Tijdens de opleiding

Tijdens de gehele opleiding gaan theorie en praktijk hand-in-hand. Bij de theorievakken leer waarom je iets doet en in de praktijklessen hoe je iets moet doen.

Tijdens de opleiding Mondzorgkunde: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Mondzorgkunde

Het eerste jaar is gericht op het oriënteren op de opleiding en het beroep. Hoe zit het gebit in elkaar en welke problemen kunnen er met de mond zijn? Hoe moet je de verschillende instrumenten op een veilige manier in de mond gebruiken? Jij weet het na je eerste jaar.

Vakken

 • Preklinische vaardigheden parodontologie
  Gedurende  het eerste jaar leer je instrumenten gebruiken die nodig zijn om een mondonderzoek te doen en patiënten met ontstoken tandvlees te behandelen.
 • Integrale mondzorg
  Bij tweedejaars studenten ga je als co-behandelaar aan de slag. Je mag ook al deelbehandelingen bij een patiënt uitvoeren.
 • Evidence based practice
  Door het kritisch leren lezen van onderzoeksartikelen, leer je onderbouwde besluiten nemen voor de behandeling van je patiënt. Dit begint in het eerste blok en loopt de gehele studie door tot je afstudeeropdracht.
De vakken van jaar 1

Je kennis over het gebit en de mond wordt dit jaar nog verder uitgebreid Je behandelt patiëntenin het HU GEZOND&WEL Centrum en tijdens je stage. Je helpt ze bijvoorbeeld bij het voorkomen van ontstoken tandvlees of je behandelt kleine gaatjes.

De vakken van jaar 2

Tijdens je stage behandel je veel  patiënten en maak je zorgplannen op maat. Ener zijn ook twee leuke projecten dit studiejaar. Je geeft uitleg aan bijzondere doelgroepen, zoals ouderen of mensen met een beperking, over de verzorging van hun gebit. En bezoekt basisscholen om kinderen te vertellen waarom ze hun mond gezond moeten houden en hoe ze dat moeten doen. In jaar 3 heb je de mogelijkheid om je leerroute flexibel in te richten door een keuze te maken uit 4 leerroutes, waardoor het ook mogelijk is om een stage in het buitenland te lopen.

De vakken van jaar 3

Het vierde jaar is opgedeeld in twee onderdelen. Het ene semester  staat in het teken van afstuderen met een onderzoek en een stage, het andere semester volgje een minor, hierdoor doe je kennis op in een bredere context of ga je juist specialiseren, je kijkt over de grenzen van de opleiding heen.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Mondzorgkunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

18
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

25
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Je werkt volgens de 'Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken', dit houdt o.a. in met korte nagels, geen zichtbare sieraden aan handen/onderarmen, schoon en opgestoken haren en lichte werkkleding met korte mouwen.

  Je krijgt tijdens de hbo-opleiding Mondzorgkunde les in de klas, maar gaat ook aan de slag met projectgroepen waarin je samen met je studiegenoten werkt. Tijdens het onderwijs in het interne HU GEZOND&WEL Centrum en je stages leer je werken met patiënten.

  Binnen het onderwijs krijg je feedback, waardoor je inzicht krijgt in je persoonlijke ontwikkeling. Jij en je docent voeren gesprekken over deze ontwikkeling, waardoor je kunt bepalen wat je nog nodig hebt om te laten zien dat je de stof of vaardigheid beheerst. in verschillende datapunten kun je aantonen wat je al wel of niet beheerst en hoe je hier verder mee aan de slag gaat. Na een bepaalde periode zal er beoordeeld worden of je alle benodigde kennis en vaardigheden op het juiste niveau beheerst die voor dat onderdeel centraal staan.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

  Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Bekijk alles over collegegeld.
  Voor boeken en andere lesmaterialen betaal je tijdens je hele opleiding ongeveer € 1300. Op het moment dat je student bent op de HU zijn een aantal boeken als gratis e-book beschikbaar. 
  In het eerste jaar koop je werkkleding, schoenen, een beschermbril en een kunst-kaak en tanden om op te oefenen. Deze kosten samen € 500.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  Je vindt alle belangrijke informatie over je opleiding in de studiegidsexterne link. Denk aan de lesprogramma’s en de studieonderdelen. Ook vind je hier alle regelingen en afspraken.

  Waarom Mondzorgkunde studeren bij de HU?

  • Tevreden studenten

   Studenten Mondzorgkunde aan de HU zijn over het algemeen meer tevreden over hun opleiding, dan studenten Mondzorgkunde aan andere onderwijsinstellingen.

  • HU GEZOND&WEL Centrum

   De HU heeft een eigen mondzorgcentrum waar je vanaf je tweede jaar werkt en in contact komt met patiënten.

  • Samenwerken met andere zorgprofessionals

   Tijdens je hbo-opleiding Mondzorgkunde heb je goed contact met studenten van andere zorgopleidingen, je kunt zo veel van elkaar leren.

  Foto van Theron Vellema

  "Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk binnen de mondzorg, zolang je maar bereid bent om creatief te zijn en buiten je witte kamertje te denken. "

  Thèron Vellema (24 jaar) Tweedejaars student
  Foto van Myriem Gout

  "Juist door stage leer je jezelf echt ontwikkelen, niet alleen qua behandelingen, maar ook als (mond)zorgprofessional!"

  Myriem Gout (23 jaar) Derdejaars student
  Foto van Julia Maijer

  "Deze opleiding is zo bijzonder omdat er meer mogelijk is naast het reguliere vakkenpakket."

  Julia Maijer (26 jaar) Vierdejaars student

  Heb je nog vragen?