Tijdens de opleiding

Bij Ondernemerschap & Retail Management (ORM) bepaal je je eigen weg. Je werkt samen met het bedrijfsleven en de scheiding tussen opleiding en werkveld wordt flinterdun. Een mentor begeleidt je en bijna alle mentoren/docenten van de opleiding zijn ondernemer of zijn dit geweest en helpen jou bij het uitstippelen van jou persoonlijke studieloopbaan.

Inhoud van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

In het eerste jaar leg je de basis voor het starten van je eigen onderneming, je gaat bij diverse bedrijven langs in verschillende branches. Voor echte opdrachtgevers werk je met mede studenten werk je aan innovatieve vraagstukken en ervaar je direct hoe het is om een bedrijf te managen. Door in gesprek te gaan met ervaren ondernemers ontdek je wat voor ondernemer je zelf wilt zijn. En met enthousiaste medestudenten begin je je eigen start-up. Je doorloopt het hele traject, van idee tot de uiteindelijke productie maar uiteraard ook het verkrijgen van financiering en het in de markt zetten.

Vakken jaar 1

Het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding ORM vormen samen de hoofdfase. Het karakter van de opleiding wordt in deze fase individueler. Je maakt namelijk steeds meer keuzes die leiden naar jouw toekomst als ondernemer. Je voert praktijkopdrachten voor nationale en internationale bedrijven uit. En je leert op analytisch niveau nadenken over ondernemerschap. Door het volgen van een minor kan je je verder specialiseren. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht. Hierin toon je je bekwaamheid als ondernemer, dit kan je doen door “af te studeren op je eigen bedrijf” of in opdracht van een opdrachtgever. 

Vakken hoofdfase
Tijdens de opleiding Ondernemerschap & Retail Management: voorbeeld van een lessituatie
 • 60%praktijk
 • 40%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding ORM leer je vooral in de praktijk: in je eigen start-up of in de praktijkopdrachten die je voor opdrachtgevers uitvoert. De andere lesvormen waar je mee werkt zijn:

  • mentoraat
  • themasessies
  • gastcolleges
  • hoorcolleges over een bepaald vakgebied
  • multidisciplinaire samenwerkingen

  Tijdens je studie word je getoetst op 12 competenties van onze opleiding. Dit wordt gedaan op een basis, gevorderd en bekwaam niveau. De toetsing is zowel in groepsverband als op individueel niveau. Toetsing vindt plaatst door assessments (mondelinge overhoring), presentaties, portfolio’s en handelingen in de praktijk.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

  Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt.

  Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor:

  • studiemateriaal (lenen of aanschaffen)
  • internationale studiereis (eigen vervoer en verblijf: € 250 tot € 400)
  • borg voor gebruik bedrijfsruimte (krijg je aan het eind van het gebruik terug): € 75

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  Tijdens je hele studie word je persoonlijk begeleid door een ervaren mentor. Daarnaast ondersteunen je docenten je tijdens individuele projectbegeleiding of inspireren ze je tijdens een toetsend leermoment. En natuurlijk ben je altijd meer dan welkom om met je vraag langs te komen.

  Je vindt alle belangrijke informatie over je opleiding in de studiegidsexterne link. Denk aan de lesprogramma’s en de studieonderdelen. Ook vind je hier alle regelingen en afspraken.

  Bijna alle docenten/mentoren zijn ondernemers of zijn dit geweest, hierdoor is er veel kennis in huis en spreken ze uit eigen ervaringen. 

  Waarom ORM studeren bij de HU?

  • Persoonlijk leiderschap

   Je hebt zelf de sleutel tot succes in handen. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal tijdens je studie.

  • Profilering

   Je ontwikkelt jezelf in jóuw richting en in jóuw vakgebied. Je bepaalt grotendeels zelf de richting van je studie.

  • Ondernemen vanaf dag 1

   Je gaat direct aan de slag als ondernemer. De scheiding tussen opleiding en werkveld wordt gedurende de studie flinterdun.

  Estelle Lagrand, eerstejaars student Ondernemerschap & Retail Management

  "Gedurende tien weken werk je samen met een team studenten aan het innovatievraagstuk van de opdrachtgever."

  Estelle Lagrand (21) Eerstejaars student
  Anne-Carlijn Bakker, eerstejaars student Ondernemerschap & Retail Management

  "Great things never came from comfort zones – Neil Strauss"

  Anne-Carlijn Bakker (23) Eerstejaars student
  Quincy van Moorselaar, derdejaars student Ondernemerschap & Retail Management

  "Je bent niet verplicht om ondernemer te worden. Wat je van deze opleiding wel wordt is ondernemend."

  Quincy van Moorselaar (25) Derdejaars student

  Heb je nog vragen?