Na de opleiding

Met je diploma op zak ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Vaak begin je als assistent-accountant. Wanneer je ook een vervolgopleiding aan de universiteit of een post-hbo-opleiding hebt afgerond, kun je doorgroeien tot registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA).

accountancy

Wat kan ik worden met Accountancy?

In deze functie ben je een vertrouwenspersoon voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Je stelt jaarrekeningen samen, geeft advies op financieel en fiscaal gebied en vult aangiftes in.

Als assistent-accountant werk je bij een accountantsbureau. Je houdt je bezig met de boekhouding en de financiële administratie van diverse klanten.

Als controller ben je eigenlijk het geweten van een organisatie. Je controleert de cijfers en rapporteert erover aan de directie. Voor hen ben je ook een sparringpartner voor financiële zaken.

De financiële directeur is verantwoordelijk voor het financiële beleid binnen een organisatie. Vaak is dit de op een na hoogste functie in een bestuur.

Als registeraccountant adviseer je grotere bedrijven over hun financiële processen. Voor sommige organisaties stel je de jaarrekening samen, in andere gevallen ben je juist meer controlerend bezig.

Je kunt aan de slag bij

 • Middelgroot of klein accountantskantoor
 • De Big Four: PWC, EY, KPMG en Deloitte
 • Alle soorten profit en non-profit organisaties, inclusief ministeries, Belastingdienst en beursgenoteerde bedrijven
 • Financial consultancy
 • Je eigen bedrijf
Na de opleiding Accountancy: rekenmachine

Baankans

89%
vindt een baan binnen 1,5 jaar
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

  Doorstuderen na je diploma?

  Wil je na je bacheloropleiding nog verder studeren? Kies dan voor een vervolgopleiding bij Hogeschool Utrecht of een interessante master bij een universiteit. Hieronder vind je enkele masters die goed aansluiten op deze studie. Goed om te weten: voor sommige masters aan de universiteit heb je een premaster nodig.

  Om accountant te worden moet je na je hbo verder studeren aan een universiteit voor de RA-titel, of aan een post-hbo-opleiding voor de AA-titel.

  Heb je nog vragen?