Ben je een beeldend, drama of muziekmens? Weet je goed hoe je zelf in het leven staat en wil je anderen helpen om (weer) regie over hun leven te krijgen? Dan is de opleiding Vaktherapie echt iets voor jou. Vanaf het eerste jaar kan je gericht aan de slag binnen jouw kunstvorm: beeldend, drama of muziek. Samen met je medestudenten ga je leren hoe je jouw kunstvorm het beste in kan zetten om mensen te helpen.
Top-opleiding 2017

Topopleiding

Deze opleiding is door de Keuzegids hbo 2024 beoordeeld als topopleiding en behoort in het vakgebied tot de beste.
Deeltijdopleiding Vaktherapie: student aan het werk achter haar laptop

De opleiding Vaktherapie is een kleinschalige opleiding. Je werkt veel samen met medestudenten en er is veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. Je leert meer over je kunstvakken, maar ook over onderzoek, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast begeleidt jouw SLB’er (StudieLoopbaanBegeleider) je tijdens de hele studie. In je stage leer je om jouw passie en geleerde vaardigheden direct in te zetten om echte cliënten te helpen.

Handig om te weten

Aanmelddeadline Uiterlijk 15 augustus
Startmoment 1 september
Lesdata woensdag de hele dag, donderdag een dagdeel (afhankelijk van het rooster)
Studie-investering Thuisstudie 4 tot 8 uur per week
Collegegeld € 2314 (vrij van btw)
Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie De Nieuwe Poort 21 Amersfoort
Diploma Bachelor of Arts (BA)
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam B Vaktherapie
Croho-code 34644
Vaktherapie (Creatieve Therapie), tijdens de opleiding
De opleiding

Help je cliënten met kunst

Leer hoe je muziek, beeldende vorming of drama inzet in je werk. Duik in psychologische stromingen en therapievormen. Bedenk innovatieve oplossingen voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken en leer verschillende gesprekstechnieken.

Vaktherapie (Creatieve Therapie), carrièreperspectief
Carrièreperspectief

Werken met verschillende doelgroepen

Je kunt na deze studie zelfstandig therapie geven in jouw kunstdiscipline. Hierdoor kun je werken in verschillende organisaties. Bijvoorbeeld in de jeugdhulpverlening, het speciaal onderwijs, asielzoekerscentra of in TBS-klinieken.

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 28 mei en 7 juni. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen?

Wat kost een hbo-opleiding?

Benieuwd naar de kosten voor de opleiding Vaktherapie? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400,- kwijt.

Vanaf 1 september 2023 valt de opleiding Vaktherapie onder het domein gezondheidszorg. Door deze wijziging wordt het gunstiger om Vaktherapie als tweede opleiding te kiezen, mits je niet al een opleiding hebt afgerond in de domeinen Gezondheidszorg of Educatie.
Als je al een Bachelor of Arts-diploma in het domein gezondheidszorg of educatie hebt, geldt de stapelaarsregeling dus nog wel.

Wil je hier meer over weten of heb je vragen over jouw eigen situatie? Neem dan contact op met vaktherapie-selectie@hu.nl.

Waarom Vaktherapie studeren bij de HU?

  • Kleinschalige opleiding ingebed in sociale domein

    De opleiding is kleinschalig. Daardoor is er veel persoonlijke aandacht en is de betrokkenheid tussen docenten en studenten groot. Door de inbedding in het sociale domein, kan je in veel sectoren aan de slag.

  • Goed arbeidsmarktperspectief

    Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerde vaktherapeuten is goed. Je kan werken in een groot aantal sectoren, zoals gezondheidszorg, klinische zorg, onderwijs of jeugdhulpverlening of ouderenzorg.

  • Creatief en ondernemend

    Door vakken als ondernemerschap, projectmatig werken en design thinking heb je de vaardigheden in huis om als ondernemend vaktherapeut je eigen praktijk op te zetten.

Veelgestelde vragen

Ja, als professional kan je met de opleiding Vaktherapie de combinatie van kunst en zorg maken. Voor toelating is er een selectieprocedure. Je moet aantonen dat je vakbekwaam bent in de muziek, drama of beeldende kunst. Lees meer over de toelatingseisen en selectieprocedure.

Het gemiddelde salaris van een vaktherapeut die werkt in een instelling is € 2.300 bruto per maand. Het gemiddelde uurtarief bij een eigen praktijk ligt tussen de € 45 en € 50.

Een vaktherapeut is een professional in één of meerdere kunstdisciplines die mensen met emotionele, sociale of psychische problemen behandelt. Door bijvoorbeeld muziek te maken of te schilderen wordt iemand zich hiervan bewust en dit helpt in het ontwikkel- of genezingsproces.

Amanda Speekenbrink, hbo-deeltijdopleiding Vaktherapie, Hogeschool Utrecht

"Om een goede therapeut te worden, is het belangrijk eerst jezelf te leren kennen. Dit leer je dan ook tijdens de opleiding Vaktherapie."

Amanda Speekenbrink
Corine Leferink, oud-student Vaktherapie deeltijd

"Persoonlijke loopbaan op maat"

Corine Leferink (50) Oud-student
Maaike van der Doelen, hbo-deeltijdopleiding Vaktherapie, Hogeschool Utrecht

"Om deze opleiding goed te kunnen volgen moet je kunnen plannen, naar jezelf durven kijken en zelfkennis hebben."

Maaike van der Doelen (41)

Vragen over de opleiding?