De opleiding

Vanaf dag een ga je onder begeleiding van onze bevlogen docenten direct aan de slag met medestudenten. Daarna werk je met echte patiënten in onze eigen HU GEZOND&WEL Centrum. Gedurende je opleiding zorgen wij ook voor passende stages zodat jij zoveel mogelijk alle kennis direct in de praktijk kan toepassen.

Inhoud van de opleiding Optometrie

Basis cursussen

Na het afronden van 4 cursussen heb je aangetoond dat je de basisvaardigheden in de oogzorg op HBO niveau beheerst. Dit betreft o.a. onderzoek bij visusklachten, onderzoek naar het voorste oogsegment en binoculair zien. Uiteraard zijn er ondersteunende vakken, zoals; anatomie en fysiologie, communicatieve vaardigheden en evidence based practice. Normaliter zal je hier een jaar over doen.

Verdiepende cursussen

In jaar 2 zijn er 4 cursussen met een hoofdthema waarin je de verdieping zoekt in zowel theorie als praktijk. De focus ligt op onderwerpen als: glaucoom, contactlenzen, diplopie en strabisme en medische retina. Er zijn 3 focusroutes, als je ervoor kiest om niet het gehele studieprogramma in 1 keer te volgen.

Jaar 3 ga je gebruiken om alles bij elkaar te laten komen. Hier kijk je naar het subnormaal zien, je leert de complexere aandoeningen en behandelopties. Daarnaast bereid je je voor op het afstudeertraject en de stages.

Deze cursussen zal je normaliter 2 jaar over doen.

Afrondende fase

In deze periode ga je stages lopen en afstuderen, waarbij klinisch redeneren en innovatief denken binnen je eigen praktijk een belangrijke rol speelt. Hoe lang je stage gaat duren ligt aan wat je vooraf hebt aangetoond binnen je eigen werkomgeving, maar er zal altijd een periode in de 1e lijns en een periode in de 2e lijns setting voorbij komen.

De Optometrie docenten

Het team van docenten heeft zich verdiept in verschillende onderdelen van het vak door het volgen van masteropleidingen, PhD- of postdoctrajecten in onder andere; gezondheidswetenschappen, optometrie, epidemiologie, EBP en onderwijskunde.

Meer weten over deze opleiding?

De opleiding heeft een sterke focus op de praktijk. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten. Het is dus belangrijk dat je al in de oogzorg werkt.

Binnen het ziekenhuis werk je volgens de 'Richtlijn Infectiepreventie in oogheelkundige praktijken', dit houdt o.a. in met korte nagels, geen zichtbare sieraden aan handen/onderarmen, schoon en opgestoken haren en lichte werkkleding met korte mouwen. Ook tijdens interne en externe stages tijdens de opleiding werk je volgens deze richtlijnen.

Tijdens de deeltijdopleiding optometrie leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het 1e studiejaar wordt op basis van behaalde studieresultaten een studieadvies afgegeven op basis van resultaten. Een dringend advies betekent dat de uiteindelijke beslissing bij de student ligt, waarbij ook inzet en de persoonlijke situatie meegewogen wordt.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk alles over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in totaal zo'n €1750,- kwijt. In het eerste jaar kosten je instrumenten €900,- en in het tweede jaar €500,-.

Heb je nog vragen?