De opleiding

De deeltijdbachelor Pedagogiek werkt vanuit een integrale visie. Je gaat uit van verschillende omgevingen waarvan de mens onderdeel uitmaakt. Ook leer je verschillende perspectieven innemen. Dit heet de ecologische visie.

Je ontwikkelt je tot een kritische professional die niet snel oordeelt. Tijdens de opleiding leer jij op onderzoek uit te gaan, en te zoeken naar de verhalen die mensen vertellen over opvoeding. Met jouw deskundige blik help jij kinderen en hun opvoeders.

Pedagogiek, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Pedagogiek

Je maakt kennis met een ecologische visie op de pedagogiek. Je doet kennis en ervaring op over de ontwikkeling van kinderen en je leert gesprekken voeren met ouders, kinderen en collega's. Ook maak je in de praktijk kennis met het werk van een hbo-pedagoog. Je leert wat pedagogische relaties, ontwikkelingsperspectieven en opvoedingscontexten zijn en hoe je ze mogelijk maakt.

De domeinen van de propedeuse

Je ontwikkelt de vaardigheden om als pedagoog op te treden in allerlei situaties. Goed luisteren en observeren vormen de basis. Ook volg je een minor die je naar eigen smaak invult. Je rondt de opleiding af met een afstudeerproject en een verslag, samen goed voor 30 studiepunten.

De domeinen van de hoofdfase

Meer weten over deze opleiding?

De totale opleiding is 240 studiepunten waard. De studielast is circa 20 uur per week. Wij adviseren je om 20 uur per week te werken in een pedagogische context en ben je minimaal 8 uur op de hogeschool. Het aantal uren zelfstudie is ongeveer 12 uur per week.

Met leerdomeinen geef je zelf richting aan de opleiding en aan jouw ontwikkeling tot hbo-pedagoog. Een leerdomein bestaat uit het oefenen en ontwikkelen van vaardigheden, kennis en attitude binnen een bepaald thema. De uitwerking van deze leerdomeinen doe je deels in de praktijk.

Het leerteam staat centraal in de opleiding. In dit team zitten studenten uit alle leerjaren van de opleiding en verschillende werkvelden. In je team bespreek je actualiteiten, ervaringen, oefen je vaardigheden en bespreek je uitwerkingen van de leerdomeinen.

Inspiratiereizen bestaan uit 8 bijeenkomsten in een semester waarin studenten van alle leerjaren gezamenlijk leren. In elke inspiratiereis staan de 4 kernwaarden van de ecologische pedagogiek centraal: verbinden, verbeelden, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Voor de flexibele deeltijdopleiding Pedagogiek heb je niet verplicht een baan nodig, maar we raden het wel aan. Het is belangrijk dat je pedagogische competenties kunt oefenen in een professionele omgeving, betaald of niet.

Heb je al een werkplek? Dan bespreken we tijdens het intakegesprek of je werkplek geschikt is. Heb je nog geen relevante werkplek? Dan denken wij met je mee bij het vinden van oplossingen. Wij regelen geen stage- of werkplek voor onze studenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen heb je minimaal 60 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

Neem contact met ons op

Marjolein Lochtenberg

Sanne Roerade

"Uitkomst om studie en werk te kunnen combineren"

Sanne Roerade (30) vierdejaars student
Jacomien Schulte, student Pedagogiek, deeltijd

"Er is een open cultuur"

Jacomien Schulte (32) Derdejaars student
Sanne Roerade

"Je wordt beoordeeld op een geheel doorlopen proces"

Sanne Roerade (30) vierdejaars student

Vragen over de opleiding?