Lectoraat Werken in Justitieel Kader
Forensisch sociale professionals werken met cliënten in een justitieel kader die een risico voor anderen vormen. Ze werken bijvoorbeeld bij de reclassering, het gevangeniswezen of de forensische zorg. Dit werk vereist specifieke vaardigheden, doeltreffende werkwijzen en gerichte opleidingen. Ons lectoraat draagt bij aan de professionaliteit en continuïteit van dit werkveld.
Wat maakt het dagelijks handelen van forensisch sociale professionals effectief? Hoe begeleiden zij cliënten succesvol bij de afbouw van delinquent of antisociaal gedrag, en ondersteunen ze hen om hun plek in de samenleving in te nemen? Welke vaardigheden, houding en kennis hebben zij daarvoor nodig?
Deze onderzoekslijn richt zich op de professionele kwaliteit van deze beroepsgroep. We kijken onder meer hoe professionals wetenschappelijke kennis effectief inzetten, de verbinding maken met ervaringskennis van professionals en met voorkeuren en ervaringen van cliënten. Ook onderzoeken we de rol van persoonlijke overtuigingen.
Projecten
Bij de begeleiding en re-integratie van cliënten in een justitieel kader zijn vaak verschillende instellingen, afdelingen en medewerkers betrokken. Voor succesvolle re-integratie is het belangrijk dat cliënten samenhang ervaren in de begeleiding en zorg door verschillende professionals. De onderzoekslijn 'Continuïteit' bekijkt wat forensisch sociale professionals nodig hebben om die samenhang te realiseren.
We kijken onder andere naar:
- de behoeften van cliënten en professionals als het gaat om doorlopende zorg en begeleiding;
- samenwerking tussen werkers met verschillende specialismen en vanuit verschillende organisaties;
- bestaande initiatieven om de continuïteit te bevorderen.
Projecten
Werkalliantie tussen professional en cliënt in het (semi)gedwongen kader
In de reclassering, jeugdbescherming en schuldhulp hebben professionals een begeleidende en controlerende taak. Wat doet dit met de relatie met de cliënt?
Werken op afstand in het sociaal domein
Door ervaringen uit het brede sociale domein te verzamelen kan worden bepaald bij welk type dienstverlening het werken op afstand optimaal kan worden ingericht
Werken op afstand: online werken in het gedwongen kader
Hoe ervaren reclasseringswerkers en cliënten het contact in een virtuele omgeving?
Publicaties
- De werkalliantie als onderwerp van gesprek tussen cliënten en professionals
- Adherence to Structured Risk Assessment Guidelines: Development and Preliminary Evaluation of an Adherence Scale for the START:AV
- Changes in offender-rated working alliance in probation supervision as predictors of recidivism
Onderwijs
Het lectoraat draagt op verschillende manieren bij aan het hbo-onderwijs. We betrekken studenten en docenten actief bij onderzoek. Het lectoraat ontwikkelt nieuwe opleidingen en modules, waaronder de Master Forensisch Sociale Professional, in samenwerking met het Instituut voor Recht. Verder werken we nauw samen met andere kennisinstellingen.
“Effectief handelen van forensisch sociale professionals is van groot belang voor de afbouw van delinquent of ander risicovol gedrag, om inclusie van delinquenten in de samenleving te ondersteunen en de veiligheid van kinderen en jeugdigen te vergroten”
Jacqueline Bosker Lector Werken in Justitieel Kader
Samenwerking
Het lectoraat wordt mede gefinancierd door Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ, Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering. Het lectoraat werkt structureel samen met Lectoraat Waarde van Reclasseren, Saxion Hogeschool en het lectoraat Verslavingskunde en Forensische Zorg, Hanzehogeschool Groningen.