Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding Leraar Geschiedenis tweedegraads ontdek je alles over historie. Je leert je inleven in leerlingen en hoe je lastige onderwerpen begrijpelijk maakt.

Inhoud van de opleiding Leraar geschiedenis tweedegraads

In het eerste jaar kom je alles te weten over geschiedenis, van de prehistorie tot nu. Je leert onderzoek doen naar gebeurtenissen van vroeger. Ook doe je al meteen ervaring op in de klas. Je ontdekt hoe het is om leraar te zijn, hoe je op een boeiende manier kunt lesgeven en hoe je omgaat met je leerlingen.

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij jou past. Je geeft één dag per week les. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wilt geven in de onderbouw van de havo en het vwo of in het beroepsonderwijs en het volwassenen-onderwijs. Ook leer je steeds meer over geschiedenis. Je gaat dieper in op interessante onderwerpen van vroeger en breidt je onderzoekskills uit.

In het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Je gaat zelfstandig historisch onderzoek opzetten en uitvoeren, waarbij multiperspectiviteit en standplaatsgebondenheid een grote rol spelen.

In het laatste jaar van je studie studeer je af. Je staat inmiddels drie dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. De rest van de tijd ben je bezig met de voorbereiding op je eindtoets en heb je vrije keuzeruimte. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen, of losse cursussen.

 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 40%individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Geschiedenis tweedegraads krijg je te maken met deze lesvormen:
   
  • Hoorcolleges
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Overleggen en gesprekken
  • Leerteamleren

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

  Tijdens je opleiding werk je met andere studenten in een leerteam. Een leerteambegeleider begeleidt je team tijdens je studie. Met deze begeleider bespreek je de voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Geschiedenis studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt in vijf jaar een dubbele onderwijsbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken. Vanaf studiejaar 2022-2023 is het mogelijk om de combinatie geschiedenis en aardrijkskunde in vier jaar af te ronden. 

  • Vernieuwde lessen

   Je krijgt ook digitaal les. Zo kun je thuis aan de slag met de theorie en is er in de klas ruimte voor verdieping.

  • Stageplek? Zo gevonden!

   Hogeschool Utrecht werkt samen met heel veel scholen. Zo vind je dus makkelijk een stageplek in het onderwijs.

  Studenten voor HU gebouw

  Interesse in de opleiding Leraar Geschiedenis tweedegraads?

  Heb je nog vragen?