Toelating

Wil je starten met de flexibele deeltijdopleiding leraar basisonderwijs (PABO)? Dat kan als je een havo-, vwo-, mbo-, hbo- of wo-diploma hebt.

Instroomeisen

Lees hieronder de instroomeisen voor de flexibele deeltijdopleiding leraar basisonderwijs (PABO).

Studenten met een vwo- of wo-diploma, of minimaal een afgeronde bachelor- of vierjarige hbo-opleiding kunnen direct worden toegelaten. Heb je havo of mbo? Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie of NLT voldoe je aan de toelatingseisen. Als je voor een of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, moet je een toelatingstoets afleggen voor dat vakgebied.

Heb je een mbo-vooropleiding (niveau 4), dan maak je alle drie de toelatingstoetsen. Bekijk alle informatie over de kennistoetsen externe link .

Geen diploma, maar wel 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.

Hulp bij toelatingstoetsen 

Studenten die naar de pabo willen, maar de toelatingstoetsen nog niet hebben gehaald, mogen per 1 september 2020 onder voorwaarden aan de opleiding beginnen. Deze studenten moeten dan wel voor 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen hebben behaald. Per vak hebben zij hier twee kansen voor. Als dit niet lukt, dan moeten ze de opleiding alsnog verlaten. 

Wat betekent dit voor jou?
Je mag de toelatingstoetsen maken in de beschikbare toetsvensters tussen juni en december 2020. Voor 1 januari 2021 moet je de toelatingstoetsen succesvol hebben afgerond. We raden je sterk aan om de toelatingstoetsen voor 1 september 2020 af te ronden, dan begin je met een schone lei aan de pabo, zonder de last van ‘het nog moeten halen’ van de toelatingstoetsen.

Aangepaste data en aanvangstijden toelatingstoetsen
Het hbo gaat vanaf 15 juni 2020 weer beperkt open voor onder meer toetsing. Niet voor hele dagen, maar alleen tijdens werkdagen tussen 11.00 uur en 15.00 uur en vanaf 20.00 uur. Hiermee wordt mogelijke overbelasting van het openbaar vervoer voorkomen.
 
Wat betekent dit voor jou?

De beperkte opening van het hbo heeft twee gevolgen voor de planning van de afname van de toelatingstoetsen:
1. De toetsvensters van juni en van juli worden verschoven;
2. De tijdstippen waarop de toetsen kunnen worden gemaakt zijn aangepast. 

De aangepaste planning van de toetsvensters vind je op Goed voorbereid naar de pabo.nl. Als je al bent ingeschreven voor de toetsen in juni, juli en augustus dan word je hiervoor uitgeschreven. Cito brengt je hiervan op de hoogte via een persoonlijke mail. Je kunt jezelf zo snel mogelijk weer inschrijven voor het maken van de toelatingstoetsen in de aangepaste toetsvensters. 

Meer informatie

Met vragen kun je altijd terecht bij de hogeschool waar je staat ingeschreven en op de website Goed voorbereid naar de pabo.nl.

Wil je hulp bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen?
Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl externe link vind je tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen. Voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek op deze site terecht voor de leerdoelen en het studiemateriaal.

Ook kun je gratis meedoen aan landelijk ondersteuningsaanbod: een trainingsweek met lessen van pabo-docenten. Kijk op de site externe link voor meer informatie

Nadere informatie over eventuele nieuwe trainingsmogelijkheden volgt in maart.

Aanmelden toelatingstoetsen

Om de toelatingstoets te kunnen maken meld je je eerst via Studielink aan voor de opleiding. Als je dit gedaan hebt ontvang je vanuit de HU pabo een link waarmee je je in kunt schrijven voor de toets(en). Er zijn tussen eind maart en half augustus verschillende momenten en tijdstippen waarop je de toetsen kunt maken op de HU pabo in Utrecht. Meer informatie over hoe de toetsen worden afgenomen vind je hier externe link .

Na je aanmelding heb je een persoonlijk gesprek met een leerteambegeleider. Je bespreekt dan je wensen, motivatie, ambities en ervaringen. Deze worden dan gekoppeld aan de opleiding, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden die de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) je biedt.

Vooral wanneer je al in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma of relevante praktijkervaring zijn er veel mogelijkheden om te versnellen.

Interesse in de bachelor Leraar Basisonderwijs (pabo) - flexibele deeltijdopleiding?

Vragen over de opleiding?