Tijdens de opleiding

Tijdens de gehele opleiding gaan theorie en praktijk hand-in-hand.
In de praktijklessen leer je hoe je iets moet doen; in de bijbehorende theorie vakken waarom je iets doet.

Tijdens de opleiding Mondzorgkunde: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Mondzorgkunde

Hoe zit het gebit in elkaar en welke problemen kunnen er met de mond zijn? Jij weet het na je eerste jaar. Maar je leert ook vanaf het eerste jaar hoe je ervoor kunt zorgen dat patiënten relaxt in de behandelstoel liggen.

Vakken

 • Voeding en cariës
  Gezonde voeding is van belang voor de algemene gezondheid en de mondgezondheid, dus basiskennis voedingsleer wordt ook aangeboden.
 • Integrale mondzorg
  Bij tweedejaars studenten ga je als co-behandelaar aan de slag. Patiëntenbehandeling en deel behandelingen mag je al uitvoeren.
 • Motiverende gespreksvoering
  Van zowel de theorie als de praktijk van deze gesprekstechniek wordt de basis aangeboden. In je verdere opleiding komt dit vaker terug.
De vakken van jaar 1

Je kennis over het gebit en de mond wordt dit jaar nog beter. Maar ook je communicatie met patiënten gaat flink vooruit. Handig, want omgaan met mensen is tijdens je werk dagelijkse kost. Je werkt in de kliniek van de HU en tijdens je stage met echte patiënten en helpt ze bijvoorbeeld bij het voorkomen van ontstoken tandvlees of je behandelt kleine gaatjes.

De vakken van jaar 2

Tijdens je stage ga je veel met patiënten om en maak je behandelplannen op maat. Maar er zijn ook twee leuke projecten in dit jaar. Je geeft in een verzorgingstehuis uitleg aan ouderen over de verzorging van hun gebit. En je gaat basisscholen af om kinderen te vertellen waarom ze hun mond gezond moeten houden en hoe ze dat doen. In jaar 3 heb je de mogelijkheid om je leerroute flexibel in te richten door een keuze te maken uit 4 leerroutes.

De vakken van jaar 3

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen met een onderzoek en een stage. Ook volg je twee minors.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Mondzorgkunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

18
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

25
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Je krijgt tijdens de hbo-opleiding Mondzorgkunde les in de klas, maar gaat ook aan de slag met projectgroepen waarin je samen met je studiegenoten werkt. Tijdens je werk in de kliniek van de HU en je stages leer je werken met patiënten.

  Na elk vak krijg je een toets of een tentamen. Sommige tentamens en toetsen zijn verdeeld in verschillende onderdelen.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Bekijk alles over collegegeld.
  Voor boeken en andere lesmaterialen betaal je tijdens je hele opleiding ongeveer € 1300. Op het moment dat je student bent op de HU zijn een aantal boeken als gratis e-book beschikbaar. 
  In het eerste jaar koop je werkkleding, schoenen, een beschermbril en een kunst-kaak om op te oefenen. Deze kosten samen € 400.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Mondzorgkunde studeren bij de HU?

  • Tevreden studenten

   Studenten Mondzorgkunde aan de HU zijn over het algemeen tevredener over hun opleiding, dan studenten Mondzorgkunde aan andere onderwijsinstellingen.

  • Eigen kliniek

   De HU heeft een eigen mondzorgkliniek waar je vanaf je tweede jaar werkt en in contact komt met patiënten.

  • Samenwerken met andere zorgprofessionals

   Tijdens je hbo-opleiding Mondzorgkunde heb je goed contact met studenten van andere zorgopleidingen, je kunt zo veel van elkaar leren.

  Foto van Theron Vellema

  "Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk binnen de mondzorg, zolang je maar bereid bent om creatief te zijn en buiten je witte kamertje te denken. "

  Thèron Vellema (24 jaar) Tweedejaars student
  Foto van Myriem Gout

  "Juist door stage leer je jezelf echt ontwikkelen, niet alleen qua behandelingen, maar ook als (mond)zorgprofessional!"

  Myriem Gout (23 jaar) Derdejaars student
  Foto van Julia Maijer

  "Deze opleiding is zo bijzonder omdat er meer mogelijk is naast het reguliere vakkenpakket."

  Julia Maijer (26 jaar) Vierdejaars student

  Heb je nog vragen?