De opleiding

Een conflict professioneel oplossen of een goed werkend team vormen uit totaal verschillende mensen? Na de deeltijdopleiding leraar omgangskunde tweedegraads kun je aan leerlingen uitleggen hoe je dit aanpakt. 

Je bepaalt je eigen leerdoelen en werkt tijdens deze deeltijdopleiding in je eigen tempo. Je beginkennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leren in de praktijk staat voorop. Je komt niet alleen te weten hoe je op een creatieve manier kennis overbrengt, maar staat vanaf het eerste jaar al voor de klas om ervaring op te doen.

Leraar Omgangskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads

In het eerste jaar ga je aan de slag met didactiek en onderwijskunde, zodat je leert hoe je lesgeeft aan jongeren. Je leert bijvoorbeeld de uiteenlopende waarden, normen, gewoontes en behoeftes van verschillende leerlingen in de klas kennen en weet hoe je hiermee omgaat. Vanaf november loop je ook stage op een school voor beroepsonderwijs. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft.

Vakken jaar 1

Nadat je in het eerste jaar al kennis hebt gemaakt met de praktijk, zal je in het tweede jaar meer de verdiepingsslag maken. Dit houdt in dat je je pedagogisch en didactisch handelen uitbreidt en meer verschillende werkvormen leert hanteren. Ook leer je hoe je op een professionele manier een gesprek voert met studenten. Uiteraard leer en werk je ook nog steeds wekelijks in de praktijk.

Vakken jaar 2

In de eerste twee jaar heb je je vooral gericht op het vak als docent en in het derde jaar ga je meer aan de slag als begeleider. Dit is namelijk een essentiële vaardigheid als docent, zeker als docent Omgangskunde. Om hier ervaring in op te doen, sta je in het derde jaar zelfstandig voor de klas op je leerwerkplek. In het vierde jaar volg je je minor welke je in het derde jaar gekozen hebt. Daarin heb je alle vrijheid om een vak te kiezen waar je interesse in hebt.

Losse modules

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Overige informatie

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar omgangskunde tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies*. Om door te stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

*Onder voorbehoud, nog geen besluit genomen over 'bindend' of 'dringend' studieadvies.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Bereken met de collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht hoe hoog jouw collegegeld uitvalt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren.

Combineer je opleiding bijvoorbeeld met een bevoegdheid leraar Gezondheidszorg & Welzijn. Met een dubbele bevoegdheid mag je lesgeven in meerdere vakken en vergroot je je kans op het vinden van een leuke baan.

Interesse in de bachelor Leraar Omgangskunde tweedegraads?