Tijdens de opleiding

Je leert kijken door de bril van een technisch bedrijfskundige. Je combineert kennis van het management met techniek. Samen met je projectteam pas je deze kennis toe op vraagstukken uit de praktijk.

Inhoud van de opleiding Technische Bedrijfskunde

In het eerste jaar oriënteer je je op het vakgebied van technische bedrijfskunde. Welke processen en systemen zijn er binnen een bedrijf en welke informatie is er nodig? Je leert knelpunten in kaart te brengen en duurzame oplossingen te ontwerpen. In projectteams heb je de ene keer de rol van projectleider en de andere keer die van adviseur, net als bij een ingenieursbureau. Je werkt aan vragen als: hoe kan een bedrijf efficiënter en goedkoper produceren?

Vakken

Je volgt vakken binnen vier thema's: Wat is Technische Bedrijfskunde?, Techniek en onderzoek, Operational Excellence en Product Leadership.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar worden de opdrachten groter en bepaal je steeds meer zelf hoe je ze gaat aanpakken. Je voert projecten uit voor het bedrijfsleven. Hierbij krijg je de kans om kennis te maken met verschillende bedrijfstakken, van productie en service tot marketing en sales. Je leert werken met professionele projectmethoden. In het tweede jaar loop je vijf maanden stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland.

De vakken van jaar 2

Naast de diverse inhoudelijke vakken die je volgt, werk je twee keer een half jaar aan Quest-projecten. In deze Quest-projecten werk je in projectteam samen met studenten werktuigbouwkunde en electrical engineering aan gave projecten in opdracht van uiteenlopende bedrijven en organisaties, van gemeentes tot de industrie. Daarnaast heb je de optie om een deel van de vakken uit het derde jaar in het Engels volgen.

De vakken van jaar 3

In het vierde jaar volg je eerst een minor van een half jaar. Hiermee heb je de mogelijkheid om een deel van je studie naar eigen keuze in te vullen. Daarna rond je je studie af met een afstudeerstage bij een bedrijf op locatie.

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 30%Praktijk
 • 70%Theorie

Contact

20
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens je studie werk je bij verschillende bedrijven bijvoorbeeld tijdens je stage en afstuderen (beiden een half jaar) en werk je samen met andere studenten in multidisciplinaire Quest-projectgroepen bij twee verschillende bedrijven (doorlooptijd twee keer een half jaar). Hier kun je meer vinden over Quest-projecten: https://husite.nl/questprojecten/.

  Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde volg je werkcolleges en worden er veel excursies georganiseerd. Daarnaast werk je ook veel samen met studiegenoten in projectgroepen van ongeveer 5 studenten.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer €500 en €650 kwijt.

  Met jouw persoonlijke studieloopbaanbegeleider bespreek je vorderingen en eventuele studieproblemen. Ook kun je bij hem of haar terecht met alle vragen over je studie. Je maakt al kennis met je studieloopbaanbegeleider tijdens de startdagen, helemaal aan het begin van je opleiding. Je behoudt deze slb'er voor 4 jaar (gehele studieperiode).

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  Elk vak rond je af met een tentamen of een toets. Daarnaast maak je verslagen en geef je presentaties. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Nienke Vergeer, opleiding Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

  "Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met het grootste offshore schip ter wereld. Nu ben ik aan het afstuderen bij een fabriek die componenten maakt voor raketten"

  Nienke Vergeer
  Vincent Engeln, opleiding Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

  "Tijdens mijn derdejaars Quest-project heb ik meegeholpen met het ontwikkelen van een sensor voor de TU-Delft. Binnenkort ga ik een half jaar in Sjanghai studeren"

  Vincent Engeln

  Waarom Technische Bedrijfskunde studeren bij de HU?

  • Keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs

   Duurzaamheid is binnen de opleiding Technische Bedrijfskunde een zeer belangrijk thema. Bij ons leer je alles over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Daarom zijn wij de eerste opleiding die hiervoor een keurmerk heeft gekregen.

  • Actieve studentenvereniging

   De actieve studentenvereniging, Ingenium Cabo Bianci, organiseert diverse studiegerelateerde en buitenschoolse activiteiten zoals excursies, netwerkdagen, borrels en feesten.

  • Dicht bij de beroepspraktijk

   Tijdens de opleiding werk je aan opdrachten voor echte bedrijven waardoor je meteen praktijkervaring opdoet. Daarnaast komen veel van de docenten komen ook uit het bedrijfsleven.

  Vragen over de opleiding?