De opleiding

Als software developer ben je de vakspecialist die vanuit een brede kijk, en diepe kennis software ontwerpt, programmeert en test, door het in kaart brengen van de ICT-behoeften van een bedrijf of organisatie. 

Door het  verzamelen en analyseren van informatie ontwikkel je software of apps die aan de behoeften voldoen om te komen tot oplossingen die het werk van mensen ondersteunen en bedrijfsprocessen makkelijker maken.

beeld lessituatie

Opleidingsinhoud

De duale hbo-opleiding Software Development duurt 4 jaar en is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Cloud IT Academy (CITA). De Stichting CITA vertegenwoordigt een brede achterban van software ontwikkelbedrijven en wordt gesteund door de belangrijkste brancheverenigingen.

Een studiejaar bestaat uit 2 periodes (semesters), van elk 20 weken. De opleiding start in 2021 voor het eerst.

In het eerste semester concentreren we ons op de basisvaardigheden van programmeren en het leren kennen van je leerwerkplek binnen je bedrijf.

  • Je leert de basisprincipes van programmeren en de principes van modelleren met onder andere BPMN en functioneel ontwerp.
  • Je gaat hands-on aan de slag met object-georiënteerd programmeren, het ontwerpen en testen van code, en je leert de basisbeginselen van codekwaliteit.

In het tweede semester bouw je voort op je kennis uit het eerste semester en op de ervaringen uit je beroepspraktijk.

  • Je leert meer over codekwaliteit en design principes.
  • Ook zal je meer leren over testen, continous integration, web services.
  • We besteden aandacht aan het ontwerpen en opzetten van(relationele) databases.

Het geleerde pas je direct toe in de praktijk bij je werkgever in een op te leveren beroepsproduct.

De exacte inhoud van de opleiding is nog in ontwikkeling. 

Je gaat in jaar 2 in ieder geval verder met alle aspecten van de software ontwikkelcyclus:

  • het analyseren van de vraag van de klant,
  • het ontwerpen van een software-oplossing,
  • het ontwikkelen van een software-oplossing,,
  • het testen van de software en
  • alle aspecten die spelen bij het in onderhoud hebben van software.

De exacte inhoud van de opleiding is nog in ontwikkeling. 

In jaar drie ga je je verder specialiseren. Of kies je juist de verbreding. Aan jou de keuze, om zo goed mogelijk in te kunnen gaan op de eisen en wensen van je werkomgeving. 

De exacte inhoud van de opleiding is nog in ontwikkeling.

In jaar 4 ga je je nog verder specialiseren of verbreden. Je mag kiezen voor een minor. De tweede helft van het jaar bestaat uit het afstuderen. In jouw werkomgeving ga je bouwen aan een groot beroepsproduct. Dit vormt de basis van jouw afstuderen. 

Docenten

Het docententeam bestaat uit docenten die hun sporen hebben verdiend in het bedrijfsleven. Na uitgebreide, succesvolle carrières besloten zij onderwijzer te worden. Externe (gast-) docenten uit het cloud-werkveld geven ook les.

Overige informatie

Tijdens een duale opleiding leer en werk je tegelijkertijd. Naast je opleiding heb je een betaalde functie in een organisatie die aansluit bij jouw opleiding. Je doet werkervaring op, voert studieopdrachten uit op je leerwerkplek en kunt alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

Het onderwijs bestaat per semester uit een beroepsproduct (iets dat je in je eigen werkomgeving maakt), en maximaal twee theorievakken.

Je begint elk semester met het maken van een plan voor dat semester: wat ga je doen en leren. De theorievakken krijg je in de vorm van theorielessen, praktijklessen en  werkcolleges, en worden afgesloten met een formele toets.. De vorm van deze toetsing varieert per cursus. 

Jouw beroepsproduct wordt afgesloten met een formele beoordeling, in samenwerking met jouw werkgever. 

Tijdens de duale opleiding HBO-ICT Software Development  leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. De opleiding kijkt dan hoeveel studiepunten je hebt gehaald. Zijn het er minder dan 30? Dan krijg je het dringende advies om te stoppen, aangezien je de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen. Dit dringende studieadvies mag je naast je neerleggen.

De opleiding HBO-ICT Software Development duaal valt onder de NVAO accreditatie van HBO-ICT.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 400 per jaar kwijt.

Interesse in de bachelor HBO-ICT Software Development?

Vragen over de opleiding?