Tijdens de opleiding

Je leert elk jaar weer meer over het gedrag van mensen en hoe ze met elkaar kunnen omgaan. Vanaf het eerste jaar sta je ook al voor de klas.

Inhoud van de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads

Vanaf het eerste jaar sta je meteen voor de klas. Vanaf november ga je één dag in de week lesgeven. Daarnaast leer je meer over omgaan met jongeren en contact met mensen in verschillende beroepen. Je leert meer over verschillende waarden, normen, behoeftes en gewoontes van mensen en leert hier op een professionele manier mee omgaan. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft.

Vakken jaar 1

Nadat je in het eerste jaar al kennis hebt gemaakt met de praktijk, zal je in het tweede jaar meer de verdiepingsslag maken. Dit houdt in dat je je pedagogisch en didactisch handelen uitbreidt en meer verschillende werkvormen leert hanteren. Ook leer je hoe je op een professionele manier een gesprek voert met studenten. Uiteraard leer en werk je ook nog steeds wekelijks in de praktijk.

Vakken jaar 2

In de eerste twee jaar heb je je vooral gericht op het vak als docent en in het derde jaar ga je meer aan de slag als begeleider. Dit is namelijk een essentiële vaardigheid als docent, zeker als docent Omgangskunde. Om hier ervaring in op te doen, sta je in het derde jaar zelfstandig voor de klas op je leerwerkplek.

Vakken jaar 3

In het vierde jaar volg je je minor, die je in het derde jaar gekozen hebt. Daarin heb je alle vrijheid om een vak te kiezen, waarin je interesse hebt.

 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 40%individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Overleggen en gesprekken

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht en een eindassessment.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 kwijt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten nodig, een voldoende beoordeling voor je stage en de Wiscat rekentoets voor de pabo hebben behaald. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Omgangskunde studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken.

  • Vernieuwende lessen

   Je zit niet alleen maar in de schoolbanken, maar krijgt bijvoorbeeld ook digitale lessen.

  • Veel keuze uit stageplekken

   De opleiding heeft veel contacten met scholen. Je kunt dus kiezen uit veel stageplekken.

  Vragen over de opleiding?