Marlies van Steenbergen | lector | lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren

Marlies van Steenbergen

Lector

Dr. Ir. Marlies van Steenbergen is sinds 2017 lector bij het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren. Ze richt zich op de vraag hoe professionals op ethisch verantwoorde wijze digitale innovaties kunnen vormgeven en, met behulp van Value Sensitive Design, kunnen werken aan een positieve impact op mens en maatschappij.

Marlies studeerde Algemene Taalwetenschap aan Rijksuniversiteit Groningen en Technische Informatica aan TU Delft. In 2011 promoveerde ze aan Universiteit Utrecht op de effectiviteit van architectuurfuncties. Van 2000 tot 2022 werkte ze als consultant enterprise architectuur bij Sogeti Nederland. Ze ontving de NAF-penning 2018 voor haar bijzondere betekenis voor de ICT-architectuurgemeenschap in Nederland. 

"Technologie is niet neutraal en professionals moeten zich rekenschap geven van de impact van hun technologische keuzes"

Marlies is als lector verbonden aan de Master of Informatics, waar ze medeverantwoordelijk is voor het borgen van de onderzoekskwaliteit in het curriculum. Samen met docenten ontwikkelde en geeft ze de Masterclasses Ethiek in de digitale wereld (MoI) en Digital Ethics (DDB).

Expertises

  • Value Sensitive Design
  • Digital Ethics
  • Datagedreven diensten

Publicaties


Projecten

Nieuws

Marlies van Steenbergen ontvangt de NAF-Penning 2018

Lector Marlies van Steenbergen onderscheiden voor rol in Nederlandse ICT

Tijdens het vakcongres voor IT-architecten, dat jaarlijks door het Nederlands Architectuur Forum (NAF) wordt georganiseerd, ontving HU-lector Marlies van Steenbergen 15 november de NAF-penning.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?