Wil je een studie en werk combineren? Dat kan met een duale opleiding. Wat je leert, pas je direct toe op je leerwerkplek. Met onze duale studies ontvang je binnen twee of vier jaar je diploma en krijg je de titel Bachelor of Master.

Wat is een duale opleiding?

Tijdens een duale opleiding combineer je werk en studie. Wat je leert, breng je direct in de praktijk op een werkplek passend bij je opleiding. Werk en opleiding vullen elkaar dus aan. Je ontvangt salaris voor de dagen waarop je werkt en je ontvangt studiefinanciering voor de periode dat je studeert. Wij bieden zowel duale hbo-opleidingen als duale masters aan.

Is duaal studeren iets voor jou?

 • Je hebt je hbo-, mbo- (niveau 4), havo- of vwo-diploma.

  Naast het niveau gelden er soms aanvullende toelatingseisen of specifieke diploma-eisen. Die vind je op de pagina van de opleiding.

 • Je wilt werk en studie combineren.

  Waarom kiezen tussen studeren of een baan als je beide tegelijk kunt doen? Met een duale studie heb je de perfecte koppeling tussen theorie en praktijk.

 • Je kunt van jouw werkplek een leerwerkplek maken of je vindt een leerwerkplek.

  Je blijft gewoon in dienst bij je werkgever. Maar je kunt ook solliciteren op een vacature voor een duaal leerwerktraject.

Ontdek of werkplekleren bij je situatie past

Je leert terwijl je werkt: jouw week bestaat uit 3 of 4 (betaalde) werkdagen en 1 of 2 dagen bij de hogeschool afhankelijk van de gekozen opleiding. Het is daarom een vereiste dat je passend werk hebt voor je met je studie begint en dat de organisatie achter jouw opleidingsplannen staat. We sluiten een overeenkomst af waarvoor jij als student, je werkgever en Hogeschool Utrecht ieder tekent. Je kunt deze overeenkomst opvragen bij jouw opleiding. Soms is er ook een intake met jou en je werkgever om te kijken of er een goede match is en er aan de opleidingseisen wordt voldaan.

Bij een duale bachelor is er tot slot een verplichte studiekeuzecheck. Bekijk de opleidingspagina voor de toelatingseisen die voor jou gelden. 

Klaar om te beginnen?

Lees welke stappen je moet nemen op onze aanmeldpagina. Wil je je aanmelden voor een duale zorg-opleiding? Deze hebben een afwijkende aanmeldprocedure. Lees de informatie op de opleidingspagina daarom goed door.

Waarom een duale hbo-opleiding bij de HU?

 • Je leert in de praktijk met een betaalde baan.
 • Je hebt een voorsprong op de arbeidsmarkt: bij het afronden van je opleiding heb je al veel werkervaring opgedaan in jouw vakgebied.
 • Je ontvangt een door de overheid erkend diploma.
 • Je volgt gevarieerd onderwijs dankzij blended learning.
 • Je krijgt les van docenten en gastdocenten met praktijkervaring.
3 studenten hebben lol in de klas

Liever studeren in deeltijd?

Toch liever naast je werk studeren zonder leer-werkovereenkomst? Dan hebben wij vast een reguliere deeltijdopleiding die goed bij jou past.

Bekijk ons ruime aanbod deeltijdopleidingen

Heb je nog vragen?