Herstelgericht werken in de GGZ

Het project is een samenwerking tussen het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning (HU), het lectoraat GGZ en Samenleving (Windesheim) en partners in Tsjechië en Estland die samenwerken in het CARe Netwerk. In het project zal een modulair educatief programma worden ontwikkeld.

 

Doel

Het doel van het project is om een aantal onderwijsmodules te ontwikkelen over principes en methoden van persoonsgerichte en op mensenrechten gebaseerde herstelgerichte zorg. 

Resultaten

Het project zal bijdragen aan de kwaliteit van de zorg in met name Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen, waarbij traditionele institutionele voorzieningen kunnen hervormen naar herstelondersteunde zorg en community-based care.

Looptijd

01 september 2023 - 31 augustus 2026

Aanpak

Er worden vier modules ontwikkeld: een introductiemodule, een methodiekmodule, een module voor leidinggevenden en een train-the-trainer module. De ontwikkeling vindt plaats in cocreatie met een diversiteit aan professionals, managers, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en docenten/onderwijsontwikkelaars.

"“Dit project zal de transformatie van de traditionele geestelijke gezondheidszorg ondersteunen naar een zorgmodel dat gebaseerd is op persoonlijk herstel, mensenrechten en sociale inclusie.” "

Impact voor het onderwijs

In het project wordt kennis uit onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk bij elkaar gebracht. De ontworpen trainingsmodules komen ter beschikking van GGZ-instellingen en opleidingen.

Samenwerking met kennispartners

Cofinanciering

Het project wordt medegefinancierd door Erasmus+ Programme - Project 2023-1-NL01-KA220-ADU-000157907.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Jean-Pierre Wilken

  • Lector
  • Lectoraat: Participatie Zorg en Ondersteuning