Tijdens de opleiding

Je leert elk jaar weer meer over het gedrag van mensen en hoe ze met elkaar kunnen omgaan. Vanaf het eerste jaar sta je ook al voor de klas.

Inhoud van de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads

Vanaf het eerste jaar sta je meteen voor de klas. Vanaf november ga je één dag in de week lesgeven. Je oriënteert je op het vak omgangskunde in de praktijk. Je leert meer over verschillende waarden, normen, behoeftes en gewoontes door deze van jezelf en anderen te onderzoeken en herkennen. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft en vormt.

Vakken jaar 1

In jaar 2 start je in september gelijk op je leerwerkplek. Je leert over verschillende begeleidingsbehoeften van jongeren, je verdiept je in je pedagogisch rol en leert je studenten of leerlingen zich voor te bereiden op hun rol in de maatschappij en binnen de beroepscontext van het werkveld. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft en vormt.

Vakken jaar 2

In de eerste twee jaar heb je je vooral gericht op het vak als docent en in het derde jaar ga je meer aan de slag als begeleider. Dit is namelijk een essentiële vaardigheid als docent, zeker als docent Omgangskunde. Om hier ervaring in op te doen, sta je in het derde jaar zelfstandig voor de klas op je leerwerkplek.

Vakken jaar 3

In het vierde jaar volg je je minor, die je in het derde jaar gekozen hebt. Daarin heb je alle vrijheid om een vak te kiezen, waarin je interesse hebt.

  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 40%individueel werk
  • 60%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

    • Stage
    • Vaardigheidslabs
    • Leerplein
    • Leerteamleren
    • Overleggen en gesprekken

    Bij de lerarenopleiding Omgangskunde wordt programmatisch getoetst. Dit betekent dat de toetsing als een integraal onderdeel wordt gezien en de nadruk ligt op het leerproces. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht en een eindassessment.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

    Aan het begin van je opleiding vorm je een leerteam met je studiegenoten. Ieder leerteam krijgt een eigen leerteambegeleider en een studentcoach. Zij begeleiden je in je studieproces.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

    Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

    In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

    Waarom Leraar Omgangskunde studeren bij de HU?

    • Lesgeven in twee vakken

      Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken.

    • Vernieuwende lessen

      Je zit niet alleen maar in de schoolbanken, maar krijgt bijvoorbeeld ook digitale lessen.

    Heb je nog vragen?