De opleiding

Tijdens de opleiding groei je uit tot een inspirerende, betrokken onderwijsprofessional. Je leert constructief feedback geven en je werkt aan communicatie, zelfkennis, zelfsturing, verbondenheid en verantwoordelijkheid.

Drie dames in overleg op de HU
Bron: Gebruiksrecht Hogeschool Utrecht. Copyright: Corné Clemens Voor meer informatie: huisstijl@hu.nl

Je verbindt theorie met je eigen praktijkervaring. Jouw leervragen en tempo bepalen de richting. Vanaf jaar 1 sta je voor de klas en ontwikkel je creatieve manieren om kennis over te brengen. Reflectie speelt een centrale rol, je werkt aan je professionele houding en zelfsturing staat centraal.

Inhoud van de opleiding Leraar Omgangskunde

Omgangskunde is er op gericht de interactievaardigheden te verbeteren ten behoeve van jouw functioneren als persoon, in je beroep en de maatschappij. Dat geldt voor jou én voor jouw leerlingen of studenten in het (v)mbo en hun toekomstige beroepenveld.

In jaar 1 maak je kennis met het vak Omgangskunde en het leraarschap. Je legt een basis in vakdidactiek, verdiept je in communicatie, groepsdynamica en de invloed van waarden, normen en gewoontes.

Vanaf november loop je 1 dag per week stage. Zo verbind je theorie met praktijk en bouw je aan de professionele basis die je nodig hebt om verder te groeien in jaar 2.

Vakken jaar 1

In jaar 2 begin je op je leerwerkplek en verdiep je je inhoudelijke, didactische en pedagogische kennis. Je ontwikkelt vaardigheden in levenslooppsychologie, TGI, intra- en interpersoonlijke vaardigheden en ontwikkelingsgericht coachen. Zo draag je actief bij aan onderwijsontwikkeling en sluit je aan bij de specifieke behoeften van jouw leerlingen.

Je bent nu 2 dagen per week op je leerwerkplek. Je leert omgaan met complexe interacties en begeleidt leerlingen richting maatschappij en werkveld. Je verdiept je verder in de inhoud, didactiek, pedagogiek en onderzoeksvaardigheden. Je gaat ook aan de slag met organisatiekunde en begeleidingsvaardigheden. Kortom, je leert autonoom en authentiek functioneren als docent Omgangskunde.

In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. Daarnaast werk je aan je afstudeerproject en specialiseer je je in een minor naar keuze. Je bereidt je ook voor op de eindtoets.

Wil je een losse module volgen?

Bekijk de losse modules

De Leraar Omgangskunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je bepaalt je eigen leerproces. Je moet voldoen aan bepaalde eindkwalificaties, maar je kiest zelf de weg, het tempo en de volgorde. Een begeleider helpt je daarbij. Wil je aan je vakkennis te werken? Dan leer je meer over omgangskunde. Wil je werken aan je vaardigheden voor de klas? Dan richt je je meer op didactische en pedagogische vakken.

Tijdens deze deeltijdopleiding leer je in de klas, individueel, in de praktijk op je stageschool, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en een goed contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van studiejaar 1 krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen óf om te stoppen.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Ben je al leraar? Wellicht kom je in aanmerking voor een lerarenbeurs of tegemoetkoming leraren.

Ook voor deze opleiding kun je een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken. Overlap in vakken is afgestemd, er is dus geen onnodige herhaling. Zo haal je meer uit je carrière en benut je je brede interesse optimaal.

Heb je te maken met een auditieve, visuele of fysieke beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of neurodiversiteit zoals dyslexie, ADD, ADHD of ASS? Of ervaar je uitdagingen door (mantel)zorgtaken of familieomstandigheden? Bij de HU kun je rekenen op passende ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jij je studie succesvol kunt voortzetten.

Leraar Natuurkunde, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Omgangskunde tweedegraads?