

Wat kan ik worden met Ad Digitale Techniek & Media?

Als Ad’er Digitale Techniek & Media kan je je op verschillende vlakken specialiseren. Hieronder vind je voorbeelden van functies in het werkveld:

Als Digital Operations Engineer zorg je voor een optimale beschikbaarheid van digitale content. Denk aan het beheren van mobiele apps of video on demand- en streamingplatforms. Je signaleert incidenten zoals onverstaanbare audio of een wegvallend videosignaal, analyseert deze en zorgt samen met collega’s van andere afdelingen voor de juiste opvolging van het incident.

In de rol van Media Operator werk je als expert in beeld- en audiocontent in een productieteam met supervisors, regisseurs en producenten. Je bent deels verantwoordelijk voor het inladen van de verschillende mediabestanden, bedient het mengpaneel om te schakelen tussen camera’s en selecteert welke content er beschikbaar komt tijdens uitzendingen. Media Operators werken in PCR's (Production Control Rooms) maar ook in Editing & Grading Suites van audiovisuele producenten en zenders als Talpa en RTL.

Als Technisch Media Producer ben jij hoofdverantwoordelijk voor het opleveren van een product tijdens een mediaproductie, denk aan een stukje documentaire of het verzorgen van een tv-interview met de minister president. Binnen het project ben jij degene die de keuzes maakt. Je werkt binnen de vooropgestelde afspraken en deadlines, levert conform de eisen van de klant en brieft je teamgenoten nauwkeurig over de technische uitdagingen en deliverables van het project en/of uitzending.

De Broadcast IT Engineer voelt zich als een vis in het water bij alle facetten van de facilitaire broadcast-industrie. Denk aan cameravoering, satellietverbindingen, regie en eindredactie, augmented reality en nog veel meer. Als ict-specialist begrijp je als geen ander hoe verschillende media worden gemaakt, vanaf de pre-production tot en met de live-registratie. Bij technische storingen houd jij het hoofd koel en kom je met inventieve oplossingen om een signaalstoring en/of mogelijke uitval op te lossen.

Als Integration Specialist, ook wel Solutions Specialist genoemd, ga jij bij een seminar, concert of ander event voor een klant aan de slag. Je stelt intelligente (hardware) media-oplossingen samen en configureert vooraf de juiste systemen en (live)streamingtechnieken. Alles om ervoor te zorgen dat het (live)streaming van het evenement van het begin tot het eind vlekkeloos verloopt, en mensen van waar ik ook ter wereld kunnen meegenieten!

De Streaming Specialist is op de hoogte van de modernste streaming technieken, kent de juiste instellingen van de meest voorkomende audio -en video compressie codecs en weet de juiste balans in frame -en datarates te kiezen om in verschillende resoluties (480p/720p/HD/2K/4K/8K) video te streamen.

Jij bent als AV Engineer een technische allrounder in de wereld van beeld en geluid. Je wordt al vroeg betrokken in het ontwerpproces van audiovisuele media. Alles wat daarbij komt kijken, van de designs tot het geluid, komt dankzij jou bij de juiste persoon in het productieproces terecht. Je werkt graag daar waar IP-gelinkte broadcastsystemen en glasvezeltechnologie worden gebruikt. Verder begrijp je als geen ander hoe verschillende audiovisuele bedrijven en afdelingen met elkaar samenwerken, en als dat nodig is kom jij met slimme oplossingen om het project tot een goed einde te brengen.

Als Content Engineer analyseer, benoem en rangschik je alles wat we verstaan onder content (tekst/beeld/audio/analytics/metadata). In nauwe samenwerking met design -en layout-specialisten analyseer en categoriseer je bestandstypen en data. Gaat het om videodata, graphics, mixed content of bijvoorbeeld kijkcijferdata? Jij zorgt ervoor dat alles bij de juiste distributieplatformen en displaysystemen terecht komt. Tools voor de optimalisatie van content en systemen voor het managen van media hebben voor jou geen geheimen.

 • EVS Operator
  Als EVS Operator zorg je ervoor dat de kijkers thuis de passie en emotie in een televisieprogramma kunnen ervaren. Je bent de spil tussen de producent en de uitzending en werkt nauw samen met alle vakgroepen. Samen met de opdrachtgever zorg jij ervoor dat alles goed wordt opgenomen en dat de juiste instarts op zender komen. Je maakt live highlight-montages en slowmotions tijdens grote en kleine producties.
 • SNG/RF Operator
  SNG staat voor “Satellite News Gathering”. Met een SNG wagen maak je verbindingen via een satelliet voor Radio en TV. RF is alle techniek welke nodig is voor draadloze camera’s.
 • AR Operator
  Als AR Operator voorzie je (live) TV en online uitzendingen van augmented graphics. Je zorgt ervoor dat deze augmented graphics op een juiste manier en op het juiste moment worden weergegeven, dit kunnen statische elementen zijn, maar ook geanimeerde of bewegende elementen.

Je adviseert en biedt ondersteuning binnen het postproductieproces en zorgt voor tijdige en correcte updates over de voortgang van de klus. Je bent verantwoordelijk voor het inladen en exporteren van materiaal, het encoderen van viewingsbestanden en het transcoderen van formaten voor gebruik in de workflow. Je doet deliveries aan zowel interne als externe kleurcorrectie- en audionabewerkingsafdelingen en zet deze na afronding weer klaar voor gebruik.

Vanuit deze technische rol met een creatief randje, zorg je ervoor dat alle graphics tijdens een uitzending op het juiste moment in beeld worden gebracht. Je kan hierbij denken aan namen, titels, opstellingen, standen, logo’s en oproepen. Dankzij jouw oplettendheid mis je geen seconde van de uitzending en anticipeer je continu op wat er gebeurt.

Als Livesupport postproductie bekleed je een unieke rol waarbij je je bezighoudt met zowel AV techniek als IT. Vanuit je rol zal je support verlenen aan de postproductie omgeving. Postproductie is het proces achter audio/video montage, voice-overs en kleurcorrectie voor televisieprogramma’s. Hierachter hangen complexe systemen voor contentmanagement, non-linear editing en virtuele sets.

Je kunt aan de slag bij

 • Mediabedrijven en televisiezenders
 • Broadcast facilitaire bedrijven zoals NEP en EMG
 • Technische audiovisuele studio’s
 • Content providers

Doorstuderen na je diploma?

Wil je na afronding van de Ad Digitale Techniek & Media niet meteen aan het werk? Dan kun je natuurlijk ook doorstuderen. Je kunt doorstromen in een verkort traject van de voltijd bacheloropleiding Communication and Multimedia Design (CMD).


Heb je nog vragen?