De opleiding

Een conflict professioneel oplossen of een goed werkend team vormen uit totaal verschillende mensen? Na de deeltijdopleiding leraar omgangskunde tweedegraads kun je aan leerlingen uitleggen hoe je dit aanpakt. 

Je bepaalt je eigen leerdoelen en werkt tijdens deze deeltijdopleiding in je eigen tempo. Je beginkennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leren in de praktijk staat voorop. Je komt niet alleen te weten hoe je op een creatieve manier kennis overbrengt, maar staat vanaf het eerste jaar al voor de klas om ervaring op te doen.

Leraar Omgangskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads

Vanaf het eerste jaar sta je meteen voor de klas. Vanaf november ga je één dag in de week lesgeven.  Je oriënteert je op het vak omgangskunde in de praktijk. Je leert over verschillende waarden, normen, behoeftes en gewoontes door deze van jezelf en anderen te onderzoeken en herkennen. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft en vormt.

Vakken jaar 1

Periode A-B

  • Vak en Persoon in Ontwikkeling 1
  • Vakdidactisch Handelen A

Periode C-D

  • Vak en Persoon in Ontwikkeling 2
  • Pedagogisch Handelen A

In jaar 2 start je in september gelijk op je leerwerkplek. Je leert over verschillende begeleidingsbehoeften van jongeren, je verdiept je in je pedagogisch rol en leert je studenten of leerlingen zich voor te bereiden op hun rol in de maatschappij en binnen de beroepscontext van het werkveld. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft en vormt.

Vakken jaar 2

Periode A-B

  • Vak en Persoon in Ontwikkeling 3
  • Vakdidactisch Handelen B

Periode C-D

  • Vak en Persoon in Ontwikkeling 4
  • Pedagogisch Handelen B

In de eerste twee jaar heb je je vooral gericht op het vak als docent en in het derde jaar ga je meer aan de slag als begeleider. Dit is namelijk een essentiële vaardigheid als docent, zeker als docent Omgangskunde. Om hier ervaring in op te doen, sta je in het derde jaar zelfstandig voor de klas op je leerwerkplek. In het vierde jaar volg je je minor welke je in het derde jaar gekozen hebt. Daarin heb je alle vrijheid om een vak te kiezen waar je interesse in hebt.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

De Leraar Omgangskunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar omgangskunde tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren.

Combineer je opleiding bijvoorbeeld met een bevoegdheid leraar Gezondheidszorg & Welzijn. Met een dubbele bevoegdheid mag je lesgeven in meerdere vakken en vergroot je je kans op het vinden van een leuke baan.

Leraar Natuurkunde, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Omgangskunde tweedegraads?