Tijdens de opleiding

Je krijgt eerst een goed beeld van het werkveld van de pedagoog en leert hoe kinderen en jongeren zich over het algemeen ontwikkelen. Ook leer je hoe je een pedagogische relatie aangaat en op welke manieren je opvoeders kunt ondersteunen. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen ontwikkeling. Pedagogiek leer je niet alleen uit boeken en daarom ga je vanaf dit jaar al de praktijk in.

inhoud van de opleiding pedagogiek

Je krijgt een goed beeld van wat je later allemaal als pedagoog kunt gaan doen. Je komt in aanraking met verschillende doelgroepen zoals pubers met gedragsproblemen of kinderen met een verstandelijke beperking. Je loopt vanaf jaar 1 al stage zodat je kunt leren in de praktijk. Je bepaalt zelf waar je stage wilt lopen.

Net als in jaar 1 leer en werk je vooral in en vanuit de praktijk. Je werkt aan betekenisvolle opdrachten. Zo ga je aan de slag met opvoeders die opvoedingsverlegenheid ervaren. Dit doe je door een uitgebreide analyse te maken van de relatie tussen opvoeder en jeugdige en op basis daarvan ondersteuning te bieden. Ook leer je opvoeders en jeugdigen in verschillende omgevingen met elkaar te verbinden.

De meeste studenten beginnen het derde jaar met een minor. Daarna ga je een jaar lang stagelopen. Binnen de stageorganisatie werk je aan opdrachten die aansluiten op jouw ontwikkeling en de situaties die je tegenkomt in de praktijk.

Als je kiest voor de minor ‘Oriëntatie op het primair onderwijs’ en stage loopt in het primair onderwijs, kun je na je opleiding Pedagogiek in 1,5 jaar je Pabo-diploma halen.

Je sluit de opleiding af met de zogeheten 'Bachelorproef. Dat is een pedagogisch project in de praktijk. Aan het eind van het project laat je zien tot welke pedagoog je je hebt ontwikkeld en dat je klaar bent om het werkveld in te stappen.

Wil je graag werken in het primair onderwijs? Haal dan na je opleiding Pedagogiek in 2 tot 2,5 jaar je Pabo-diploma met het verkorte deeltijdtraject. Als je de minor ‘Oriëntatie op het primair onderwijs’ volgt, verkort je dit traject nog meer. In jaar 2 en 3 van de opleiding Pedagogiek kun je extra ervaring opdoen door stage in het onderwijs. Je kunt ook alvast verplichte toetsen voor de Pabo halen. Door de dubbele bachelor Pedagogiek & Pabo te volgen, ben je in ongeveer 5,5 jaar in het bezit van twee bachelordiploma’s.

Tijdens de opleiding Ecologische Pedagogiek: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

15
uur per week

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens je opleiding Pedagogiek krijg je te maken met verschillende lesvormen:

    • Leerteam
    • Hoorcolleges
    • Werkcolleges
    • Workshops & trainingen
    • Praktijkopdrachten
    • Projectgroepen
    • Communities: onderzoek doen samen met professionals uit de praktijk, onderzoekers en docenten

    Je krijgt te maken met tentamens, verslagen en opdrachten.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

    Je werkt in een leerteam. Daarin leer je met en van elkaar, op persoonlijk en op professioneel vlak. Je bespreekt situaties die je tegenkomt en hoe je via opdrachten kunt ontwikkelen. Aan het leerteam is een leerteamcoach gekoppeld. Met deze coach bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

    Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Na het afronden van de opleiding ontvang je een bachelor of arts (BA).

    In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

    Linda Hessels | opleiding Pedagogiek (voltijd) | Hogeschool Utrecht

    "In de toekomst zie ik een eigen gezinshuis voor me"

    Linda Hessels (23) Tweedejaars student
    Dinant Kos - Student Pedagogiek

    "Rijk werkveld met uitdagende stages"

    Dinant Kos (23) Derdejaars student

    Waarom Pedagogiek studeren bij de HU?

    • Een brede en creatieve blik

      Je kijkt vanuit verschillende perspectieven naar opvoeding. Dit noemen we "ecologische pedagogiek". Zo krijg je een brede blik, leer je niet te snel oordelen en gebruik je je creativiteit.

    • Er zijn veel specialisaties

      Je krijgt veel inzicht in wat je allemaal kunt doen met pedagogiek. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren op zorg, kinderopvang of basisonderwijs. Bij focus op basisonderwijs kun je met een minor na pedagogiek in ongeveer anderhalf jaar de pabo doen.

    • Jij staat aan het roer

      Zo kies je je eigen minor en stageplekken en kan je na je bachelor in 1,5 jaar je Pabo-diploma halen.

    Heb je nog vragen?