Zij-instroom Tweedegraads Lesbevoegdheid

Heb je of krijg je een aanstelling in het voortgezet onderwijs en heb je een vakverwante hbo- of wo-opleiding? Dan kun je via het zij-instroomtraject binnen enkele jaren bevoegd in het onderwijs aan de slag. Ook professionals met een andere bevoegdheid kunnen van dit traject gebruik maken. Alleen voor de bevoegdheid techniek geldt een afwijkende instroomeis.

Cursus Zij-instroom tweedegraads lesbevoegdheid: docent voor een klas met studenten

Een zij instroomtraject wordt op maat gemaakt en afgestemd op eerdere opleidings- en werkervaring. HU, de werkgever en de zij-instromer sluiten een tripartite overeenkomst, waarmee de werkgever subsidie aanvragen om dit traject te bekostigen. Zij-instromers worden als contractanten ingeschreven.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Start Er zijn vier momenten in het jaar waarop je met dit traject kunt starten.
Lesdata Je volgt een vaste dag per week les op de HU. Het verschilt per opleiding welke dag dit is. Incompany is op locatie, lesdag in samenspraak met werkgever.
Studie-investering 25-30 uur per week (inclusief colleges), afhankelijk van het aantal vakken per periode.
Kosten € 10000 (vrij van btw)
Deelnemers in overleg
Locatie Incompany, HU locaties
Diploma Getuigschrift bekwaamheidsonderzoek -baccalaureaat- met tweedegraads bevoegdheid

Opleidingsinhoud

Hoe je opleiding er precies uit komt te zien, wordt bepaald aan de hand van de bevindingen tijdens het assessment en het opleidingsadvies dat daaruit voortvloeit. Wil je alvast wat meer algemene informatie over de lerarenopleiding van je keuze? Kijk dan op de pagina van de betreffende opleiding.

 • Maken van een portfolio
 • Criterium Gericht Interview
 • Praktijkopdracht/ lesbezoek
 • (Formatieve kennistoets)
 • Rapportage

Dit assessmenttraject beslaat ongeveer 2-3 maanden.

Toelating

Voor Zij-instroom Tweedegraads Lesbevoegdheid gelden de volgende toelatingseisen:

 • Je hebt minimaal een vakverwante afgeronde hbo- of wo-opleiding.
 • Voor het vo geldt voor een aantal beroepsgerichte profielvakken dat een middenkader of specialistenopleiding (niveau 4 dus) voldoende is om in te stromen. Dit gaat om de volgende vakken:
  bouwen, wonen en interieur; produceren, installeren en energie; mobiliteit en transport; en horeca, bakkerij en recreatie.
 • Je geeft minimaal 8 uur per week les op een school voor voortgezet onderwijs in het vak waarvoor je de bevoegdheid wilt halen.
 • Je hebt de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven gestaan bij een lerarenopleiding.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je samen met je werkgever een aanvraag indienen bij de lerarenopleiding voor een assessment. Daarna kun je toegang krijgen tot een zij-instroomtraject.


Na deze opleiding

 

HU biedt ook een eerstegraads zij-instroomtraject aan. Neem voor meer informatie contact op met assessmentbureau.fe@hu.nl.

HU biedt in een aantal vakken een master lerarenopleiding eerstegraads aan. Dit geldt voor de vakken: aardrijkskunde, biologie, Duits, Engels, Frans, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde.


Overige informatie

 • Startassessment €2330,-,
 • Opleiding ca. €10.000,- - €17.500,- afhankelijk van de grootte van het opleidingsprogramma.

Hier zijn de lesmaterialen niet bij inbegrepen.

Voor deze opleiding kan je werkgever subsidie aanvragen (regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom). Op de website van het Ministerie van OC&W vind je meer informatie over deze subsidie, over het zij-instroomtraject en over het vak docent.

Waarom Zij-instroom Tweedegraads Lesbevoegdheid bij de HU?

 • Assessment

  Bij het startassessment wordt in kaart gebracht wat je met betrekking tot het docentschap in huis hebt. Alleen op de leemtes en je leervragen wordt een opleidingsprogramma vastgesteld. Het traject is daarom op maat.

 • Praktijkgericht

  Opleidingen zijn praktijkgericht en worden samen met de beroepspraktijk vormgegeven

 • Direct toepasbaar

  Veel mogelijkheden op de eigen werkplek

Direct contact

Bureau Assessment & Validering

Student aan het werk achter laptop

Interesse in de opleiding Zij-instroom Tweedegraads Lesbevoegdheid?