Onderwijscongres 2017 ‘Onderwijs in de toekomst’

19-01-2017

Op donderdag 19 januari vond in Vergadercentrum Domstad het Onderwijscongres 2017 plaats. In deze zevende en laatste editie gingen ruim 300 FNT- én andere HU-collega’s onder het motto ‘Onderwijs in de toekomst’ met elkaar in gesprek. Centraal stond de vraag: hoe zorgen we ervoor dat ons onderwijs toekomstbestendig wordt? Dagvoorzitter was docent Willemijn Stout. Gezien de vele positieve reacties kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag.

HU Onderwijscongres 2017

De dag begon met een lezing van Ruud Veltenaar waarin hij zijn visie gaf op het onderwijs in de toekomst. Zijn advies: laat leren beter aansluiten op de individuele eigenschappen en behoeften van studenten en hun toekomst. Dus meer aandacht voor creativiteit, meesterschap, passie en co-creatie.

Na drie rondes workshops met ‘best practices’ van docenten uit hun eigen lespraktijk, werd de dag afgesloten met een samenvattende one-man-musical van Ad-Just Bouwman. Input voor zijn humoristische verhaal kwam van docenten en studenten in de zaal.

Tijdens het congres werd tevens afscheid genomen van FNT-directeur André Henken, die na zeven jaar de hogeschool per 1 januari heeft verlaten. Tijdens het officiële afscheid in de zaal bedankte Jan Bogerd André voor zijn grote inzet voor de FNT en de bereikte resultaten. Zo memoreerde hij de totstandkoming van de vier technische instituten, de ontwikkeling van brede bachelors bij de FNT (trendsettend binnen het landelijke htno) en de verhuizing van de faculteit naar de Uithof. En last but not least: de invulling van het nieuwe HU-profilerings-thema ‘Kwaliteit van (samen)leven in een stedelijke omgeving’. Na dit zaalmoment volgde in de Foyer een receptie, waar vele congresbezoekers en extra genodigden de tijd namen om persoonlijk afscheid te nemen van André.

Op deze pagina tref je de presentaties, video’s, foto’s en twee korte nieuwsberichten aan.

Lezing

  • Stop Stealing Dreams: de toekomst van een levenlang mensgericht leren (deze presentatie is aan te vragen via de website van Ruud Veltenaar)

Sessiepresentaties

Ronde 1

Ronde 2

Ronde 3

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

E onderwijscongres2017@hu.nl
T 06-45 89 63 97 (Andy Wagenaar)

 

Videorapportages

Plenaire ochtendprogramma
Plenaire middagprogramma (inclusief afscheid André Henken)