Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding Ad Bouwmanagement leer je wat er nodig is om een bouwproces voor te bereiden en uit te voeren. Je maakt betrouwbare 3D-modellen volgens het BIM-principe, wat staat voor Building Information Modeling, en werkt deze uit tot uitvoeringsniveau. Je beheert en bewaakt de kosten van het bouwproces. Daarnaast zorg je ervoor dat de uitvoer vlekkeloos verloopt, door de planning, kosten en aanvoer van materiaal in de gaten te houden. Jij weet straks hoe je overzicht krijgt én houdt, en hoe je goed samenwerkt. Deze opleiding bereid je voor om de schakel tussen alle (bouw)partners te worden.

Inhoud van de opleiding Ad Bouwmanagement

Je leert complexe bouwprojecten op te zetten. Van het eerste ontwerp, het uitwerken van de details tot aan de uitvoering. Je gaat aan de slag met software om 3D-modellen te maken, zoals Revit en Naviswork. Dit doe je in projectteams met medestudenten, zodat je straks weet hoe je goed samenwerkt met anderen. Ook leer je andere professionele skills die onmisbaar zijn in het werkveld. Denk aan communiceren, het toepassen van je opgedane kennis, organiseren en probleemoplossend denken.

Let op: een groot onderdeel van deze opleiding is 3d-tekenen/modelleren. Je werkt dus veel achter je laptop aan 3d-tekeningen, plannen en het voorbereiden van bouwplannen.

In het eerste halfjaar duik je in de basiskennis die nodig is om aan bouwprojecten te werken.

Je leert:

 • berekeningen van het bouwproces door partners als de constructeur en de installatieadviseur te analyseren. Je bestudeert een gebouw vanuit verschillende disciplines, zoals bouwkundig, bouwfysisch, constructief en installatietechnisch. Ook begin je met het maken van bouwmodellen volgens het BIM-principe in 3D.
 • hoe een groot gebouw wordt gebouwd waarbij gekeken wordt naar de verschillende bouwmethodes, materialen, bouwplaatsinrichting, planning, begroting en contractvorming. 
 • Dit doe je aan de hand van 5 rollen die jij straks ook in je beroep tegen komt.

Fase 2

In het tweede halfjaar en het 2e jaar:

 • maak je een begin om deze kennis in praktijk te brengen bij een bouwbedrijf of architectenbureau;
 • pas je jouw kennis en vaardigheden als BIM-modelleur of werkvoorbereider toe tijdens je leerwerplek bij een bedrijf en ontwikkelt deze verder. Dit doe je bij voorkeur bij jouw stageplek van dinsdag tot vrijdag. Op maandag kom je naar school.
 • Dit doe je aan de hand van dezelfde 5 rollen waarbij je in deze fase dieper in gaat op de toepassing van de basiskennis uit fase 1. 
Bekijk de rolbeschrijvingen
 • 75%Praktijk
 • 25%Theorie

Zelfstudie

16
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Studiebelasting

40
uur per week

  Meer weten over deze opleiding?

  Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

  Tijdens de opleiding werk je in leer- en projectteams samen met medestudenten. Je werkt op de Hogeschool Utrecht aan echte projecten in samenwerking met bedrijven. Ervaren mensen uit de bouw geven inspirerende gastlessen, je neemt deel aan leuke workshops en je bouwt de kennis op die je nodig hebt. Een studiecoach helpt je met je professionele ontwikkeling, zodat jij straks helemaal klaar bent voor een baan of vervolgstudie.

  Je hebt een eigen laptop nodig tijdens deze opleiding. Hieronder vind je de aanbevolen specificaties:

  • een up-to-date besturingssysteem Windows
  • 8GB of meer intern geheugen
  • grafische kaart
  • 20GB of meer vrije ruimte
  • een 15” scherm met hoge resolutie
  • een accuduur van minimaal 6 uur

  Bij deze opleiding toetsen we door middel van feedback. Jouw medestudenten, docenten en externe opdrachtgevers geven gedurende het hele jaar feedback op je leerproces. Het is aan jou om deze feedback mee te nemen in de projecten die je uitvoert. Zo kom je tot het gewenste niveau, wat we elk semester toetsen door een interview met jouw docenten.

  Je rondt de opleiding af met een echt project van het bouwbedrijf of architectenbureau tijdens je afstudeerstage. 

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken of andere lesmaterialen ben je jaarlijks rond €500 kwijt. 

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

  Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

  Waarom Bouwmanagement studeren bij de HU?

  • Veel praktijkervaring

   Leren doe je bij ons niet alleen op school, maar ook door echte projecten uit te voeren voor bedrijven en andere opdrachtgevers.

  • Persoonlijke begeleiding

   De opleiding kan pittig zijn en er zijn veel verschillende specialisaties die je kan kiezen, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt veel begeleiding.

  • Toekomstbestendige opleiding

   Er is veel vraag naar mensen met een technische opleiding, dus je maakt straks veel kans op een baan.

  Heb je nog vragen?