Tijdens de opleiding

Je leert alles over het brede vak pedagogiek. Daarbij zit je zeker niet alleen met je neus in de boeken: al vanaf het eerste jaar ga je de praktijk in.

inhoud van de opleiding pedagogiek

Je krijgt een goed beeld van wat je later allemaal als pedagoog kunt gaan doen. Zo kun je bepalen met welke doelgroep je wilt werken. Wil je bijvoorbeeld werken met pubers met gedragsproblemen of juist met kinderen met ADHD? Pedagogiek leer je niet alleen uit boeken en daarom ga je vanaf dit jaar al de praktijk in, zodat je kunt leren in de praktijk.

Je bepaalt zelf, binnen de regels, hoe je opleiding er verder uitziet en je moet dus goed kunnen plannen. Je hebt al ervaring met kinderen tot en met 18 jaar, maar vanaf dit jaar leer je ook omgaan met de ouders van kinderen met problemen. Je leert veel zelfstandig, maar duikt ook weer de praktijk in.

Je gaat voor langere tijd stagelopen. Op school werk je vooral aan opdrachten die aansluiten bij situaties die je kent uit de praktijk.

Je loopt stage in verschillende omgevingen: bijvoorbeeld in een ziekenhuis, op een school en bij Jeugdzorg. Je kunt ook naar het buitenland. Daarnaast werk je aan je afstudeeropdracht: dit is een opdracht uit de praktijk. De overige tijd in je 4e jaar steek je in je specialisatie, bijvoorbeeld door het volgen van een minor naar keuze. Als je in jaar 2 of 3 kiest voor een stage in het basisonderwijs en in jaar 4 voor de minor ‘Oriëntatie op het basisonderwijs’ kun je na je opleiding Pedagogiek in ongeveer anderhalf jaar ook je pabo diploma halen.

Tijdens de opleiding Ecologische Pedagogiek: voorbeeld van een lessituatie

Contact

15
uur per week
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens je opleiding Pedagogiek krijg je te maken met deze lesvormen:

 • Hoorcolleges
 • Werkcolleges
 • Praktijkopdrachten
 • Projectgroepen
 • Leerteam
 • Communities: onderzoek doen samen met professionals uit de praktijk, onderzoekers en docenten

 

Er zijn verschillende soorten toetsen. Je krijgt te maken met schriftelijke tentamens, opdrachten, portfolio's en essays.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Je maakt tijdens je studie Pedagogiek meteen kennis met je persoonlijke leerteambegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Pedagogiek? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 600 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Na het afronden van de opleiding ontvang je een bachelor of arts (BA).

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Linda Hessels | opleiding Pedagogiek (voltijd) | Hogeschool Utrecht

"In de toekomst zie ik een eigen gezinshuis voor me"

Linda Hessels (23) Tweedejaars student
Dinant Kos - Student Pedagogiek

"Rijk werkveld met uitdagende stages"

Dinant Kos (23) Derdejaars student

Studeren bij de HU

 • Een brede blik

  Je kijkt vanuit verschillende perspectieven naar opvoeding. Dit noemen we "ecologische pedagogiek". Zo krijg je een brede blik en leer je niet snel te (ver-) oordelen.

 • Er zijn veel specialisaties

  Je krijgt veel inzicht in wat je allemaal kunt doen met pedagogiek. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren op zorg, kinderopvang of basisonderwijs. Bij focus op basisonderwijs kun je met een minor na pedagogiek in ongeveer anderhalf jaar de pabo doen.

 • Er is veel vrije ruimte

  Er is veel ruimte voor eigen inbreng en je kunt je opleiding mede zelf invullen naar eigen interesse.