Openbare les Lisette Munneke

Openbare les Lisette Munneke

Hogeschool Utrecht nodigt je graag uit voor de openbare les van Lisette Munneke op 22 mei 2024. Tijdens deze openbare les wordt Lisette officieel benoemd tot lector Didactiek van Onderzoekend Vermogen bij het lectoraat Onderzoekend Vermogen. Het lectoraat is gesitueerd in het Kenniscentrum Leren en Innoveren.

"Moedige ruimte maken, onderzoekend vermogen als essentiële competentie in werken aan complexe opgaven"

Titel van de openbare les van Lisette Munneke

Ben jij moedig genoeg om de ruimte van het niet-weten op te zoeken? Te bevragen wat je denkt zeker te weten? Vaak denken we dat "meer weten" houvast biedt in onze complexe wereld vol vragen en onzekerheden. We proberen in onze hbo-opleidingen studenten met onderzoekend vermogen op te leiden zodat ze kunnen bijdragen aan de complexe vraagstukken in hun eigen beroepspraktijken. Daarbij moeten studenten leren kritisch met het "weten" om te gaan en begrijpen dat standaardoplossingen niet geschikt zijn voor iedere persoon en situatie. Ook moeten ze leren om bewust om te gaan met het "niet-weten". Hoe ga je als professional om met situaties waarin het niet zo duidelijk is wat goed is om te doen? Voor dit bewustzijn is onderzoekend vermogen een belangrijke competentie. Maar, is onze gangbare blik op deze competentie wel ruim genoeg? Bereiden we studenten momenteel goed genoeg voor op een wereld waar vaak geen pasklare antwoorden zijn? Leren we ze voldoende om te kunnen handelen vanuit de informatie/kennis/ervaring die voor handen is? En hoe zit het met het onderzoekend vermogen van alle andere betrokkenen, zoals hbo-docenten, praktijkgerichte onderzoekers en praktijkpartners, als we samenwerken aan een vraagstuk? Deze vragen staan centraal in deze openbare les.

 

Nieuwsgierig geworden naar de moedige ruimte van het niet-weten? Dan hopen we je te mogen verwelkomen op 22 mei bij deze openbare les.


Programma

 • 14.45 uur: inloop
 • 15.00 uur: opening
 • 15.05 uur: theatrale dialoog "moedige ruimte maken" in samenwerking met Helen Catsburg
 • 15.20 uur: openbare rede door Lisette Munneke
 • 15.50 uur: driehoeksgesprek over moedige ruimte maken in een maatschappelijk probleem
 • 16.15 uur: positionering lectoraat binnen kenniscentrum en HU
 • 16:30 uur: overhandiging lectorenpenning
 • 16.45 uur: afsluiting

  Na afloop van de openbare les is er een borrel op het HU-plein op Padualaan 101. Hier is gelegenheid om Lisette te feliciteren en na te praten.

Praktische informatie

 • Datum: Woensdag 22 mei 2024
 • Tijd: 15:00 tot 16.45 uur (inloop 14:45 uur)
 • Locatie: Padualaan 101, Utrecht of online

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden. In het aanmeldformulier kun je aangeven of je live of online aanwezig wilt zijn bij de openbare les. 

Heb je nog vragen over de openbare les? Mail dan naar openbareles@hu.nl

Deel dit evenement