De opleiding

De hbo-opleiding HBO-ICT Data Management & BI leert je hoe je data in je organisatie kan organiseren, verbeteren en toe kan passen. Door deze opleiding breng je de bedrijfsdata naar een hoger volwassenheidsniveau, zodat je bedrijf haar doelstellingen op basis van goede en complete data kan behalen. 

In de snel veranderende ICT wereld is de waarde van data een onmisbaar onderdeel geworden, met ethische discussies en wetgeving tot gevolg. Bedrijven worden geacht na te denken over de opslag en het delen van hun data, maar ook hoe data een meerwaarde kan opleveren voor het bedrijf.

 

HBO-ICT deeltijd

Inhoud van de opleiding HBO-ICT Data Management & BI

Vanaf het eerste jaar leer je de theoretische kennis en de praktijkvaardigheden die je nodig hebt voor een functie in de ICT. Vanaf het tweede jaar wordt data management in al haar facetten toegevoegd. De DMBOK van DAMA is daarbij de basis voor het theoretische gedeelte. 

Al vanaf je eerste jaar leer je de theoretische kennis en praktijkvaardigheden die je nodig hebt voor een leidinggevende, adviserende of coördinerende functie in de ICT. Maar je gaat ook met de praktijk aan de slag.

Je behandelt vier thema’s die daar naadloos bij aansluiten:

 • Bedrijfskunde
 • Fundamentals of ICT
 • Modelleren
 • Informatiemanagement.

Ieder thema sluit je af door een beroepsproduct te schrijven over een reële situatie binnen je baan.

In het tweede jaar maken we een start met Data Management, naast de BIM aspecten die je ook nodig hebt. Je gaat op dezelfde wijze verder als in jaar 1.

De opleiding is modulair opgezet. Je kunt daarom ook kiezen voor een module uit een ander studiejaar.

Jaar 2 bestaat uit de vakken:

 • Privacy, Law & Security
 • Business systems
 • Data Integration & Interoperability
 • Data Quality & Data Governance

Jaar 3 bestaat uit de vakken:

 • Consultancy*
 • Business Intelligence
 • Business Process Management
 • Keuze uit Service Design of DevOps

* Deze module is onderdeel van de profileringsruimte. Het is mogelijk om hiervoor een andere module te volgen.

 • ICT en Innovatie
 • Projectmanagement*

* Deze module is onderdeel van de profileringsruimte. Het is mogelijk om hiervoor een andere module te volgen.

Wil je een eenjarige leergang volgen?

Weet je niet zeker of je een hele bacheloropleiding wilt doen? Dan kun je er ook voor kiezen om een bachelorleergang te volgen. Deze bestaat uit een viertal modules van de opleiding.

Bekijk de leergangen

De ICT docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse praktijk.

Meer weten over deze opleiding?

De studielast is 15 tot 20 uur per week, waarvan je 10 tot 15 uur besteedt aan zelfstudie.

Tijdens de opleiding krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen:

 • klassikaal onderwijs
 • praktijkleren
 • blended Learning
 • werkgroepen/leerteams

Je leert niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen heb je minimaal 60 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

Door de modulaire opbouw is het mogelijk je eigen tempo te bepalen. Daarnaast is het mogelijk om voor een eenjarige bachelorleergang in te schrijven, waarna je eventueel overstapt naar de vierjarige bacheloropleiding.

Heb je veel relevante werkervaring, dan kun je bepaalde toetsen maken zonder de colleges te volgen. Zo kun je je opleidingsduur verkorten. Andersom werkt het ook. Heb je een drukke periode op het werk? Dan kun je modules op een later moment oppakken. Een intakegesprek en coaching helpen je bij het bepalen van je persoonlijke leerroute.

Interesse in de opleiding HBO-ICT Data management & BI?