De opleiding
De hbo-opleiding HBO-ICT Data Management & BI leert je hoe je data in je organisatie kan organiseren, verbeteren en toe kan passen. Door deze opleiding breng je de bedrijfsdata naar een hoger volwassenheidsniveau, zodat je bedrijf haar doelstellingen op basis van goede en complete data kan behalen.
In de snel veranderende ICT wereld is de waarde van data een onmisbaar onderdeel geworden, met ethische discussies en wetgeving tot gevolg. Bedrijven worden geacht na te denken over de opslag en het delen van hun data, maar ook hoe data een meerwaarde kan opleveren voor het bedrijf.
Inhoud van de opleiding HBO-ICT Data Management & BI
Vanaf het eerste jaar leer je de theoretische kennis en de praktijkvaardigheden die je nodig hebt voor een functie in de ICT. Vanaf het tweede jaar wordt data management in al haar facetten toegevoegd. De DMBOK van DAMA is daarbij de basis voor het theoretische gedeelte.
Al vanaf je eerste jaar leer je de theoretische kennis en praktijkvaardigheden die je nodig hebt voor een leidinggevende, adviserende of coördinerende functie in de ICT. Maar je gaat ook met de praktijk aan de slag.
Je behandelt vier thema’s die daar naadloos bij aansluiten:
- Bedrijfskunde
- Fundamentals of ICT
- Modelleren
- Informatiemanagement.
Ieder thema sluit je af door een beroepsproduct te schrijven over een reële situatie binnen je baan.
In het tweede jaar maken we een start met Data Management, naast de BIM aspecten die je ook nodig hebt. Je gaat op dezelfde wijze verder als in jaar 1.
De opleiding is modulair opgezet. Je kunt daarom ook kiezen voor een module uit een ander studiejaar.
Jaar 2 bestaat uit de vakken:
- Privacy, Law & Security
- Business systems
- Data Integration & Interoperability
- Data Quality & Data Governance
Jaar 3 bestaat uit de vakken:
- Consultancy*
- Business Intelligence
- Business Process Management
- Keuze uit Service Design of DevOps
* Deze module is onderdeel van de profileringsruimte. Het is mogelijk om hiervoor een andere module te volgen.
- ICT en Innovatie
- Projectmanagement*
* Deze module is onderdeel van de profileringsruimte. Het is mogelijk om hiervoor een andere module te volgen.
Welkom bij de ICT-opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Bestemd voor werkenden. Twee afstudeerrichtingen: Business IT & Management, en Datamanagement & BI.
00:00:09 - 00:00:18
Vierjarige opleiding waarin werk en school worden gecombineerd. Ook mogelijk: een leergang van een jaar of losse modules volgen.
00:00:19 - 00:00:31
Je volgt lessen samen met studenten van de vierjarige opleiding. ICT is een breed vakgebied. Deze opleiding focust op de bedrijfskundige, adviserende kant.
00:00:32 - 00:00:46
Je overlegt met managers en eindgebruikers over bedrijfsprocessen en bent gesprekspartner voor ontwikkelaars.
00:00:47 - 00:01:13
Twee richtingen: Business IT & Management en Datamanagement & BI. Bij de laatste ligt de nadruk op data en inhoudelijke analyses.
00:01:13 - 00:01:40
Het programma is modulair. Voordeel: je kunt tijdelijk pauzeren (bijvoorbeeld bij drukte of gezinsuitbreiding) en later zonder vertraging weer instromen. Starten kan ook in februari.
00:01:41 - 00:02:01
In februari start je met fundamenten van ICT, daarna informatie- en procesmanagement, in september bedrijfskunde. Er is profileringsruimte (minoren of keuzevakken), ook extern mogelijk.
00:02:02 - 00:02:39
De opleiding heeft modules als servicemanagement en lifecyclemanagement. Bij Datamanagement & BI gaat het om onderwerpen als data integration, data quality en governance. Je kiest je afstudeerrichting pas na ± anderhalf jaar.
00:02:40 - 00:03:13
Docenten zijn praktijkmensen en specialisten op hun vakgebied. Werkgevers kunnen modules op maat laten aanbieden voor bij- of omscholing.
00:03:14 - 00:03:56
Als vier jaar te lang is, kun je een eenjarige leergang volgen. Je schuift dan aan bij de reguliere lessen en sluit af met een certificaat van de Hogeschool. Ook losse modules zijn mogelijk (momenteel vijf, mogelijk meer in toekomst).
00:03:57 - 00:04:47
Elke module heeft 4 lesdagen verspreid over zeven weken en bevat een skillstraining gericht op persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld brainstormen, doorvragen). Aan het eind maak je een schriftelijke toets en een beroepsproduct: een casus uit je werk onderzoeken, analyseren en rapporteren.
00:04:48 - 00:05:22
Je presenteert je beroepsproduct in een assessment. Je legt uit welke keuzes je hebt gemaakt en ontvangt feedback om het te verbeteren of implementeren in de praktijk.
