Tijdens de opleiding

Een jaarrekening is een van de belangrijkste financiële documenten van een bedrijf. Tijdens je studie Accountancy ontdek jij alle ins en outs. Daarnaast leer je hoe je bedrijven het beste kunt adviseren over hun administratie, financiering en bedrijfsprocessen.

Inhoud van de opleiding Accountancy

In het eerste studiejaar volg je een brede propedeuse, samen met studenten van de opleidingen Finance, tax & advice en Finance & control. Je doet kennis op over bedrijfseconomische vraagstukken, zodat je als accountant weet wat er speelt. Daarnaast train je vaardigheden die je helpen beter te communiceren en onderzoek te doen. Ook werk je aan praktijkopdrachten. De kennisvakken zijn altijd toepassingsgericht. Je leert dus niet alleen theoretische kennis, maar ook hoe je die kennis toepast in de praktijk.

Modules

In vier modules leer je om te werken in en met een financiële administratie en bedrijfsprocessen in te richten. Ook ga je aan de slag met zakelijke dilemma’s en maak je kennis met het beroep van de accountant. Je gaat al echt de praktijk in om te zien waar je later gaat werken.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar ga je je meer specialiseren. Je volgt modules die aansluiten bij je toekomstige werkzaamheden. Hierbij ligt de nadruk op het zelfstandig omgaan met praktijksituaties. De projecten die je met je studiegenoten oppakt, zijn ontwikkeld met mensen uit de praktijk. Zo ga je bijvoorbeeld werken met speciale software voor accountants, zoals CaseWare. Je ontwikkelt op deze manier jouw kennis en vaardigheden om een goede accountant te worden.

Je ontwikkelt je als toekomstig accountant en gaat dieper in op het werken van een financiële administratie en de bijbehorende processen. Zo leer je hoe je deze moet inrichten en controleren.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar volg je een minor binnen of buiten de HU. In het tweede deel van het jaar richt je je verder op de werkzaamheden van een accountant. De praktijk neemt een steeds grotere rol in binnen je studie. Je krijgt gastcolleges van accountants en oefent je professionele houding. Ook krijg je feedback van een accountant. Je sluit het jaar af met externe verslaggeving: de inrichting van de jaarrekening en belastingrecht.

Je mag je derde jaar voor de helft zelf inrichten, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om een premaster accountancy bij sommige universiteiten te kiezen. Dit is een mooie kans om je studiecarrière te versnellen. Maar je kunt ook een half jaar modules volgen in het buitenland. Het is aan jou! Het tweede deel van het jaar staat in het teken verdieping in het accountancyvak.

De vakken van jaar 3

Praktijk en theorie komen volledig samen in het vierde jaar. Je volgt het landelijk examen Accountancy (OverAll-Toets) waarbij je alle kennis van je opleiding gaat toepassen op casussen uit de praktijk. In het tweede deel van het jaar studeer je af door het maken van een afstudeeropdracht bij een accountancy-organisatie. Je laat in het vierde jaar zien dat je op bachelorniveau functioneert en klaar bent om door te studeren voor AA- of RA-accountant.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Accountancy: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

20
uur per week
  • 60%individueel werk
  • 40%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Accountancy krijg je onder meer te maken met de volgende lesvormen:

    • hoorcolleges
    • werkcolleges
    • projecten
    • gastcolleges

    De modules sluit je af met tentamens en projectopdrachten, zoals het schrijven van een paper of het inrichten van een administratie. Aan het eind van de opleiding doe je de OAT (OverAll-Toets). Dit is een landelijk examen waarin de drie hoofdmodules (Bestuurlijke Informatieverzorging, Controleleer en Externe verslaggeving) in één dag in een examen worden getoetst.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

    Tijdens je opleiding werk je in een leerteam onder begeleiding van jouw leerteamcoach. In een leerteam werk je samen met medestudenten aan zowel inhoudelijke als persoonlijke leerdoelen.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Accountancy? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Je loopt een deel van je opleiding stages bij accountantskantoren. Tijdens deze stages houd je je onder begeleiding van een accountant bezig met de samenstelling of controle van de jaarrekening.

    Naast de voltijdopleiding accountancy kan je er ook voor kiezen om vanaf het tweede jaar duaal te studeren. Dit betekent dat je 3 dagen per week “lerend werkt” bij een accountantskantoor en de overige 2 dagen lessen volgt aan de HU. Studenten die kiezen voor duaal studeren kunnen zo al veel sneller de relatie leggen tussen wat ze in de lessen leren en de toepassing hiervan in de praktijk.

    In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

    Waarom Accountancy studeren bij de HU?

    • Innovatiekracht door business-data

      Een accountant werkt steeds meer met nieuwe technologie en big data. Daarom besteedt Hogeschool Utrecht hier veel aandacht aan.

    • Brede propedeuse

      Het eerste jaar krijg je een brede basis: je studeert samen met studenten van Finance & Control en Finance, Tax & Advice.

    • Intensieve samenwerking met bedrijfsleven

      Hogeschool Utrecht werkt veel samen met het bedrijfsleven. Zo ga je al tijdens je opleiding op bezoek bij bedrijven uit de financiële sector.

    Heb je nog vragen?