De opleiding
De naam van de opleiding zegt het al: je kunt de flexibele deeltijdpabo op jouw manier indelen. Je stippelt samen met je leerteambegeleider een individuele route uit. Deze is helemaal afgestemd op jouw vooropleiding en werkervaring.
route Regulier, Versneld of voor academici
Welke route past het beste bij jou, de reguliere of de versnelde? Lees het hieronder.
Heb je een havo- of vwo-diploma of een afgeronde mbo-opleiding niveau 4? Dan start je in de reguliere route. Deze route is ingericht om in deeltijd binnen 4 jaar af te ronden. Afhankelijk van jouw situatie kun je echter ook versnellen of vertragen.
Heb je al een hbo- of wo-diploma en wil je liever niet nog 4 jaar studeren? Dan is de versnelde route iets voor jou. Je kunt de opleiding dan in 2,5 jaar afronden. Wil je er toch langer over doen? Dat kan! Ook bij de versnelde route van de flexibele deeltijdpabo bepaal je zelf het studietempo.
Versneld voor de klas-traject
Volg je de versnelde route en blijk je na een jaar aan een aantal voorwaarden te voldoen? Dan kun je tijdens de opleiding al betaald aan de slag in het basisonderwijs. Dit traject heet ‘Versneld voor de klas’ en is in het leven geroepen om het lerarentekort terug te dringen. Dit betekent niet dat je stopt met de opleiding. Je kunt voor maximaal 2 jaar worden aangesteld als leraar en jehaalt ondertussen je diploma.
Combinatie met UU-master Educational Sciences
Heb je een universitaire bachelor (of minor) Onderwijswetenschappen? Dan kun je de deeltijdopleiding leraar basisonderwijs combineren met de master Educational Sciences aan de Universiteit Utrecht. In deze route van minimaal 2,5 jaar studeer je de ene helft van de week aan de flexibele deeltijdpabo en de andere helft van de week aan de master Educational Sciences. Je ontvangt ook 2 diploma’s.De master Educational Sciences wordt in het Engels gegeven. De flexibele deeltijdpabo voor academici volg je in het Nederlands.
In de master Educational Sciences leer je over onderwijs ontwerpen en over verandertrajecten begeleiden. Ook leer je de effectiviteit van onderwijs evalueren en verbeteren, maak je kennis met de laatste bevindingen uit onderwijsonderzoek en zelf onderzoek te doen op masterniveau. Lees op uu.nl meer over de master Educational Sciences.
Let op: de route voor academici wordt niet aangeboden in 2025-2026
Met een universitaire bachelor of master kom je in aanmerking voor de 2-jarige route voor academici. In dit compacte programma maak jij je de leerkrachtvaardigheden snel eigen en verdiep je je in inzichten uit onderwijsonderzoek. Je leert adequaat handelen en hebt interesse in het waarom. Deze kennis zet je in om een nog betere leerkracht te worden.
Van onderzoek naar praktijk
Tijdens de opleiding sta je veel voor de klas om je te bekwamen in belangrijke leerkracht-vaardigheden als omgaan met (moeilijk) leerlinggedrag, differentiëren en didactisch handelen. Uit onderwijsonderzoek is al veel bekend over de effectiviteit van deze vaardigheden en over hoe kinderen leren. In de flexibele deeltijdpabo voor academici maak je gebruik van de inzichten uit onderwijsonderzoek om adequaat te leren handelen, met oog voor het waarom hierachter: waarom werken bepaalde routines in bepaalde situaties wél en in andere niet? Heel belangrijk hierbij: je leert kennis te vertalen naar je eigen praktijksituaties en deze met een kritisch analytische blik te beschouwen. Zo kun je na je studie een waardevolle bijdrage leveren aan schoolontwikkeling en onderwijskwaliteit.
Inhoud van flexibele deeltijdopleiding pabo
De opleiding bestaat uit 4 fasen. Als je een onderdeel op niveau 2 afrondt, laat je daarmee zien dat je ook de kennis van niveau 1 beheerst, of je die module nu hebt gevolgd of niet. Jij en je leerteambegeleider kijken wat je niveau is en wat je nodig hebt om als leraar basisonderwijs te starten. Vanaf jaar 1 al sta je voor de klas. Het programma van de route voor academici kan afwijken van onderstaande fases.
In de eerste 10 weken oriënteer je je op het vak van leraar basisonderwijs. Je bekijkt welke kennis en vaardigheden je hebt en wat je leerwensen zijn. Je verkent en ontwikkelt vaardigheden die je nodig hebt om voor de klas te staan. Je stelt een persoonlijk leerplan op en loopt minstens 10 dagen stage op een basisschool.
Onderwijseenheden
- Leren lesgeven in het primair onderwijs
- Lesgeven in oriëntatie op jezelf en de wereld
- Het ontwikkelende kind
- Kunst in beweging 1
Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden aan de hand van de thema's 'Onderwijs ontwerpen’ en ‘Leren differentiëren’
Onderwijseenheden
- Onderwijs ontwerpen in het primair onderwijs
- Omgevingsonderwijs ontwerpen
- Leren differentiëren
- Kunst in Beweging 2
Je gaat aan de slag met actuele maatschappelijke vraagstukken die spelen in het basisonderwijs. Denk aan internationalisering, digitalisering, kansenongelijkheid, multiculturaliteit en radicalisering.