00:05:23 - 00:06:13
Het programma combineert theorie en praktijk uit je eigen werkomgeving. Bij veel ervaring kun je versnellen of vrijstellingen krijgen als je al aan de eindcompetenties voldoet.
00:06:14 - 00:06:53
Toelatingseisen: minimaal MBO-4 of havo. Zonder diploma kan het via de 21+ toets. Buitenlandse vooropleidingen moeten gelijkwaardig zijn. Nederlandse taaltoets (NT2) is vereist als je anderstalig bent.
00:06:54 - 00:07:38
Belangrijk: werkervaring (liefst 2 jaar) helpt enorm. De gemiddelde student is ±33 jaar en het programma rekent op een stevig referentiekader.
00:07:39 - 00:08:16
Je besteedt 15–20 uur per week aan de opleiding (inclusief lessen). Betrek werkgever en thuisfront zodat je voldoende tijd kunt vrijmaken.
00:08:17 - 00:09:09
Interesse? Meld je aan via Studielink (vierjarige opleiding) of rechtstreeks via de HU-site (leergangen/modules). Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek over motivatie, functie en werkcontext.
00:09:10 - 00:09:14
Meer informatie? Kijk op de HU-website, woon een informatiebijeenkomst bij of loop een keer mee met een les.
Wil je een eenjarige leergang volgen?
Weet je niet zeker of je een hele bacheloropleiding wilt doen? Dan kun je er ook voor kiezen om een bachelorleergang te volgen. Deze bestaat uit een viertal modules van de opleiding.
Leergangen
De bachelorleergang Business analist is een deeltijd opleiding voor de professional die zich bezighoudt met de afstemming van de interne organisatie op de IT en vice versa. De business analist kent de behoeftes van de business en weet deze te vertalen naar bruikbare oplossingen. De business analist ondersteunt op het gebied van het inrichten en verbeteren van de bedrijfsprocessen in alle ondersteunende bedrijfsonderdelen. Een goede inrichting leidt tot flexibiliteit en effectiviteit en verhoogt de klanttevredenheid.
De bachelorleergang Datamanagement is een deeltijdopleiding voor de professional die zich bezighoudt met de inrichting van data binnen zijn of haar bedrijf.
Hoe zet je een goede datastructuur op? Wat is de kwaliteit van data en hoe creëer je meerwaarde met bestaande data? Vragen die aan bod komen in deze leergang. Aan de hand van de internationale standaard DMBOK werk je aan opdrachten in jouw eigen beroepspraktijk.
In de bachelorleergang Digital Transformation doe je benodigde kennis en vaardigheden op die je voor deze rol nodig hebt. Je verdiept je in nieuwe innovaties. Welke gaan het maken en welke niet? Hoe schat ik de waarde in van nieuwe technologieën voor mijn organisatie? Hoe transformeer ik mijn interne processen en digitaliseer ik deze? Wat is de impact op het business model van de organisatie? Allemaal vragen die je kan beantwoorden na deze leergang.
De bachelor leergang ICT-consultant is een deeltijd opleiding voor de professional die een (extern) bedrijf met voldoende inhoudelijke kennis kan adviseren over ICT toepassingen, passend bij het bedrijf. Voor een goed advies is het van belang dat je, naast communicatieve vaardigheden, kennis van zaken hebt. Je leert de strategische koers voor jouw organisatie of IT afdeling te doorgronden en een rol te spelen in de veranderingen die hiervoor noodzakelijk zijn.
De bachelorleergang Servicemanager is een deeltijd opleiding voor de professional die zich bezighoudt met kwaliteitseisen en afspraken over kritische prestatie indicatoren die een ICT organisatie levert aan zowel interne als externe klanten op zowel strategisch als operationeel niveau. Welke dienst of welk product wordt tegen welke voorwaarden geleverd?
De ICT docenten
De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse praktijk.
Meer weten over deze opleiding?
De studielast is 15 tot 20 uur per week, waarvan je 10 tot 15 uur besteedt aan zelfstudie.
Tijdens de opleiding krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen:
- klassikaal onderwijs
- praktijkleren
- blended Learning
- werkgroepen/leerteams
Je leert niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.
Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen heb je minimaal 60 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Heb je te maken met een auditieve, visuele of fysieke beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of neurodiversiteit zoals dyslexie, ADHD of ASS? Of ervaar je uitdagingen door (mantel)zorgtaken of familieomstandigheden? Bij de HU kun je rekenen op passende ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jij je studie succesvol kunt voortzetten.
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.
Door de modulaire opbouw is het mogelijk je eigen tempo te bepalen. Daarnaast is het mogelijk om voor een eenjarige bachelorleergang in te schrijven, waarna je eventueel overstapt naar de vierjarige bacheloropleiding.
Heb je veel relevante werkervaring, dan kun je bepaalde toetsen maken zonder de colleges te volgen. Zo kun je je opleidingsduur verkorten. Andersom werkt het ook. Heb je een drukke periode op het werk? Dan kun je modules op een later moment oppakken. Een intakegesprek en coaching helpen je bij het bepalen van je persoonlijke leerroute.