Ben je kunstzinnig, creatief, flexibel en sociaal? Wil je mensen helpen en weet je ook goed hoe je zelf in het leven staat? En wil je gelijk tijdens je studie aan de slag in de praktijk? Dan is de opleiding Vaktherapie in deeltijd iets voor jou. Tot 1 september 2018 heette de opleiding Creatieve Therapie. Slechts de naam is in overleg met werkveld aangepast naar Vaktherapie op 5 Hogescholen.
Deeltijdopleiding Vaktherapie: student aan het werk achter haar laptop

Per 1-9-2018 is Vaktherapie de nieuwe naam van Creatieve Therapie. Met deze naamswijziging trekt de HU gezamenlijk op met de vier andere hogescholen die deze opleiding aanbieden. De nieuwe naam sluit aan op de registratie bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen, na het afstuderen. Daarmee is (h)erkenning in het werkveld gegarandeerd.

Handig om te weten

Aanmelddeadline Uiterlijk 15 augustus
Start 1 september
Lesdata Woensdag en donderdag
Studie-investering Circa 8 uur per week
Collegegeld € 2168 (vrij van btw)
Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie De Nieuwe Poort 21 Amersfoort
Diploma Bachelor of Arts (BA)
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam B Vaktherapie
Croho-code 34644
Vaktherapie (Creatieve Therapie), tijdens de opleiding

Kunstzinnig, onderzoekend en ondernemend

Een vaktherapeut gebruikt kunstzinnige middelen om klachten of problemen bij mensen te verminderen of te verhelpen. Hiervoor kies je een kunstvorm waar je al actief in bent: muziek, drama of beeldend vormen. Daarnaast leer je ook over onderzoek en ondernemerschap.

Vaktherapie (Creatieve Therapie), carrièreperspectief

Aan de slag als vaktherapeut

Als vaktherapeut zet je kunst in om mensen te helpen met bijvoorbeeld angststoornissen, autisme of gedragsproblemen. Je biedt een actieve en fysieke vorm van therapie, waarbij mensen hun gevoelens kunnen uiten via muziek, drama of beeldende vorming.

Aanmelden

Zin om te beginnen? Meld je direct aan!

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 31 mei en 25 juni. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Kosten

Benieuwd naar de kosten voor de opleiding Vaktherapie? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400,- kwijt.

Wijziging Croho Vaktherapie per 1 september 2023

Ben je al in het bezit van een afgeronde HBO opleiding? Dan val je op dit moment onder de stapelaarsregeling. Dit betekent dat je het instellingscollegegeld moet betalen dat neerkomt op collegegeld van ongeveer € 8000,-  per studiejaar. Vanaf 1 september 2023 komt deze regeling voor de opleiding Vaktherapie te vervallen. 
Door de wijziging van het Croho-onderdeel wordt het gunstiger om Vaktherapie als tweede opleiding te kiezen, mits je niet al een opleiding hebt afgerond in de domeinen Gezondheidszorg of Onderwijs. Als je al een BA-diploma in het domein gezondheidszorg of educatie hebt, geldt de stapelaarsregeling dus nog wel. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met selectiect@hu.nl.


Waarom deze opleiding bij de HU?

  • Kleine opleiding, grote betrokkenheid

    De opleiding is kleinschalig. Daardoor is er veel persoonlijke aandacht en is de betrokkenheid tussen docenten en studenten groot.

  • Veel aandacht voor onderzoek

    Om te weten of en hoe de therapieën werken, leer je veel over (het uitvoeren van) onderzoek.

  • Creatief en ondernemend

    Wel of niet een eigen praktijk starten? Er is veel aandacht voor initiatief nemen en ondernemen.

Amanda Speekenbrink, hbo-deeltijdopleiding Vaktherapie, Hogeschool Utrecht

"Om een goede therapeut te worden, is het belangrijk eerst jezelf te leren kennen. Dit leer je dan ook tijdens de opleiding Vaktherapie. Je legt een basis op het gebied van onderzoek doen, marketing, beleid, gespreksvoering, plannen schrijven en psychopathologie"

Amanda Speekenbrink
Corine Leferink, oud-student Vaktherapie deeltijd

"Persoonlijke loopbaan op maat"

Corine Leferink (50) Oud-student
Maaike van der Doelen, hbo-deeltijdopleiding Vaktherapie, Hogeschool Utrecht

"Om deze opleiding goed te kunnen volgen moet je kunnen plannen, naar jezelf durven kijken en zelfkennis hebben. Je moet overzicht kunnen houden en grote interesse en affiniteit hebben met het medium. We ontwikkelen ons allemaal tot een unieke creatief therapeut"

Maaike van der Doelen (41)

Vragen over de opleiding?