Tijdens de opleiding

Na vier jaar ben jij helemaal klaar om voor de klas te staan als leraar biologie tweedegraads. Tijdens je studie leer je alles over biologie, het leraarschap en kun je je specialiseren.

Inhoud van de opleiding Leraar Biologie tweedegraads

In het eerste jaar leer je wat het is om leraar te zijn en hoe je goede biologieles geeft. Vanaf november ga je alvast een dag in de week voor de klas staan. Je leert alles over planten en dieren, ook buiten de deur. Dus je gaat op excursie om een heel landschap in kaart te brengen. Aan het einde van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies.

Vakken

Biologie is een heel breed vak. In het eerste jaar maak je kennis met met alle domeinen binnen de biologie.

De vakken van jaar 1

Je ontwikkelt je als leraar en ontdekt welk soort school het beste bij jou past. Je gaat aan de slag met humane fysiologie, genetica, gedrag en ecologie. Je staat één dag in de week voor de klas en aan het einde van het jaar kies je of je je wilt specialiseren in de beroepsgerichte leerweg (vmbo en mbo) of de algemeen vormende leerweg (onderbouw havo en vwo).

Elk schooljaar sta je langer voor de klas. In je derde jaar is dat twee dagen in de week. Je bepaalt je projecten en de inhoud daarvan samen met de school waar je werkt.

In het laatste jaar van je studie Leraar Biologie tweedegraads werk je bijna helemaal zelfstandig. Je draait drie dagen per week mee op een school. Deze school geeft jou de opdracht voor je afstudeerproject. Daarnaast kun je je nog specialiseren en profileren.
Tijdens de opleiding Leraar Biologie tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Biologie krijg je te maken met deze lesvormen:

  • Werkcolleges
  • Leerteambijeenkomsten
  • Hoorcolleges
  • Zelfstudie
  • Praktijkstudie (voor de klas)
  • Veldstudie (excursies)

  Er zijn verschillende soorten toetsen. Je krijgt te maken met schriftelijke tentamens, opdrachten, portfolio's en assessment.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Je maakt tijdens de eerste dagen van je opleiding Leraar Biologie tweedegraads meteen kennis met je persoonlijke leerteambegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Biologie studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken.

  • Onderscheid jezelf

   Volg naast je studie de cursus Microbiologie. Zo laat je zien dat je je extra hebt verdiept in biologie.

  • Studeer in het buitenland

   Elke twee of drie jaar kun je ervaring opdoen in het buitenland tijdens speciale thema-excursies, bijvoorbeeld over ecologie.

  Heb je nog vragen?