Tijdens de opleiding
Na vier jaar ben jij helemaal klaar om voor de klas te staan als leraar biologie tweedegraads. Tijdens je studie leer je alles over biologie, het leraarschap en kun je je specialiseren.
Reizen binnen de opleiding biologie: Zuid-Afrika
Je gaat regelmatig op excursie binnen biologie, als onderdeel van de ecologische vakken. Maar je kunt ook ieder jaar mee op een extra-curriculaire reis, als onderdeel van het Honours Programma van de exacte lerarenopleidingen. Daar leer je vakinhoudelijke kennis toepassen op het land dat je bezoekt. Ook is er aandacht voor de cultuur van een land, om de situatie van het land goed te kunnen begrijpen. De bestemming is de ene keer buiten, en de andere keer binnen Europa.
De verre reis gaat naar Zuid-Afrika. Het vakinhoudelijke deel bestaat uit een kleine week safari op de savannes van het zuidelijke deel van het Krugerpark. Daarna wordt er gewandeld in een totaal ander ecosysteem: de prachtige Blyde rivier canon met snelle overgangen tussen totaal verschillende ecosystemen. Zo gaat een droog woestijnachtig deel bovenop de zijkanten van de canon binnen tien meter over in een heel vochtig nevelwoud op de rand van de canon. Daarnaast bezoek je tijdens de reis de township (krottenwijk) Soweto waar je met een gids op verkenning gaat.
Het nevendoel van deze reis is om de studenten bewust te maken van de natuurpracht op deze aarde en het feit dat we hier heel zuinig op moeten zijn. Tijdens deze reis wordt geprobeerd de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden door na te denken over het vervoer, voorzieningen waar gebruikt van gemaakt wordt en het eten. Daar waar het niet anders kan wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd.
Educa verbindt lerarenopleidingen
Educa is een studievereniging voor alle studenten van de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht. De vereniging is in december 2018 opgericht door een aantal studenten, om interessante activiteiten te organiseren voor alle leraren in opleidingen.

Naast uiteraard een borrel en feestje op zijn tijd, organiseert Educa lezingen, excursies en andere uitjes. “Ieder kwartaal is er een workshop of activiteit”, vertelt Robin de Leeuw, één van de oprichters (en leraar Natuurkunde in opleiding). “Zo is er onder andere een workshop georganiseerd over houding en status voor de klas.”
De studievereniging is daarmee echt een aanvulling op je studententijd: niet alleen is het gezellig om in contact te komen met studenten die een andere lerarenopleiding doen, er worden ook onderwerpen besproken waar je echt iets aan hebt nu én later. Ook studenten van de pabo zijn welkom.
Inhoud van de opleiding Leraar Biologie tweedegraads
In het eerste jaar leer je wat het is om leraar te zijn en hoe je goede biologieles geeft. Vanaf november sta je alvast 1 dag in de week voor de klas. Je leert alles over planten en dieren, ook buiten de deur. Dus je gaat op excursie om een heel landschap in kaart te brengen. Biologie is heel breed. In jaar 1 maak je kennis met met alle domeinen binnen dit vak.
Dit is de eerste module in de leerlijn pedagogisch handelen. Op je leerwerkplek krijg je als leraar dagelijks te maken met adolescenten. Een goed contact met je leerlingen is de basis voor lesgeven. Om contact te kunnen maken is het belangrijk dat je begrijpt hoe adolescenten zich ontwikkelen, welke rol opvoeding speelt bij die ontwikkeling, wat hen bezig houdt en waar hun interesses liggen, wat hen motiveert en hoe ze zich gedragen in groepen. Contact maken begint vaak al als de leerlingen binnenkomen in de ruimte waar jij lesgeeft. Hoe pak je de eerste kennismaking aan, hoe geef je invulling aan jouw rol als gastheer en pedagoog, hoe voer je kleine, informele gesprekjes met leerlingen en hoe stel je onzekere leerlingen op hun gemak?
Tijdens dit vak leer je de basisvaardigheden voor een docent. Je kijkt naar je houding en hoe je voor het eerst voor een klas kunt gaan staan. Daarnaast krijg je informatie over de studie en leer je over hoe je een goede biologieles kunt geven. Je gaat langs verschillende middelbare scholen om kennis te maken met het beroepenveld.
In practicumopdrachten en theoretische opgaven verken je de plantenwereld om ons heen. Je bestudeert onder andere fysiologie, anatomie en de levenscyclus van planten in Nederland.
Je werkt aan je laboratoriumvaardigheden en leert chemie die relevant is om complexe biologische concepten te kunnen begrijpen. Je leert hier ook verslag van doen op basis van de natuurwetenschappelijke methode.
Tijdens deze bacheloropleiding bouw je tijdens drie vakken je kennis van de menskunde op tot volwaardig niveau. In deze cursus begin je met de weefselleer en de anatomie van de mens. Denk bijvoorbeeld aan ons spijsverteringsstelsel of onze spieren.
Het dierenrijk is uiterst complex. In deze cursus ga je met theorie over het dierenrijk aan de slag en leer je de verschillende soorten dieren kennen. De kennis pas je toe in opdrachten en practica.
Tijdens de colleges leer je over ecosystemen: de verschillende soorten, de ruimtelijke structuur, diversiteit, niches, relaties tussen organismen, energiestromen, kringlopen en veranderingen in de tijd. Bijzondere aandacht besteed je aan de Nederlandse bostypen en bodemvorming en de invloed van de mens op natuurlijke ecosystemen. Daarnaast voer je veldwerkonderzoek uit op excursies in Nederland. Je brengt de geologische, bodemkundige en verschillende landschapstypen en bostypen in kaart in een landschap in Nederland.
Je ontwikkelt je als leraar en ontdekt welk soort school het beste bij jou past. Je gaat aan de slag met humane fysiologie, genetica, gedrag en ecologie. Je staat 1 dag in de week voor de klas. Aan het eind van het jaar kies je of je je wilt specialiseren in de beroepsgerichte leerweg (vmbo en mbo) of de algemeen vormende leerweg (onderbouw havo en vwo).
Elk schooljaar sta je langer voor de klas. In je derde jaar is dat 2 dagen in de week. Je bepaalt je projecten en de inhoud daarvan samen met de school waar je werkt.
In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Ook kun je je nog specialiseren en profileren. De rest van de tijd bereid je je voor op je eindtoets. Daarna kun je als volwaardig docent aan de slag.
Leraar Biologie tweedegraads
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Leraar Biologie. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding Leraar Biologie krijg je te maken met deze lesvormen:
- Werkcolleges
- Leerteambijeenkomsten
- Hoorcolleges
- Zelfstudie
- Praktijkstudie (voor de klas)
- Veldstudie (excursies)
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Ook voor deze opleiding kun je een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken. Overlap in vakken is afgestemd, er is dus geen onnodige herhaling. Zo haal je meer uit je carrière en benut je je brede interesse optimaal.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van studiejaar 1 krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen óf om te stoppen.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Biologie studeren bij de HU?
-
Lesgeven in 2 vakken
Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken.
-
Onderscheid jezelf
Volg naast je studie de cursus Microbiologie. Zo laat je zien dat je je extra hebt verdiept in biologie.
-
Studeer in het buitenland
Elke 2 of 3 jaar kun je ervaring opdoen in het buitenland tijdens speciale thema-excursies, bijvoorbeeld over ecologie.
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9.30 tot 16.30 uur