Zij-instroom Eerstegraads Lesbevoegdheid

Wil jij leerlingen inspireren, motiveren en voldoende bagage meegeven voor de toekomst? Maak de overstap naar het onderwijs als zij-instromer. Ben je al tweedegraads docent en wil je ook lesgeven in de bovenbouw van havo en vwo? Dan is het zij- instroomtraject eerstegraads lesbevoegdheid wat voor jou!

Als zij-instromer haal je in maximaal twee jaar tijd je eerstegraads lesbevoegdheid. Hoe lang de opleiding duurt hangt af van jouw vooropleiding en werkervaring. Bij het geschiktheidsonderzoek kijken we waar je staat als docent en of je in twee jaar tijd opleidbaar bent. Op basis daarvan maken we een individueel opleidingsplan. Eén ding is zeker: je staat al vanaf de eerste dag voor de klas in het voortgezet onderwijs.

Handig om te weten

Startmoment September 2025
Deadline aanmelden geschiktheidsonderzoek: 15 april
Lesdata Op woensdag in de lesweken
Studie-investering 20-28 uur
Kosten

€ 2685 (vrij van btw)

De kosten voor het geschiktheidsonderzoek zijn € 2685 (incl. BTW). De zij-instroom in beroep is een gesubsidieerd traject om leraar te worden. Deze subsidie voor het geschiktheidsonderzoek en de opleiding vraagt jouw werkgever aan bij DUO.
Locatie Padualaan 97 Utrecht , Incompany
Diploma Getuigschrift bekwaamheidsonderzoek -baccalaureaat- met eerstegraads bevoegdheid

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding? Meld je aan voor het geschiktheidsonderzoek.

Opleidingsinhoud

Met onze eerstegraads masters leer je lesgeven aan de bovenbouw van havo/vwo en op het hbo. Kennis van één specifiek schoolvak heb je natuurlijk al, maar tijdens de master verdiep je je nog verder in het vak. Zo kunnen de leerlingen jou het hemd van het lijf vragen. 

Voordat je aan de opleiding begint doe je het geschiktheidsonderzoek. Hierin wordt gekeken of je direct zelfstandig voor de klas kan staan én of je in twee jaar tijd opleidbaar bent.

Onderdelen geschiktheidsonderzoek

 • Maken van een portfolio
 • Criterium Gericht Interview
 • Praktijkopdracht/ lesbezoek
 • Formatieve kennistoets
 • Rapportage

Dit assessmenttraject beslaat ongeveer 2-3 maanden.

Hoe je opleiding er precies uit komt te zien, wordt bepaald aan de hand van de bevindingen tijdens het geschiktheidsonderzoek en het opleidingsadvies dat daaruit voortvloeit. Iedere zij-instromer heeft namelijk een andere achtergrond en daarom krijg je een individueel op-leidingsprogramma op basis van jouw vooropleiding en werkervaring. Beschik je bijvoorbeeld al over pedagogische kwaliteiten, dan hoef je daar geen les in te krijgen. Hetzelfde geldt voor schrijfvaardigheid of algemene didactische vaardigheden.  

Wat tijdens de master in ieder geval aan bod komt is dat je leert nadenken over onderwijs-vernieuwing, zodat je op jouw school initiatief kunt nemen om het onderwijs te verbeteren.

Wil je alvast meer informatie over de lerarenopleiding van het vak waarin je lesgeeft? Kijk dan op de opleidingspagina van de master die hierop aansluit.

Tijdens het zij-instroomtraject eerstegraads lesbevoegdheid combineer je leren met werken. Je staat vanaf de eerste dag betaald voor de klas. Dit doe je zelfstandig, maar wel met begeleiding vanuit de school. Je kiest zelf hoeveel dagen je werkt. De meeste zij-instromers werken 2 of 3 dagen per week op een middelbare school. Naast je werk als docent volg je zelf ook één dag in de week lessen op de HU. 

Tijdens het zij-instroomtraject zijn er verschillende vormen van toetsing. Zo krijg je een kennis-examen, dossieropdrachten, mondelinge examens en een praktijkopdracht.

Je gaat als zij-instromer aan de slag met wat je nog moet ontwikkelen. Tijdens het geschikt-heidsonderzoek wordt gekeken welke docentvaardigheden en kennis je al bezit en wat je ontwikkelpunten zijn. Denk bijvoorbeeld aan verdieping in het vak, didactiek in de bovenbouw of onderzoek doen.

toelating

Je hebt een wo-opleiding in het schoolvak dat je wilt geven. Of je hebt een tweedegraads bevoegdheid in hetzelfde vak, of een eerstegraads bevoegdheid in een ander schoolvak. Je geeft minimaal 8 lesuren per week les in de bovenbouw havo/vwo in het vak waar je een bevoegdheid voor wilt halen. Je hebt de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven gestaan bij een lerarenopleiding. Deze eis geldt niet als je de opleiding hebt afgerond.

Na deze opleiding

Met je eerstegraads lesbevoegdheid mag je je lesgeven aan de bovenbouw van havo/vwo en op het hbo. Je merkt dat deze leerlingen niet alleen ouder maar ook zelfstandiger zijn. Na de opleiding bezit je als eerstegraads docent nog meer vakkennis dan je al had. Deze kennis zet je in om eindexamenleerlingen te helpen slagen.

De arbeidsmarkt voor (eerstegraads) docenten is gunstig. Je kunt lesgeven in de bovenbouw van havo/vwo en op het hbo, maar je eerstegraads lesbevoegdheid biedt vaak ook kansen om door te groeien binnen jouw school. Wie weet word je in de toekomst wel sectiehoofd. Als eerstegraads docent heb je niet alleen meer carrièremogelijkheden, het levert je ook meer salaris op. Je zit namelijk een loonschaal hoger.

Je hebt de tools om leerlingen te stimuleren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Je hebt inhoudelijke kennis om mee te werken aan nieuwe methodes. En je hebt genoeg ervaring om problemen bij leerlingen te herkennen en ze de juiste weg te wijzen.

Overige informatie

 • Geschiktheidsonderzoek € 2685
 • Opleiding ca. € 10.000 - € 17.500 afhankelijk van de inhoud van het opleidingsprogramma. 

Hier zijn de lesmaterialen niet bij inbegrepen. Voor deze opleiding kan je werkgever subsidie aanvragen. Op de website van het Ministerie van OC&Wexterne link vind je meer informatie over deze subsidie, over het zij-instroomtraject en over het vak docent.

Dit zij-instroomtraject is bedoeld voor iedereen die als eerstegraads docent aan de slag wil in het voortgezet onderwijs. Je bent al tweedegraads bevoegd leraar, maar wilt lesgeven in een ander vak. Of je hebt een universitair diploma dat aansluit op een schoolvak. Denk aan geschiedenis of wiskunde.

Waarom zij-instroom eerstegraads lesbevoegdheid bij de HU?

 • Praktijk staat centraal

  Je leert in de praktijk en ook de lessen op de HU worden samen met de beroepspraktijk vormgegeven.

 • Direct toepasbaar

   Wat je leert breng je meteen in de praktijk op je werkplek.

 • Kom verder in je carriere

  Je bezit de kwaliteiten om extra taken op je te nemen binnen jouw school. Bijvoorbeeld managementtaken.

het assessmentbureau is Geaccrediteerd door:

Student aan het werk achter laptop

Interesse in de opleiding Zij-instroom Eerstegraads Lesbevoegdheid?