Onderwijseenheden
- Kind & Context
- Internationalisering, (wereld)burgerschap en cultuureducatie
- Inclusiviteit
- Wetenschap & Technologie
Na deze fase kun je aan de slag als basischoolleraar. Je loopt 20 weken stage. Ook stel je een afstudeerportfolio samen en maak je een afstudeeropdracht.
Onderwijseenheden
- Profileringsruimte
- Afstudeerfase
zij-instroom leraar basisonderwijs - 2 jaar
Sta je het liefst zo snel mogelijk voor de klas en heb je een hbo- of wo-diploma? Dan is de zij-instroom iets voor jou. Tijdens deze route werk je als tijdelijk bevoegd leraar op een basisschool. Ook volg je de deeltijdpabo aan de HU. Na 2 jaar heb jij je lesbevoegdheid op zak. Lees meer over de zij-instroom leraar basisonderwijs.
De flexibele pabo-docenten
De docenten zijn gerenommeerde deskundigen met passie voor hun vak.
Zij is in de laatste fase van haar promotieonderzoek naar de mogelijkheid om met fase georiënteerde coaching de instructiekwaliteit van pabostudenten te verhogen. Centraal staat de afstemming tussen opleiding en stagescholen door observaties, lesvoorbereidingsformulieren en datafeedback.
Behalve docent is hij ook lid van de opleidingscommissie (OC) en de instituutsraad (IR). Kortom: betrokken bij studenten en bij de opleiding.
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de flexibele deeltijdpabo deel je je tijd zelf in. Een derde van je tijd ben je op de pabo te vinden, een derde van je tijd besteedt je aan stages, en een derde van je tijd is zelfstudie. Je leest studieboeken, bereidt je lessen of stage voor en werkt aan verslagen. Hoeveel tijd je precies aan een lesvorm besteedt hangt af van je kennis en je leerbehoeften.
Tijdens de flexibele deeltijdopleiding leraar basisonderwijs (pabo) leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.
"Onderwijs trekt mij me, dus koos ik voor de flexibele deeltijdopleiding basisonderwijs en kan ik werk en studie combineren."
Hendrieke DolmansStudent
Er begon wat te knagen; ben ik echt gelukkig met het pad dat ik gekozen heb? Al meer dan 20 jaar werk ik met plezier in het bedrijfsleven, maar ik wilde toch iets anders. Inmiddels ben ik moeder van twee tieners, en omdat de kinderen dus wat ouder zijn voelde ik ruimte om opnieuw een studie op te pakken. Het onderwijs trekt mij, dus koos ik voor de flexibele deeltijdopleiding basisonderwijs en kan ik werk en studie combineren.
Met de flexibele deeltijd pabo bij de HU kan ik helemaal uit de voeten. Ik werk 3 dagen per week in het bedrijfsleven, op donderdag loop ik stage op een school en op vrijdag zit ik zelf in de schoolbanken. Studeren doe ik in de avonduren en het weekend. Op deze manier slaag ik er al 2,5 jaar in om twee werelden te combineren. En zo behoud ik een stukje zekerheid en inkomen door mijn baan, tot ik straks afgestudeerd ben en voor de klas kan gaan staan.
Er wordt vanuit de opleiding een duidelijk kader geschept. Daarbinnen heb ik mijn eigen planning. Hoeveel tijd ik wil besteden aan het volgen van vakken of het opleveren van beroepsproducten bepaal ikzelf. Dat geeft mij de vrijheid om te schuiven en de opleiding in mijn leven in te passen. Het is niet altijd eenvoudig, maar ik weet waarvoor ik het doe en dat blijft me motiveren om een stapje extra te zetten.
Door de ervaring die ik in mijn werkende leven heb opgedaan, maar ook als mens, kijk ik heel anders tegen deze studie aan dan jongere studenten. Ik heb geleerd te plannen, doelen te bepalen en structuur aan te brengen. Ik weet beter in te schatten wat ik al wel en nog niet kan. Dat helpt bij het indelen van mijn studie-uren en studielast.
Ik vind het heel prettig om een dag per week echt naar school te gaan. De docenten en andere studenten inspireren me, ik krijg steeds nieuwe invalshoeken op het vak en het is fijn om met elkaar te sparren. Ook worden er allerlei praktijkcases gedeeld waar ik veel van leer.
"De feedback die ik krijg over mijn lessen kan ik goed verwerken en ik bouw routine op in het voorbereiden van mijn lessen."
Rigoberta Mejia SianStudent
De opleiding heeft een hoog tempo; niet alle stof wordt tijdens de contactdag behandeld. Mijn zelfwerkzaamheid om lesstof door te nemen en waar nodig uitleg te vragen, wordt aangesproken.
De contactdag kent een vol rooster; dat maakt de dag lang en vermoeiend. Wanneer je ook nog veel reistijd hebt, vreet zo’n dag energie, maar er is dan ook maar één contactdag per week!
Stagelopen vind ik een hele fijne ervaring. Door het semester heen bouw ik echt iets op met een klas. De feedback die ik krijg over mijn lessen kan ik goed verwerken en ik bouw routine op in het voorbereiden van mijn lessen.
Interesse in de opleiding leraar basisonderwijs (pabo) in deeltijd?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur