Mondzorgkunde
Topopleiding
Open dag
Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!
Brochure van de opleiding
De belangrijkste informatie op een rij? In de brochure vind je alles over de opleiding in één handig document.
Krijg een brede basiskennis
Je leert alles over een gezond gebit en hoe je problemen voorkomt. Zorg dat patiënten relaxt in de stoel liggen en hun gebit goed verzorgen.
vindt een baan binnen 1,5 jaar
Help mensen aan een gezond gebit
Na je opleiding kun je aan de slag bij een tandarts, in een groepspraktijk of ziekenhuis. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen.
Toelatingseisen Mondzorgkunde
Studeren na middelbare school of mbo?
Je kunt starten met de opleiding Mondzorgkunde als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.
Studeren zonder diploma?
Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.
Is deze opleiding iets voor jou?
-
Je bent een mensen-mens
Niet iedereen gaat graag naar de mondhygiënist. Jij gaat gemakkelijk met mensen om en stelt ze op hun gemak. Goede kennis van de Nederlandse taal is daarbij onmisbaar.
-
Je kunt geconcentreerd werken
Goede oog-handcoördinatie en een goede fysieke conditie is daarbij belangrijk.
-
Je bent zorgvuldig in het toepassen van richtlijnen
Je werkt volgens de richtlijnen infectiepreventie met korte nagels, geen zichtbare sieraden, haren opgestoken en met ontblote onderarmen.
"Op Instagram (@_Aboutteeth) heb ik een account gestart waarin ik bijhoud wat de highlights zijn van de opleiding."
Thèron Vellema (24 jaar)Tweedejaars student
Mondzorgkunde was voor mij de perfecte opleiding om te starten, nadat ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MDW) had afgerond. Ik werkte op dat moment al zeker 5 jaar als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg en psychiatrie, maar ik zag mijzelf dat niet tot mijn pensioen doen. Ik wist dat ik met mensen wilde blijven werken, maar ik miste het werken met mijn handen in het vak van MWD. Mondzorgkunde is voor mij de perfecte combinatie van de sociale en technische kant. Het leuke is dat maatschappelijk werk vooral over menselijk gedrag gaat en dat is nou precies wat in de mondzorg een steeds grotere rol gaat spelen. Het fijne aan het vak is de eigen regie die je kan nemen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik een eigen praktijk wil gaan starten en dat het liefst met mensen die minder makkelijk aan het werk komen in onze maatschappij, zoals jongeren met een verstandelijke beperking. Tot die tijd kan ik nu nog volop inzetten op ontwikkeling en verdieping.
Op Instagram heb ik een account gestart waarin ik bijhoud wat de highlights zijn van de opleiding. Het is een soort openbaar online dagboek geworden, waarin ik hoogte- en dieptepunten laat zien van de mondzorgkundestudent in Utrecht. Dit was iets wat ik zelf miste toen ik mij ging oriënteren op de opleiding, omdat je zo slecht kunt voorspellen wat je allemaal te wachten staat. Van het oefenen van reinigen, boren en vullen op plastic gebitjes tot het uitvoeren op de kliniek op echte patiënten. Of het vele lees- en leerwerk om ook op een wetenschappelijke manier te onderbouwen wat je allemaal doet. Dit zijn dingen die je veel tegenkomt op de pagina van @_Aboutteeth.
"Ik heb voor de opleiding Mondzorgkunde in Utrecht gekozen omdat de opleiding de enige is waar je zelfstandig wordt opgeleid, zonder tussenkomst van tandarts(student)en. "
Julia Maijer (26 jaar)Vierdejaars student
Een aantal jaar geleden heb ik voor de opleiding Mondzorgkunde in Utrecht gekozen omdat de opleiding de enige is in Nederland die centraal gelegen is en waar je zelfstandig wordt opgeleid, zonder tussenkomst van tandarts(student)en. Een gezonde lach is een groot goed en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Deze opleiding past bij mij omdat ik zeer nauwkeurig te werk ga en het mij voldoening geeft om een band op te bouwen met patiënten om individuele mondzorg te bieden. Het is een pittige opleiding waar je veel tijd en energie moet insteken. Alleen aan de toelatingseisen voldoen is niet voldoende: je moet er echt 100% voor gaan! De sfeer op de opleiding is uniek. Een jong en gedreven docententeam heeft een goede band met de studenten. Dat ik voor deze opleiding heb gekozen, was één van mijn beste beslissingen!
"Essentieel is de fijne motoriek., het boren en het vullen van gaatjes in de mond blijft millimeter werk. 'Handig' zijn is dus zeker een pre!"
John Gouriye (23 jaar)Vierdejaars student
Kritisch kijken naar je eigen handelen en gedreven zijn om anderen te motiveren. Dit zijn naar mijn inziens cruciale eigenschappen die je als student en toekomstige mondhygiënist in je moet hebben.
Als toekomstige mondzorgprofessional voorzie je de patiënt van informatie en voer je behandelingen uit in de mond. Belangrijk is dat je als mondzorgverlener kunt reflecteren of je wel de juiste keuzes maakt voor je patiënt. Door dus kritisch naar je eigen handelen te kijken, kun je je keuzes bijstellen en hiermee ook de kwaliteit tijdens de behandeling waarborgen.
Gedurende de opleiding krijg je verschillende patiënten in je stoel. Je merkt al gauw dat de ene mond de ander niet is. Bij de een is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om twee maal daags te poetsen, terwijl de ander moeite heeft met één maal daags. De taak aan jou is dan om de patiënt voor te lichten en te motiveren. Je kunt je voorstellen dat sterke communicatievaardigheden belangrijk zijn tijdens een gesprek met je patiënt. Ook essentieel is de fijne motoriek. Het boren en het vullen van gaatjes in de mond blijft millimeter werk. 'Handig' zijn is dus zeker een pre!
Handig om te weten
Aanmelden | t/m 15 januari |
---|---|
Startmoment | September |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Bachelor of Science (BSc) |
Numerus fixus | Ja |
Croho-naam | B Mondzorgkunde |
Croho-code | 34576 |
Interesse in de bachelor Mondzorgkunde?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.